Fit

Zó nep is de fitnessindustrie

In iedere branche speelt wel wat intrige en bedrog, maar de fitness industrie lijkt er wel op te floreren. Geen wonder dat we regelmatig een flinke dosis body positivity nodig hebben, want het lijkt wel onmogelijk om al die perfect gestileerde fitness goden en godinnen te ontwijken. Aesthetisch, enorm sterk en nog meer enorme following; het houdt niet op voor deze mensen. Tijd om de perfectie bubbel kapot te prikken. Zó nep is die perfectie werkelijk! 

Zoals bij de meeste beroepen waarbij mensen in de spotlight staan, wordt er flink wat gepimpt aan het uiterlijk. Natuurlijk moet iedereen helemaal zelf beslissen wat hij of zij aan het uiterlijk laat veranderen. Wat wél kwalijk is, is als er chirurgisch lichaamsdelen worden aangepast maar er wordt geclaimd of geïmpliceerd dat dit resultaat is bereikt door bepaalde voeding en/of sporten. Ook worden er door veel sporters anabolen gebruikt, maar wordt er geclaimd dat de bijbehorende spiergroei en vetverlies op een natuurlijke manier zijn bereikt. Not okay!

Do you even look like you lift bro?

Maar als je eerlijk naar jezelf bent, van wie zou je eerder advies aannemen; de stralende slanke vrouw met de perfecte billen of iemand die overgewicht heeft en platte billen? Die eerste dus, ja. Alhoewel het totáál geen garantie is dat die persoon meer weet dan de ander, vertrouwen mensen iemand die eruit ziet alsof ‘ie veel van sport weet veel sneller. Dat betekent dus dat het voor veel vrouwelijke influencers enorm belangrijk is om die gigantische billen en smalle taille te hebben, en voor mannelijke influencers om die giga borstkas en enorme kracht te hebben.

Het loont dan ook enorm om hier een beetje mee te cheaten. Een perfect uiterlijk betekent meer volgers en meer geld. Billen worden chirurgisch groter gemaakt, de borstkas wordt opgepompt door anabolen en die enorme squat wordt keihard gefaked. Ja, echt, ook met sportprestaties word je gewoon doodleuk genept. Nep gewichten zijn een heus fenomeen. Sommige influencers gebruiken nep gewichten die veel lichter zijn dan de gewichten aangeven, om zo te doen voorkomen dat de betreffende influencer enorm sterk is. Tja.

R + R = back?

Naast je uiterlijk en prestaties is ook je following op social media als influencer enorm belangrijk. Naast dat het bepaalt hoe interessant je bent voor merken, is het ook een stukje status. Dit samen zorgt ervoor dat ook hier enorm veel wordt genept met de cijfers. Heel moeilijk is het ook niet; Instagram followers heb je binnen 5 minuten al vanaf een paar euro per 100 volgers gekocht. Zie je dat iemand enorm veel volgers heeft, maar krijgt die persoon eigenlijk vrij weinig likes of reacties? Zeker weten doe je het niet, maar hier zou best een sprake kunnen zijn van grote hoeveelheden nep volgers!

Het is bijzonder triest dat het zover is gekomen, maar de lijst kan nog wel even doorgaan. Thee detox die wordt verkocht als wonderlijk afslankmiddel, terwijl er gewoon laxeermiddelen in de thee zitten. Transformaties die compleet in scène gezet zijn, supplementen die worden aangeprezen alsof ze heilig zijn maar eigenlijk niks goeds voor je doen en fitnesskleding die compleet wordt opgehemeld door de ambassadeurs van het merk, maar eigenlijk waardeloos is. Influencers zomaar vertrouwen is er in ieder geval niet meer bij.

nep fitnessindustrie perfect realiteit

Gelukkig ontstaat er ook een tegenreactie van influencers die juist een hele dosis realiteit willen laten zien. Zowel in de vorm van body positivity als in de vorm van echte kennis zonder bullshit. Deze personen zijn een oase van oprechtheid in een oceaan van verkeerde intenties. Overleven in de fitness wereld is nu meer dan ooit een survival of the fittest looking. Laten we hopen dat de fitnesswereld langzaam evolueert tot een oprechte wereld die gezondheid en geluk op de eerste plaats zet.

Ben jij ook zo geschrokken van al deze nepperij in de fitnesswereld? Laat het ons weten in de comments! 

Bron (beeld): YouTube

Deze body positive meiden geven het goede voorbeeld en laten zien hoe een normaal lichaam en leven er écht uitziet! > 

Meer van mij zien? Lees dan al mijn artikelen of volg me dan op Instagram op @alixvanlanen.

Plaats een reactie

Comments

  1. Rosie Vriesinga

    Ik neem persoonlijk van niemand snel iets aan.