De 4 meest gemaakte deadlift fouten

Fit & Training door michelle-den-elzen

Deadlifts: ik denk dat bijna iedereen met deze oefening een serieuze love/hate relationship heeft. Hij brandt zo lekker (arme hamstrings) en je pakt er meerdere spiergroepen tegelijk mee, maar aan de andere kant is hij ook reuze zwaar en vereist het een perfecte houding. Er liggen een hoop fouten op de loer, dus lees deze lijst door en perfectioneer je deadlift voor optimaal resultaat!

1. Je begint de oefening bovenaan

Een deadlift begint zodra je de barbell van de grond aftilt. Het is dus niet optillen tot je rechtop staat, zakken en dan weer staan, en dan zakken en loslaten. Nee. Je begint zodra je de barbell vast hebt en tilt de barbell dan omhoog tot je rug recht is en je heupen locked zijn. Dan zak je weer terug. (Let op! Bij een Romanian deadlift begin je juist wel bovenaan, omdat je met rechte benen werkt.)

2. Je staat te squatten

Als je de barbell naar beneden laat zakken, ben je al snel geneigd om te compenseren vanuit je benen. Het is echter niet de bedoeling dat je jouw benen zo ver mee beweegt dat die in een hoek van 90 graden komen te staan. Dan kan je die barbell beter op je schouders leggen, want je bent nu praktisch aan het squatten. ;) Houd liever een hoek van ongeveer 45 graden aan. (Als je de barbell verticaal kan bewegen zonder dat je jouw schenen en knieën aanraakt, gaat het goed.)

3. Je leunt achterover

Als je wel een professionele bodybuilders tijdens een wedstijd hebt zien deadliften, valt het op dat ze allemaal naar achter leunen als ze rechtop staan. Dit doen ze omdat ze aan de jury willen laten zien dat hun heupen locked zijn. Voor ons niet-professionals is het nergens voor nodig om achterover te leunen! Sterker nog, je hebt grote kans dat je een blessure oploopt omdat er heel veel druk op je wervels komt te staan. Niet meer doen, dus.

4. Je raakt de vloer niet

Ook zo’n veel voorkomende fout: vrouwen (en mannen net zo goed!) die met deadliften naar beneden zakken tot de barbell iets boven de grond zweeft, en hem dan weer omhoog tillen. Door dit te doen blijft er enorm veel spanning op je rug(genwervels) staan tijdens de gehele set en hebben je spieren geen kans om even te rusten. Beter is het om de barbell de grond licht aan te laten raken, zo voorkom je blessures en kun je gelijk even een seconde pakken om je houding te optimaliseren. 

Heb jij de deadlift ook in je trainingsschema zitten? Ik ben benieuwd hoe die eruit ziet!