Shocking! Glutenvrij eten kan de kans op diabetes vergroten

Fit & Training door michelle-den-elzen

Veel mensen die bewust bezig zijn met hun gezondheid, skippen wel eens een maaltijd met gluten. Verschillende health bloggers en sporters laten weten dat ze allerlei gezondheidskwaaltjes niet meer hebben sinds ze gluten uit hun dieet hebben geschrapt, van een opgeblazen buik tot hoofdpijn en een slechte huid. We nemen graag het voorbeeld aan en, zeker nu glutenvrij eten makkelijker verkrijgbaar is, wordt er steeds vaker voor producten zonder gluten gekozen. Toch zouden we onszelf daarmee behoorlijk in de vingers kunnen snijden. Recent gepubliceerd onderzoek wijst namelijk uit dat je de kans op diabetes type 2 flink kan vergroten door glutenvrij te eten als je geen intolerantie hebt. 

Gluten

Hoe zit het ook alweer met gluten? Gluten is een eiwit dat in tarwe, rogge en gerst te vinden is. Het zorgt onder andere voor het rijzen van het deeg en de elasticiteit van het product in het bakproces. Wanneer je glutenallergie (ook wel bekend als coeliakie) hebt, worden antistoffen door het lichaam aangemaakt die jouw eigen dunne darm aanvallen na het eten van gluten. Ook is inmiddels de aandoening glutensensitiviteit erkend, waarbij een persoon geen aangetoonde coeliakie heeft, maar wel klachten als vermoeidheid ervaart na het eten van gluten. Over deze laatste aandoening is nog veel onduidelijkheid en wordt meer onderzoek gedaan.

Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor een glutenvrij dieet. Niet omdat ze een intolerantie hebben, maar omdat ze geloven dat er allerlei gezondheidsvoordelen aan dit eetpatroon zitten. Onderzoekers besloten uit te vinden of het echt zin heeft om gluten uit je dieet te schrappen als je nergens last van hebt en kwamen erachter dat het zelfs slecht voor je gezondheid kan zijn. 'Glutenvrije voeding bevatten vaak minder vezels en andere micronutriënten, waardoor ze minder voedzaam zijn. Daarnaast zijn ze ook vaak duurder,' vertelt onderzoeker Geng Zong van Harvard's School of Public Health.

Kans op diabetes type 2

Doordat glutenvrije voeding minder vezels (en meer suikers!) bevat, is het lichaam vatbaarder voor allerlei soorten ziekten. Tijdens een periode van 30 jaar werden bijna 300.000 personen gevolgd die elke 2 tot 4 jaar vragen over hun voeding moesten beantwoorden. De personen die de meeste gluten aten, tot wel 12 gram per dag, bleken het minste kans op diabetes type 2 te hebben. Sterker nog, in vergelijking met de personen die slechts 4 gram gluten per dag aten, hadden zij wel 13% minder kans op de ziekte. Dit is allemaal te danken aan de vezels: die beschermen het lichaam namelijk tegen deze type diabetes.

Gevarieerd dieet

Het advies van dokter Zong is dan ook simpel. 'Mensen zonder coeliakie kunnen beter nadenken of ze wel echt hun inname van gluten willen verlagen, om ziektes te kunnen voorkomen. Zeker in het geval van diabetes.' Ga voor een gevarieerd dieet waarbij je een goede balans vindt tussen eiwitten, (gezonde) vetten en (langzame) koolhydraten. Zonder intolerantie is de toevoeging van gluten aan dit dieet dus enorm raadzaam, bijvoorbeeld door volkoren tarweproducten te eten.

Vermoed jij dat je glutensensitiviteit of zelfs coeliakie hebt? Het is dan belangrijk dat je contact opneemt met een huisarts. Deze kan, aan de hand van een uitvoerig onderzoek naar jouw eetpatroon, uitsluitsel geven over een eventuele aandoening. Ga vooral niet zelf experimenteren met voeding - een huisarts wil namelijk weten hoe jouw lichaam reageert als je wél gluten eet (versus geen gluten daarna). Het onderzoek gebeurt onder zijn/haar begeleiding om een correcte diagnose te kunnen stellen.

Wat vind jij van dit onderzoek? Eet jij wel eens glutenvrij en ben je geschrokken van dit nieuws - of zie jij zelf meer voor- dan nadelen bij een glutenvrij dieet? 

Bronnen: Voedingscentrum, Medical News Today

Meer van mij zien? Lees dan al mijn artikelen of volg me dan op Instagram op @michelledenelzen.