6x Running essentials waar geen hardloper zonder kan

Tips door michelle-den-elzen

Bij veel sporten kun je jouw workout handiger, leuker én veiliger maken als je zorgt dat je enkele items in huis hebt. Denk bij fitnessen bijvoorbeeld aan stevige handschoentjes tegen blaren op jouw handen, bij wielrennen aan een goed passende helm en bij tennissen aan een racket dat fijn in de hand ligt. Ook bij hardlopen heb je zo’n lijstje! Om jou als (beginnend) hardloper op weg te helpen, heb ik een lijstje gemaakt van enkele running essentials waar je echt niet zonder kunt als je wekelijks enkele kilometers rent.

Het perfecte paar hardloopschoenen

We trappen dit lijstje af met de hardloopschoenen. Niet zonder reden, want dit is het allerbelangrijkste als jij gaat hardlopen. Oude, niet passende of verkeerde schoenen voor jouw voetsoort of hardloopstijl kunnen allerlei blessures veroorzaken: bijvoorbeeld pijn in jouw voeten, enkels, benen, knieën en zelfs heupen. Ook schoenen waarbij de zool is verslechterd of die niet genoeg demping hebben, kunnen deze problemen veroorzaken. Laat je daarom altijd adviseren in een winkel als je de juiste schoenen aanschaft. Stel van tevoren ook alvast vast hoe jouw hardloopstijl eruitziet – hier gaat het personeel sowieso naar vragen. Land jij bijvoorbeeld altijd op jouw hakken? Dan heb je veel meer demping in jouw schoenen nodig dan iemand die op zijn middenvoet of voorvoet landt bij het lopen.

Een paar sokken dat snel droogt

In die schoenen horen natuurlijk ook goede sokken. Misschien denk je er nooit zo over na en trek je standaard sokken aan. Met een klein rondje hardlopen hoeft dit geen enkel probleem te zijn, maar op het moment dat jij meer kilometers gaat maken, is het wel handig om hardloopsokken aan te schaffen. De reden? Katoenen sokken nemen vocht heel goed op, maar blijven daarna ook nat. Dus zweet je veel of ga je per ongeluk in een plas staan? Dan zullen jouw sokken de rest van de run nat blijven. In de herfst en winter zorgt dit ervoor dat jouw voeten snel afkoelen, in de zomer kan het juist voor nare blaren zorgen. Niet wat je wilt! Ga daarom voor dry fit sokken van polyester of acryl, zodat vocht geen kans krijgt!

Een goede sportbeha ter ondersteuning

Ook het derde puntje hoort bij jouw outfit. (Tevens ook het laatste puntje over jouw kleding, I promise.) Een goede sportbeha is tijdens het sporten – en dus ook tijdens het hardlopen – hartstikke belangrijk. Het op en neer deinen van jouw borsten tijdens het rennen (en vooral de bounce die je hebt als je de grond raakt) kan hartstikke oncomfortabel en zelfs pijnlijk zijn. Niet alleen Fit Girls met grote borsten hebben hier last van, ook kleinere cupmaten kunnen pijn veroorzaken tijdens het bewegen. Daarnaast kunnen deze bewegingen van de borst er ook voor zorgen dat het bindweefsel uitrekt. Worst case scenario: je borsten kunnen uiteindelijk gaan hangen en je krijgt striae waar jouw huid uitrekt en scheurt. Een normale beha kan deze ondersteuning tijdens sporten niet geven, dus schroom niet om een fijne sportbeha in huis te halen.

running essentials

Een sportarmband voor jouw telefoon

Dan door naar een leuke gadget! Tijdens jouw run wil je natuurlijk jouw telefoon meenemen: je kunt jouw run tracken met een hardloopapp en ondertussen muziek luisteren. Ik weet niet wat jouw ervaring is, maar een goede playlist geeft mij altijd een flinke dosis motivatie om kilometers te knallen! Maar hoe neem je die telefoon nu mee? In de winter draag ik hem nog weleens in de zak van mijn jack, maar ’s zomers draag ik alleen een top en kort broekje zonder zakken. Gelukkig zijn er een heleboel leuke en handige accessoires waar jij jouw telefoon in kunt opbergen. Een daarvan is de adidas sports armband: een lichtgewicht armband die je om jouw bovenarm kunt dragen, zodat je altijd jouw telefoon inclusief app en muziek bij de hand, eh, arm hebt. ;) Meerdere dingen maken deze sportarmband ongelofelijk prettig om te dragen tijdens het hardlopen. Zo is hij waterdicht, is het stofje zacht en comfortabel voor je arm, zitten er gaatjes in zodat hij ademend is en is de print reflecterend, zodat je extra zichtbaar bent in het donker. Het scherm is touchscreen en er zitten drie zakjes in, zodat je bijvoorbeeld ook jouw ID, pinpas, OV-chipkaart of andere pasjes mee kunt nemen tijdens het rennen. (Stel je voor dat je kilometers gaat rennen en er opeens een zomerstorm de kop opsteekt: hartstikke fijn als je dan met de bus of tram naar huis kunt.) Ik ben zelf hartstikke blij met mijn sportarmband van adidas, dus ik zou jou zeker aanraden om deze ook te nemen!

Track jij jouw run liever al tijdens het rennen? Kijk dan eens naar deze Grip Case waarmee jij jouw telefoon veilig vast kunt houden tijdens jouw run (en in één oogopslag op jouw hardloopapp kunt zien hoe het gaat!) >

Een handige fles voor water of energiedrank

Loop jij langer dan 30 minuten? Dan is het belangrijk om ook aan hydratatie te denken! Drink voordat je op pad gaat zo’n een à twee glazen water en zorg ook dat je achteraf genoeg drinkt. De kans op uitdroging is dan vrij klein. Ga jij echter langer op pad? Dan is het handig om ook water of energiedrank (met elektrolyten) mee te nemen! (Zeker in de zomer.) Een goede stelregel is dat je ongeveer 150 tot 250 milliliter nodig hebt per kwartier dat je rent. Geen zin om met een bidon in jouw hand of een tasje te rennen? Ga dan eens op zoek naar een handige flessenriem die je om jouw middel kunt dragen, zonder dat je er last van hebt.

Een laagje zonnebrand

Als jij buiten gaat hardlopen zal je flink wat zon mee pakken – al helemaal als het goed weer is. Denk er daarom aan om jouw huid te beschermen en smeer je een half uur voordat je naar buiten gaat in met zonnebrandcrème. Gebruik er eentje die waterproof is, zodat hij niet direct uitloopt als je begint te zweten. Voor jouw gezicht kun je op zoek gaan naar een zonnebrandstick in plaats van een crème – deze hebben minder kans om in jouw ogen te lopen. Niks vervelender dan moeten stoppen omdat je prikkende ogen hebt. Denk er ook aan om jouw hoofdhuid te beschermen met een pet en jouw ogen met een goede zonnebril die UV-stralen weert.

Zo, met dit advies ben jij helemaal klaar om kilometers te gaan maken! Ben je op zoek naar meer running essentials? Neem dan zeker ook een kijkje in de webshop van adidas. Zo vind je er ook die flessenriem, dry fit sokken en fijne hardloopschoenen waar ik het eerder over had. Echt een bezoekje waard, dus!

Disclaimer: dit artikel is in samenwerking met adidas geschreven. Dit verandert echter niets aan mijn mening, ik sta 100% achter dit artikel! :)