Bestaat er een 'gezondere' versie van suiker?

Food & Recipes door roos-hijwegen

We horen zoveel over de gevaren van suiker en dat we met z'n allen 'gewone' suiker moeten gaan vervangen voor palmsuikers of siropen met aantrekkelijke namen. Maar hoeveel verschillen deze soorten suiker nou eigenlijk echt? En is de ene soort suiker echt gezonder dan de ander? Ik heb het uitgezocht!

Voor we beginnen met alle soorten suiker - het zijn er nogal wat - is het belangrijk om te kijken naar de kritiek op de 'gewone' kristalsuiker. Dit heeft te maken met de glycemische index. De glycemische index geeft aan hoe geleidelijk de suiker in je bloed op wordt genomen. Als een suiker een hoge glycemische index heeft, betekent dat dus dat het snel wordt opgenomen in je bloed en het pieken en dalen kan veroorzaken in je bloedsuikerspiegel. Omdat wij als Fit Girls natuurlijk bezig zijn met zo veel zo goed mogelijk eten, letten we er ook op of we wel genoeg vitaminen en mineralen binnen krijgen. Als we kijken naar of de ene soort suiker gezonder is dan de andere, wordt het aantal vitaminen en mineralen ook mee genomen.

Geraffineerde suiker

Onder geraffineerde suikers vallen de 'gewone' suikers die we door al onze baksels heen gooien. Kristalsuiker, rietsuiker, basterdsuiker, je kent ze wel. Maar wist je dat ook agavesiroop hierbij hoort? Geraffineerde suiker komt van de suikerbiet of suikerriet. Door het te raffineren - een zuiveringsproces - worden alle vitaminen en mineralen uit het sap van de suikerbiet gefilterd. Er zitten dus geen nuttige voedingsstoffen meer in.

Het sap van de agave ondergaat dit proces ook. Wel verschilt het per agavesiroop hoeveel vitaminen en mineralen nog over zijn. Hoe lichter de agavesiroop, hoe langer het is gefilterd, en hoe minder voedingsstoffen er dus nog in zitten. Wel heeft agavesiroop een lage glycemische index, maar dit komt door de vele hoeveelheid fructose die erin zit.

Natuurlijke suiker

Natuurlijke suikers komen in alle vormen. Denk aan fruit, honing en dadels, maar ook palm- en kokosbloesemsuiker. Het verschil tussen geraffineerde en natuurlijke suiker is, dat de natuurlijke voedingsstoffen er niet uitgefilterd zijn. De vitamines, mineralen en vezels van de bron zitten dus nog steeds in de suiker. Waar je waarschijnlijk het nieuwsgierigst naar bent is hoeveel gezonder kokosbloesemsuiker en palmsuiker zijn.

Als jullie, net als ik, niet het verschil weten tussen palmsuiker, kokospalmsuiker en kokosbloesemsuiker -  en weet ik veel hoeveel namen er voor zijn - ik heb het even opgezocht. Palmsuiker wordt gemaakt van de sap uit verschillende soorten palmen, meestal uit de dadelpalm. Als het sap uit de kokospalm wordt gewonnen, is het kokospalmsuiker of kokosbloesemsuiker. Na lang onderzoek ben ik erachter gekomen dat alle soorten 'kokossuikers' op hetzelfde neerkomen. Dat is dan weer makkelijk. Samengevat: kokosbloesemsuiker is een soort palmsuiker, mits het uit de kokospalm wordt gewonnen. Kokossuiker, kokospalmsuiker en kokosbloesemsuiker zijn hetzelfde.

Palmsuiker en kokosbloesemsuiker worden beide verhit en fijn gemalen in een molen. Ze worden dus wel bewerkt, maar deze bewerking is zo klein dat de meeste vitaminen en mineralen intact blijven. Kokosbloesemsuiker bevat daarom veel chroom, ijzer, calcium en kalium. Er wordt beweerd dat deze soorten suiker een veel lagere glycemische index hebben dan geraffineerde suiker, maar dit is nog nooit in een wetenschappelijk onderzoek aangetoond. Kokosbloesemsuiker heeft iets minder calorieën dan kristalsuiker, maar dit is een klein verschil van 27 calorieën per 100 gram.

Conclusie

Natuurlijke suiker bevatten dus meer voedingsstoffen, maar er wordt getwijfeld of ze ook de suikerpieken en -dalen voorkomen. Volgens het Voedingscentrum neemt je lichaam elk soort suiker op dezelfde manier op, maakt niet uit of het nou kristalsuiker of kokosbloesemsuiker is. Het is dus de vraag of je in jouw gezondheid echt een groot verschil merkt tussen geraffineerde en natuurlijke suikers.

Wil je suiker helemaal uit je dieet schrappen? Gebruik dan in baksels vanillepoeder, kaneel of gedroogde abrikozen. Andere vervangers voor suikers zijn stevia, erythritol of tagatose. Deze zoetstoffen veroorzaken geen suikerpieken, omdat ze meer gedeeltelijk (tot niet) worden opgenomen in je darm.

 

Benieuwd naar goede vervangers voor koemelk? Lees hier alles over plantaardige melk! >

Wil je meer van mij zien? Lees dan mijn artikelen of volg me op Instagram op @rooshijwegen!