7 tips om voedselverspilling voorkomen

Fit & Training door roos-aduagyei

Een van de lastigste dingen van een gezonde levensstijl vind ik het opeten van groenten en fruit voordat het bederft. In plaats van thuis mijn eigen salades te maken, ben ik vaak geneigd om er een in de supermarkt te kopen. Het is gewoon níet mogelijk om een hele zak sla in één week op te krijgen in je eentje voordat het helemaal zacht en vies wordt. Dat zou niet eens mogelijk zijn als ik iedere dag een salade at (wat een treurige bedoeling zou dat zijn...). Als dit herkent kun je vast ook aantal voedselverspilling hacks gebruiken. Doodzonde om al dat lekkere groenten en fruit weg te gooien!

Zo voorkom je dat groente bederft

  • Groene bladeren: Groene bladeren zijn de basis van je salade of het perfecte ingrediënt voor je wraps en sandwiches. Over het algemeen zijn ze vrij belangrijk. In plaats van al je lekkere sla, bloemkool of rucola te laten rotten, kun je een stuk keukenpapier gebruiken. Vochtigheid in de koelkast is vaak de oorzaak wanneer het aankomt op het rotten van deze bladeren. Je kunt al je soorten sla en bloemkool simpel verpakken in een zip-bag met een paar stukjes keukenpapier. Deze stukjes papier zullen het vocht absorberen en zo blijven je groene bladeren een stuk langer lekker!
  • Champignons: Deze groente staat erom bekend dat ze snel bederven. Daardoor twijfel ik altijd even voordat ik ze koop. 'Zou ik deze champignons écht binnen 4 dagen op kunnen eten voor ze zo'n naar, slijmerig textuurtje krijgen?' Gelukkig is deze hack hartstikke simpel, dus vanaf nu koop ik ze zonder na te denken. Je wilt al het extra vocht voorkomen maar wel het vocht dat in de champignons zit behouden. Dus stop de champignons in een papieren zak en doe die in de koelkast. Je kunt ze ook in een stuk keukenpapier rollen en die vervolgens in een plastic zakje met wat zelfgemaakte gaatjes stoppen.
  • Selderij: Om je selderij lekker en crunchy te houden moet je het verdelen in aparte stengels. Vervolgens was en droog je ze allemaal en rol je ze in een stuk aluminiumfolie. Stop ze daarna in de koelkast. Dit zal het rijpingsproces vertragen omdat de aluminiumfolie ervoor zorgt dat er geen lucht bij de selderij komt. Toch behoudt het wel zijn vocht.

Zo voorkom je dat zuivel bederft

  • Melk: Om de versheid van melk te behouden kun je een snufje zout in het pak doen. Schud het vervolgens even goed door elkaar. Het zout zul je niet proeven maar het zorgt er wel voor dat je melk langer houdbaar blijft.
  • Kaas: Heb je wel eens kaas gekocht die na een paar dagen veranderde in een hard, oneetbaar blok? Daar is een hack voor! Om er voor te zorgen dat de kaas niet hard en droog wordt, kun je een beetje boter aan de rand smeren. Dit voorkomt dat de kaas snel bederft.

 

Zo voorkom je dat fruit bederft

  • Bananen: Dit fruit produceert van nature ethyleen-gas en dit zorgt ervoor dat ze zelfs ná het plukken door kunnen gaan met rijpen. Dit gas zit voornamelijk bij de steel. Om ervoor te zorgen dat ze langer lekker zijn kun je ze apart leggen en de stammen strak in huishoudfolie te wikkelen. Wanneer je bananen té rijp zijn kun je ze pellen, in stukje snijden en in een plastic zakje doen. Wanneer je ze vervolgens in de vriezer doet heb je hét ingrediënt voor een lekker bananenbrood of zelfs ijs.
  • Appels: Net zoals bananen produceren appels ook ethyleen-gas. Je kunt het zelfde principe dus ook voor deze fruitsoort gebruiken. Wanneer één appel aan het rotten is, steekt hij vaak de rest van de appels in de fruitschaal aan. Dit zorgt ervoor dat de verse appels ook meer ethyleen-gas gaan produceren.

Naast deze tips is het ook een goed idee om regelmatig je koelkast schoon te maken. Wanneer voedsel aan het rotten is, kan het schimmel achterlaten. Deze schimmel kan overgegeven worden naar het andere eten in je koelkast. Hygiëne is dus heel belangrijk! Heb jij nog handige tips die voedselverspilling voorkomen? Laat ze dan vooral weten in de comments!