Detoxen: is het nu wel of niet gezond?

Fit & Training door christel-gerritsen

Detoxen, daar wil ik het even over hebben! Er hangt namelijk niet altijd een positief imago aan vast. Waarschijnlijk denk je meteen dat je de hele dag sapjes moet drinken, maar nee. Detoxen is meer dan dit en ik kan mij voorstellen dat jij met een hele hoop vragen zit. Is het nou wel of niet gezond? Daarom belde ik met Patrick van Innerwave om duidelijkheid te krijgen op alle lastige vragen rondom detoxen. Als iemand veel van detoxen weet, dan is het wel de CEO van een bedrijf dat erin specialiseert ;) Ik speelde voor jullie advocaat van de duivel en hier komt ‘ie, for once and for all: de waarheid over detoxen!

1. Detoxen, waarom is dit goed voor je?

Patrick: Allereerst is het goed om detoxen serieus te nemen. Een kuur volgen kan zwaar zijn en het vraagt de nodige discipline. De detox is ook echt bedoeld voor een reset van je lichaam en geest, preventie, én om er ook echt wat van op te steken. Doordat wij dagelijks blootgesteld worden aan allerlei gifstoffen is het aan te raden om een detoxkuur te volgen. Detox is een erg breed begrip en er is veel rotzooi op de markt. Een goede detox kuur bestaat uit een aantal fases en dient altijd ondersteunt te worden door kruidenformules en supplementen ter bevordering van het gehele proces. Een Innerwave kuur is anders dan een week op sapjes leven.

2. Je lichaam zuiveren met een detox. Je lichaam zuivert zich sowieso wel, toch?

Patrick: Zolang een rivier blijft stromen heeft het een zelfreinigend vermogen, dit geldt voor het lichaam ook (bloed en lymfe). Maar zodra het geblokkeerd wordt (verstopte darm, dikker bloed/lichaamsvochten) wordt het een bron voor vele slechte bacteriën en schimmels. Je lichaam is in staat om zichzelf te zuiveren. Toch vergeten wij vaak dat wij dagelijks een hoop vervuiling in voeding (kleur- en smaakstoffen, E-nummers, suikers, alcohol, koffie en ga zo maar door), cosmetica, medicijnen, stress en luchtvervuiling tegenkomen. Hierdoor is het gifgehalte in ons lichaam enorm toegenomen. Al deze gifstoffen komen in ons lichaam terecht en dat is geen goede ontwikkeling. Om de vervuiling weer af te voeren is het belangrijk om 1 á 2 keer per jaar je lichaam helemaal te reinigen met een goede detoxkuur.

3. De hele dag een beetje sapjes drinken kan toch nooit goed zijn?

Het doel van het drinken van sapjes tijdens de kuur is om je spijsvertering wat rust te gunnen, normaal vraagt onze spijsvertering 1/5e van onze energie om onze voeding te verwerken. Het is niet niks wat je van je lichaam vraagt; alleen maar vloeibaar voedsel is heavy shit. Realiseer je dat wel voordat je aan zoiets begint. Ook moet je goed bedenken waaróm je het doet. Bij een detoxkuur van Innerwave hoef jij je geen zorgen te maken, want je krijgt op een verantwoorde manier de essentiële vitamines, mineralen en anti-oxidanten binnen.

4. Is detoxen wel gezond?

Patrick: Een detoxkuur nemen kan geen kwaad. Zeker de kuur van Innerwave is goed om te doen, want die zorgt ervoor dat je de juiste vitaminen en mineralen binnenkrijgt en niet alleen op loze sappen leeft. Bijna iedereen kan een detoxkuur volgen. Wel is het zo dat mensen die gezondheidsproblemen hebben of onder behandeling zijn van een arts of specialist geadviseerd worden om dit eerst met een arts te raadplegen.

5. Een detoxkuur, kan ik dat zomaar doen?

Patrick: Professionele begeleiding tijdens een detox is absoluut geen overbodige luxe, daarom krijgt iedereen die bij Innerwave een detox bestelt een coach toegewezen. Daar kun je lekker tegenaan zeuren over je humeur of bijverschijnselen. Je coach kan je ook weer even oppeppen als je het moeilijk hebt, want een detoxkuur volgen is niet makkelijk namelijk. Het vraagt behoorlijk wat discipline en karakter om de kuur tot een einde te brengen. Maar als je dit dan hebt volbracht voel jij je weer herboren, sterk en energiek.

6. Wat zijn de bijwerkingen van een kuur?

Patrick: Een detoxkuur kan een aantal bijwerkingen hebben. Dit is niet vreemd, want je lichaam is heel hard aan het werk om zich te reinigen en alle gifstoffen uit je lichaam te verwijderen. Daarom kun je vaak bijverschijnselen krijgen als hoofdpijn, misselijkheid en kun je er een beetje knorrig van worden. Verder kun jij je ook heel energiek of een pietsje licht in je hoofd voelen. Hier moet je echt even overheen, want het hoort er bij. En vergeet niet dat het allemaal tijdelijk is en je er uiteindelijk beter van wordt.

7. Wanneer kan ik het beste een detox volgen?

Patrick: Voor een detox is het aan te raden om je agenda tijdens de detoxfase vrij te plannen van feestjes en overige verplichtingen. Het is niet niks om opeens minder en anders te eten dan normaal. Tijdens een detoxkuur heeft je lichaam extra aandacht nodig en dan kun je ook niet nog een belangrijke vergadering volgen. Je kunt natuurlijk gewoon werken, mits je fysiek niet een té zware baan hebt, dan adviseren we om smoothies/soepen te nemen.

8. Kan ik blijven sporten?

Patrick: Bij een detox doe je jezelf geen plezier door superhard te trainen. Dan val je gewoon om. Neem eerder een rustgevend lesje yoga of ga 30 minuten interval cardio training. Je moet niet stil gaan zitten, want juist door te bewegen komt je stofwisseling op gang en kan je lichaam zich ontdoen van alle gifstoffen.

Detoxen gezond?

9. Is een detoxkuur handig als je wilt afvallen?

Patrick: Het is zeker zo dat je er 2 tot 8 kilo lichter van wordt en dat is ook logisch (hallo, je krijgt een aantal dagen weinig calorieën binnen), maar het is heel erg af te raden om afvallen als voornaamste reden voor een detoxkuur te hebben. Waarom? Na een paar dagen zit het er weer aan, zeker wanneer je je voedingspatroon niet aanpast, en daar ga je dan behoorlijk van balen.

10. Ok, detoxen is niet bedoeld om af te vallen, maar waar dan wel voor?

Patrick: Een detox is een goede reset voor je lichaam en geest en is preventieve geneeskunde. Even weer back to basic, je even bewust worden van de gifstoffen die je normaal tot je krijgt. Je krijgt er goede energie van en na de detox ben je enorm bewust van alles wat je eet. Dát vergeten wij wel eens. Het bewust eten.

11. Als je klaar bent met de detoxkuur, dan val je toch weer in je oude patroon?

Patrick: Een detox bestaat uit drie fasen: de afbouwfase, detoxfase en de opbouwfase. Tijdens de opbouwfase wordt je bij Innerwave door een coach begeleidt om weer terug te komen in je normale eetpatroon. Detoxen is vooral bedoeld voor bewustwording. Gebruik een detox als een begin van een nieuwe lifestyle. Blijf puur en gezond eten (wel in normale porties natuurlijk) en maak zo nu en dan een uitschieter, omdat het wel leuk moet blijven ;) Na zo'n detoxkuur sluit de Fitgirlcode Guide hier goed op aan. In de Guide vind je allemaal heerlijke en gezonde recepten, workoutschema's en mindfullness oefeningen en begeleiding. Eet je (liever) geen vlees? Dan is de Fitgirlcode Vega Guide een goede uitkomst.

Wil jij ook een keer een detox volgen? Pak dan nu je kans en doe mee aan SAPtember Wave your Inner Sins. Je kunt de hele maand september instappen en naar wens een lichte, basis of intensieve kuur (van 3, 5 of 7 dagen) volgen, waarbij je via een besloten Facebookgroep wordt begeleid door Innerwave detox coaches en ervaring kunt uitwisselen met andere deelnemers. Kijk, dit is super fijn dat je elkaar kunt motiveren! SAPtember begint op 5 september, dus pak gauw nog je kans. Natuurlijk kun je ook later beginnen, it's up to you! Bij bestelling tijdens de SAPtember actie krijg je een gratis Dopper fles cadeau én betaal je geen verzendkosten. Chill! Heb je nog meer vragen over detoxen? Laat het ons vooral weten in de comments!