Recepten

Autumn favorites: gezonde stoofpeertjes!

Als het op weersomstandigheden aankomt, is de herfst allesbehalve mijn favoriet. Zachte zomerbriesjes maken plaats voor gure windstoten, het daglicht wordt schaars & dof en al dat groen en fleurig was, begint aan een kale, bruine winterslaap. Toch heeft het najaar ook zo zijn voordelen.  De avonden worden langer, zelfs de allerlelijkste pyjama’s en badstof sokken zijn weer toegestaan (zolang ze maar warm zijn) en het eten van stamppot en andere Hollandse prak-gerechten zijn weer maatschappelijk geaccepteerd. Het is in deze tijd dat ik jaar na jaar bekropen word door een soort nestdrang. Een drang die mij het ene baksel na het andere doet produceren, een drang die mij mijn huis doet vullen met talloze kaarsen en lichtjes, een drang naar mijn herfstfavorieten zoals deze gezonde stoofpeertjes!

Benodigdheden

  • 6-8 stoofperen
  • 1 kaneelstokje
  • 2 kruidnagels
  • 1 steranijs
  • 1 tl kardemom
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • 1 vanillestokje
  • 1 cm verse gember
  • 2 repen sinaasappelschil
  • 1 el honing
  • 250 ml cranberrysap
  • 500 ml water

Bereidingswijze

Schil de peren en verwijder de kroos van onderaf OF snijd de peer in partjes. Meng in een pan het water met de cranberrysap, honing en andere ingrediënten. Breng het geheel zachtjes aan de kook en laat voor ongeveer 1 á 1,5 uur rustig door stoven. Easy peasy lemon squeezy!

4

Eenmaal gemaakt kun je er alle kanten mee op: eet ze als ontbijt in je havermoutje, yoghurt of parfait. Verwerk ze in een baksel (lees: stoofperencheesecake, stoofperencrumble etc etc.) of eet ze als side dish bij je winterse kostje. Tenzij je ze dan nog niet op hebt natuurlijk! 😉

Ga jij ze ook maken?

 

Liefs,

 

Lot ( @lifewithlot)

 

Plaats een reactie