Gemarineerde tempeh uit de Indonesische keuken

Food & Recipes door fitgirlcode

De Indonesische keuken leent zich heel goed voor heerlijke gerechten die ontstaan uit improvisaties. En dat geldt ook voor de smaakexplosie die vrijkomt bij dit gerecht. Vroeger bij mij thuis werd er veelvuldig tempeh gegeten. Het is niet alleen een veelzijdige vleesvervanger, maar het is ook enorm voedzaam. Je kunt van tempeh onder andere chips maken of meebakken als vleesvervanger, bijvoorbeeld in een roti gerecht. Heb je na het koken nog wat over? Neem het dan de volgende dag mee naar school of werk. Dit gerecht is namelijk zowel koud als warm enorm lekker! 

Wat doet het met je lichaam?

Tempeh bevat een hoog eiwitgehalte en zorgt dus voor een voldoende dagelijkse eiwitinname. Daarnaast bevat het onder andere isoflavonen, saponines, mineralen en vitaminen. Vooral isoflavonen hebben een zeer positief effect op onze beenderen doordat zij deze versterken. Saponines verlagen het cholesterolgehalte en stimuleren het herstel van ons immuunsysteem. Er wordt zelfs beweerd dat het risico op darmkanker en hartziekten aanzienlijk wordt verminderd.

Gemarineerde tempeh

Ingrediënten

  • 80 ml Ketjap Manis
  • 1 theelepel palmsuiker
  • Een snufje Laos, Sereh en gemberwortel
  • 1 theelepel vijfkruidenpoeder
  • 120 gram tempeh (in blokjes)
  • 1 theelepel sambal Manis
  • 1 theelepel Tamarindepasta
  • 1 paprika
  • 1 theelepel knoflookpasta

Bereiding van de marinade

  1. Doe de Ketjap Manis in een kom die groot genoeg is om later ook de tempeh aan toe te kunnen voegen.
  2. Voeg de palmsuiker en de vijfkruidenpoeder toe aan de Ketjap Manis en roer het stevig door. De Ketjap begint een beetje te schuimen en dat betekent dat de suiker erin wordt opgenomen.
  3. Voeg vervolgens de sambal, knoflookpasta, Tamarindepasta en een snufje Laos, Sereh en gemberwortel toe aan de marinade en roer het nogmaals stevig door totdat alle kruiden in de marinade goed zijn gemixt.
  4. Snijd de tempeh in blokjes en voeg ze toe aan de marinade en laat alle blokjes goed weken in de marinade. Laat het geheel ongeveer een half uur trekken en roer de tempeh elke tien minuten goed om.

Bereiding van de tempeh

  1. Doe een eetlepel kokosolie in een pan en laat deze goed smelten.
  2. Bak de paprika kort totdat het gaat glanzen.
  3. Voeg de gemarineerde tempeh en de resterende marinade toe aan de paprika en laat het geheel zo’n 15 minuten koken op een laag vuur met de deksel op de pan.

Gemarineerde tempeh

 

Serveer naast de gemarineerde tempeh ook wat gekookte rijst (bijvoorbeeld pandan, basmati of zilvervliesrijst). Voor dit gerecht kook ik het liefst met pandan rijst, omdat dan alle smaken echt goed tot hun recht komen, maar elk andere rijstsoort is ook prima! 

Makan, makan!

Foodfoto's door Kim Kers