Recepten

4x de lekkerste zomerse salades

Afgelopen weekend werden we ein-de-lijk verwend met de allereerste warme zonnestralen van dit jaar! Alle terrasjes zaten dan ook weer bomvol, heerlijk! Met dit overheerlijke weer zijn lang in de keuken staan en moeilijke recepten wel het laatste waar je op zit te wachten, am I right? Ook klinkt een heet, dampend bord met broccoli, rijst en kip dan niet al te aantrekkelijk. Zelf kies ik ’s zomers dan graag voor een healthy quick-fix: een lekkere frisse salade! Met deze recepten zet je in een handomdraai een overheerlijke zomerse salade op tafel.

zomerse salade meloen en ham

Salade met meloen en ham

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 4 handjes gemengde sla
  • Halve galia meloen
  • 6 plakjes serranoham
  • bolletjes mozzarella
  • balsamico crème of azijn
  • peper en zout

Bereiding:

Snijd de meloen in blokjes en scheur de serranoham in stukjes. Meng de sla met een beetje balsamicocreme. Verdeel de meloen, stukjes serranoham en bolletjes mozzarella over de salade. Bestrooi met een beetje peper en zout en verdeel nog een beetje balsamico crème over de salade.

Tips:

  • Vervang de mozzarella ook eens met feta of geitenkaas
  • Liever vegetarisch? Vervang de serranoham met avocado of gerookte zalm.
  • Voeg zo’n 30-50 gr gekookte volkoren pasta toe om er een maaltijdsalade van te maken.

Bron: Brenda Kookt

zomerse salades aardbei

Maaltijdsalade met avocado, kip, spinazie en aardbeien

Ingredienten voor 2 personen:

  • 60 ml olijfolie
  • 1 el balsamicoazijn
  • 2 stukken kippenborst
  • 600 g spinazie
  • 6-8 grote aardbeien gehakt in kwartjes
  • 1 avocado, in stukken gesneden
  • 3-4 rode uien, gesneden in ringen
  • 50 g feta kaas
  • 2 el gehakte amandelen
  • peper en zout

Bereiding:

Neem een kom en meng de olijfolie, balsamicoazijn en een snufje peper en zout door elkaar. Verdeel de dressing in twee delen. Voeg aan één deel van de dressing de kip toe en laat het een half uurtje lekker marineren. Pak de grillpan en grill de kip mooi goudbruin aan beide zijden. Laat de kip even afkoelen en snijd ’m in plakken. Neem een bord en verdeel de spinazie, de aardbeien en de rode ui en giet de overgebleven dressing eroverheen. Voeg nu de avocado, gesneden kip, feta en amandelen toe.

Bron: Franska

zomerse salades quinoa

Vegetarische quinoa salade met gegrilde groentes

Ingrediënten voor 4 personen lunch of 2/3 personen avondeten:

  • 150g quinoa
  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 1 rode ui
  • 1 rode of gele paprika
  • 1/2 bakje cherrytomaatjes
  • Een flinke hand veldsla
  • 1 grote of 2 kleine teentjes knoflook
  • el Tijm en 1 el oreganoZout en peper
  • Olijfolie
  • Voor de dressing 1 eetlepel balsamicoazijn, 1 eetlepel olijfolie, 1 theelepel mosterd en 1 theelepel honing.

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200°C, op de grilstand. Snijd de courgette, de aubergine en de paprika in grove stukken, de ui in ringen en vervolgens door de helft en halveer de cherrytomaatjes.

Leg de groentes op een bakplaat, pers de knoflook en verdeel deze over de groentes (ik maakte hier een salade voor meer personen, dus had ook meer groentes). Strooi tijm, oregano, peper en zout naar smaak over het geheel en besprenkel het met een beetje olijfolie. Schuif de bakplaat in de oven voor 6 minuten. Schep na 6 minuten de groentes om en doe ze nog eens voor 6 minuten in de oven.

Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Maak ondertussen de dressing door alle ingrediënten door elkaar te mengen. Laat zowel de groentes als de quinoa even afkoelen en meng ze door elkaar. Meng een flinke hand veldsla en de dressing door het quinoa-mengsel.

Bron: Optima Vita

zomerse salades zalm

Salade met zalmfilet, spinazie en avocado-dressing

Ingredienten voor 2 personen:

  • 2 zalmfilets, op kamertemperatuur 100-150gr babyspinazie blaadjes
  • 75gr walnoten of andere noten
  • 2 handsinaasappels, geschild en in parten gesneden
  • olijfolie of kokosolie om de zalm te bakken

Voor de dressing:

  • 1 rijpe avocado, geschild en ontpit
  • 2-3 el olijfolie
  • sap van 1/2 citroen of limoen
  • sap van 1/2 sinaasappel
  • 1 tl honing
  • Optioneel: 1 knoflookteen, uitgeperst
  • Optioneel: 2 el volle yoghurt

Bereiding:

Verhit wat olie in de koekenpan en bak de zalm aan een zijde, een paar minuten op middelhoog vuur. Deze kant bak je totdat deze een korstje krijgt. Verlaag vervolgens het vuur en laat de andere zachtjes doorgaren. nog 2-3 minuten. Let op: de binnenkant van de zalm moet nog een beetje rose blijven!

Verdeel de babyspinazie over twee borden en voeg de sinaasappelparten op een manier die jij mooi vindt.  Maak de dressing door alle ingrediënten in een goede blender of staafmixer te doen, totdat jij een glad mengsel krijgt. Proef de dressing en verbeter als nodig de smaak met nog peper of zout.

Leg de zalmfilets op de salade als één stuk of in stukjes, schenk de dressing er boven op en voeg de noten/zaadjes nog toe.

Tip: vervang de sinaasappel ook eens door stukjes mango.

Bron: Foods and Photo’s

Houd jij ook zo van het eindeloos variëren met salades? Met deze recepten ga jij in ieder geval goed voorbereid de zomer in!

Plaats een reactie