Lifestyle

7 verrassende producten die niet vegan zijn

Iedereen die vegan eet of weleens een vegan maaltijd heeft klaargemaakt weet hoe lastig het kan zijn: overal lijken wel dierlijke producten in verstopt te zijn. Gelukkig weet je jezelf als vegan na verloop van tijd wel om deze producten heen te manoeuvreren.  Er blijven echter altijd een aantal valkuilen bestaan waar je, zeker als nieuwbakken plantaardige eter, nog weleens wil intrappen. Om dat te voorkomen hebben wij een aantal van die valkuilen voor jou verzameld! Wist jij al dat deze producten dierlijke producten bevatten?

verrassende dierlijke non vegan producten

Chips

Huh, chips zijn toch gewoon van aardappel? Dat zijn ze zeker, maar sommige smaken chips bevatten alsnog dierlijke producten! Voor veel BBQ smaken wordt kippenvet gebruikt en paprikachips bevat vaak lactose. Goed de ingrediëntenlijst lezen dus in de supermarkt!

verrassende dierlijke non vegan producten

Snoep

Ook snoep bevat regelmatig een hoop verborgen dierlijke producten. Het meest voorkomende dierlijke product is gelatine, maar roodgekleurd snoep bevat vaak ook karmijnzuur, een kleurstof gemaakt van insecten.

verrassende dierlijke non vegan producten

Brood

Brood kan zuivelproducten bevatten, al is dat in Nederland niet vaak het geval. Let in de ingrediëntenlijst wel altijd voor de zekerheid op eieren, boter, melk of kwark. In Nederland zijn wel alle E-nummers in brood van plantaardige oorsprong.

verrassende dierlijke non vegan producten

Pinda’s

Alhoewel het niet vaak voorkomt, bevatten sommige gezouten pinda’s gelatine om het zout beter mee aan de pinda te binden. Altijd even checken op de ingrediëntenlijst dus!

verrassende dierlijke non vegan producten

Witte suiker

Ja, zelfs suiker is niet altijd helemaal vegan! In het verwerkingsproces wordt het gefilterd en gebleekt met beenderkool van koeien. Deze kool komt niet in de suiker terecht, maar komt er dus wel in aanraking mee. Deze bewerking wordt niet bij bietensuiker gebruikt, maar deze methode is wel populair in Amerika bij het verwerken van rietsuiker. Goed checken dus waar het bedrijf vandaan komt en wat voor soort suiker je in handen hebt!

verrassende dierlijke non vegan producten

Soja kaas

Grote kans dat je denkt: duh, soja kaas is lactose vrij, dus het is vegan! Maar ook hier hebben de fabrikanten soms een vervelende verrassing voor je. Lactose vrij betekent namelijk niet zuivelvrij. Sommige soja kazen bevatten dan ook caseïne, een melkproduct.

verrassende dierlijke non vegan producten

Extra non-vegan verrassing: tattoo inkt

Was je van plan je liefde voor dieren en de natuur te laten vereeuwigen? Vraag dan altijd na of de inkt vegan is of er vegan inkt ingekocht kan worden. De meeste ‘normale’ inkt bevat namelijk vaak as van dierenbotten, gelatine en glycerine.

Was het voor jou ook zo’n verrassing dat in deze etenswaren dierlijke producten verstopt kunnen zitten of ben je een doorgewinterde vegan die alle dierlijke ingrediënten handig weet te omzeilen? Laat het ons weten in de comments!

Bron: Dan Counsell via Unsplash (header). Pixabay & Tookapic via Pexels, Alexander Maarsch, Brooke Cagle, Guilia Bertelli & Herson Rodriguez via Unsplash (beeld).

Zeker weten dat je snoepjes eet die volledig vrij zijn van alles dierlijk? Bekijk deze lekkere recepten! >

Meer van mij zien? Lees dan al mijn artikelen of volg me dan op Instagram op @alixvanlanen.

Wil jij geen enkel lifestyle artikel missen?

Gaan we voor je regelen! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en we houden je dagelijks op de hoogte van de leukste lifestyle artikelen op de site.

Plaats een reactie