Een persoonlijk interview met Sophie – bedenker van het boek Gewichtige Gedachten

Lifestyle & Tips door michelle-den-elzen

Voel jij je onzeker over je lichaam? Zit je niet lekker in je vel of frustreert het je dat je alsmaar aankomt in plaats van afvalt?  Snoep je stiekem en voel je je daarna schuldig? Of ben je juist obsessief met je lichaam en eetpatroon bezig? Veel vrouwen zullen zich herkennen in het bovenstaande rijtje. Goed voor jezelf zorgen is nog niet zo gemakkelijk als het misschien lijkt! Grafisch ontwerper Sophie van Bragt, gefascineerd door sociaal ontwerp, en mindfulness- en voedingscoach Frieda van der Loos-Boudesteijn hebben hun kwaliteiten samengevoegd en een uniek werkboek ontwikkeld waarmee je deze problemen kunt tackelen: Gewichtige Gedachten. Het helpt je om bewust te worden van jouw emoties, gedachten en omgeving, maar ook om je inzicht te geven in jouw relatie met voeding. Ik ging ontbijten met Sophie en vroeg haar het hemd van het lijf over hoe Gewichtige Gedachten jouw leefstijl en zelfbeeld nou precies kan verbeteren.

Gewichtige Gedachten is ooit begonnen als jouw afstudeerproject op de kunstacademie. Hoe ben je bij het idee gekomen?

Toen ik drie jaar geleden ging afstuderen binnen de richting Grafisch Ontwerpen, mocht ik geheel zelf naar eigen interesse en fascinatie een onderwerp kiezen – oftewel, flink wat research, een stevig concept, met een eindproduct binnen mijn vakgebied. Ik ben op zoek gegaan naar mijn eigen, persoonlijke fascinatie. Waar hield ik me nu eigenlijk altijd mee bezig? Mijn lichaam en mijn gewicht, ik kan er niet omheen: daar was ik áltijd mee bezig. Vanaf ongeveer mijn 14e tot mijn afstuderen op mijn 21e bleef ik denken: ‘Als ik nou nog 4 kilo afval, dan ben ik tevreden met mijn lichaam.’ Ik was nooit te zwaar, maar ook niet slank. Echt doorzetten lukte niet, dus ik was nooit tevreden met mijn lichaam. Tijdens mijn afstuderen ontdekte ik dat bijna alle vrouwen die ik ken worstelen met hun gewicht, afgezien of ze nu te zwaar zijn of een gezond gewicht hebben. Ze zijn altijd ‘op dieet’, maar in feite gebeurt er vrij weinig, op frustratie en teleurstelling na. Als ontwerper ben ik hierover gaan nadenken. Kan ik hen handvatten bieden tot een fysiek en mentale gezonde leefstijl, waar niet alles draait om afvallen? Na interviews met specialisten, zoals een mindfulness- en voedingscoach, een diëtist, een psycholoog en heel veel onbekende vrouwen, kwam ik erachter dat de psychologische strijd van afvallen de kern is van deze worsteling. Ik ontdekte onder andere dat acceptatie van je lichaam, zelfcompassie (houden van jezelf) en inzicht je gedachten en aandacht voor je emoties de kernpunten zijn waar je eerst aan moet werken om af te kunnen vallen. Ben je bijvoorbeeld gefrustreerd of verdrietig over iets? Ben jij je wel bewust van jouw manier van denken; vul je bijvoorbeeld in wat anderen over jou denken of denk je eerder negatief dan positief? Je gedachten spelen een grote rol in je handelen en kunnen je je onnodig onzeker laten voelen. Lekker in je vel zitten, dat is het allerbelangrijkst! Vier kernelementen – aandacht, inzicht, zelfcompassie en afleiding ­–  heb ik in de vorm van uiteenlopende opdrachten ontwikkeld tot een fijn werkboek zonder fratsen. Ik zag namelijk dat er wel een heleboel dieetboeken bestonden, maar geen boek dat inspeelt op juist die persoonlijke factoren die afvallen lastig kunnen maken en hoe je daaraan kunt werken. Een boek waardoor je echt geactiveerd wordt en dat aanzet tot nadenken. Zo ontstond de eerste versie van Gewichtige Gedachten.

Wanneer kwam Frieda in beeld?

Toen de eerste versie van het boek na mijn afstuderen af was, bleek dat er dames waren die interesse hadden om het te kopen. Ik voelde daarom een enorme motivatie om het boek op de markt zetten en zocht weer contact met Frieda van der Loos-Boudesteijn. Zij is voedings- en mindfulnesscoach met een eigen praktijk. Ik had haar al eerder geïnterviewd tijdens mijn onderzoek. Tijdens dit gesprek was ze erg benieuwd naar het eindresultaat en gaf aan dat ze toekomst zag in mijn ideeën. We besloten onze krachten te bundelen en het boek samen verder te professionaliseren en uit te breiden. Zo hebben we het boek bijvoorbeeld uitgebreid van 4 naar 6 weken, opdrachten toegevoegd, aangepast en verbeterd. In één jaar tijd hebben we – naast onze eigen banen –  het boek afgemaakt en passende uitgevers benaderd. Afgelopen zomer lag hij gedrukt en wel bij grote boekenwinkels door het hele land, is het online overal te bestellen en binnenkort wordt het boek zelfs vertaald in Tsjechië uitgegeven.

 

gewichtige gedachten

Hoe ziet de samenwerking eruit?

Frieda heeft professionele ervaring op het gebied van voeding, positieve psychologie en mindfulness en kan dus dieper ingaan op de inhoud. Ik speel heel erg in op hoe ik persoonlijk mijn ‘worsteling’ heb ervaren en waar ik dagelijks tegenaan loop. Als ontwerper buig ik me over de beeldvorming en social media. Samen schrijven we blogs en lopen we over van de ideeën voor nieuwe posts, originele workshops en samenwerkingen. Met zijn tweeën vormen we nu het platform ‘Gewichtige Gedachten’ van waaruit we vrouwen dagelijks inspireren via blogposts, social media en daarnaast organiseren we ook nog workshops. De gedachte en werkwijze van het werkboek is de rode draad van het platform Gewichtige Gedachten.

Het boek draait heel erg om positiviteit en (zelf)acceptatie. Woorden als dieet, weegschaal en afvallen lijken wel taboe. Hoezo is dat?

‘Weegschaal’ en ‘dieet’ focussen heel erg op wat je niet goed vindt aan jezelf. In ons boek gaat het juist om bewustwording en zelfcompassie - het jezelf waard vinden om goed voor jezelf te zorgen. Van binnenuit kan dan de motivatie ontstaan om anders of gezond(er) te gaan leven en positieve aandacht aan je lichaam te schenken. Vaak leidt dat tot een gezondere leefstijl en het is ook nog eens makkelijker vol te houden dan een dieet. Met een dieet leg je veel meer de nadruk op wat je niet mag of wat je niet goed doet.

Hoe staan jullie tegenover gewichtsverlies? Onnodig dat bijna iedere vrouw wel 5 kilo kwijt lijkt te willen of prima zolang het op gezonde wijze gaat?

We staan er vooral voor dat je jouw lichaam accepteert zoals het is, inclusief de imperfecties. Je bent zoveel meer dan je gewicht! Een strak lijf maakt je nog geen gelukkiger mens. Het ontwikkelen van zelfcompassie daarentegen wel. Vanuit onze visie is het beter om je te focussen op waar je wel tevreden over bent, wat je mooi vindt aan jezelf in plaats van je druk te maken over die 5 kilo. Dat werkt vaak alleen maar averechts...

Ik vind het heel tof dat Gewichtige Gedachten geen standaard zelfhulpboek is, maar dat je opdrachten moet doen om tot bewustwording te komen. Wat vind jij zelf de beste opdracht uit het boek?

Ik vind zelf de opdracht die als vierde in het boek zit het meest leerzaam en dus wel een hele waardevolle opdracht. Er staan zes cirkels op de bladzijde met in iedere cirkel een emotie, zoals boos, gefrustreerd of blij. Het idee is dat je de cirkels inkleurt voor zover je die emotie voelt. Stel je bent heel erg boos, dan kleur je de hele cirkel in. Voel je maar een beetje boosheid diep vanbinnen, dan kleur je hem maar een klein beetje in. Als je hem ziet, denk je: oh, dat is een simpel opdrachtje, dat doe ik wel even. Maar dat doe je echt niet zomaar even. Je wordt echt bewust of je die emotie op dat moment voelt, en waarom. Qua bewustwording van wat voeding met je doet, vind ik de opdracht ‘mindful eten’ het best. Je pakt een klein stukje van iets wat je heel lekker vindt. Je gaat er even goed naar kijken, aan ruiken, voelen, proeven. Als je het in je mond doet, neem je de tijd om de smaken te ervaren en stel je het doorslikken even uit. Hierdoor geniet je veel meer van de smaak, word jij je bewust van wat je lichaam nodig heeft en voel je jezelf eerder verzadigd.

gewichtige gedachten

Wat is het mooiste compliment dat je hebt gehad van iemand die het boek heeft gevolgd?

Toevallig heb ik die laatst gekregen van een dame. Zij was voordat ze het boek kreeg al 35 kilo afgevallen.  Ze vertelde dat het boek ervoor heeft gezorgd dat ze een positievere relatie met eten en haar lichaam heeft ontwikkeld. Dat vond ik zo mooi om te horen!

Jullie geven inmiddels ook workshops. Wat moet ik me voorstellen van een dagje onder leiding van Sophie en Frieda?

Tijdens een workshop stap je eigenlijk even uit jouw comfortzone van hoe je leven normaal gesproken loopt, om echt even stil te kunnen staan bij jezelf. Hoe gaat het met jou op dit moment? Je schenkt positieve aandacht aan jezelf en zet daardoor een eerste stap naar het ontwikkelen van zelfcompassie. Daarnaast ervaar je verbinding met andere vrouwen. We zijn allemaal even kwetsbaar als vrouw, worstelen met dezelfde gedachtes. Daar open een eerlijk over zijn naar elkaar toe maakt ons zoveel sterker! Tijdens een workshop doen we verschillende, verrassende opdrachten en maken zo deze best pittige thema’s weer ‘licht’ en bespreekbaar. Er is veel herkenning en inzicht, maar ook ontzettend veel gezelligheid en humor.

Wat voor vrouwen komen er op jullie workshops af?

Dat is heel divers: van jonge, slanke meiden die misschien wel iets te veel met hun gewicht en uiterlijk bezig zijn tot vrouwen van middelbare leeftijd met een maatje meer. We stemmen de workshop per groep altijd af op de doelgroep. Een workshop met een groep jonge meiden ziet er anders uit dan een workshop voor 50-plussers.

Komt er ooit een deel II van Gewichtige Gedachten?

Frieda en ik lopen over van de nieuwe ideeën! We zijn al heel erg aan het nadenken over vervolgboeken, maar we zijn nu eerst bezig om het platform uit te bouwen naar workshops, inspiratie en natuurlijk de blog.

Benieuwd geworden naar Gewichtige Gedachten? Je kunt hier jouw eigen exemplaar bestellen voor slechts €14,99. (Extra fijn, je kunt het boek ook inkijken! Heb je gelijk een idee hoe dit prachtige werkboek eruitziet en wat voor opdrachten je kunt verwachten.) Wil jij juist meer weten over de filosofie achter het boek of de workshops die de twee enthousiaste dames geven? Neem dan een kijkje op hun Instagram @gewichtigegedachten en website!

Bron (foto's): Laura van Till van MixtFashion.com

gewichtige gedachten