Hoe zit het nou; is soja veilig of schadelijk voor je gezondheid?

Fit & Training door resy-van-rooijen

Zodra je besluit om geen of minder koemelk te drinken, dan zijn hiervoor veel mogelijke vervangers. Een mogelijkheid is om te kiezen voor sojamelk. Dit is van nature lactosevrij! Tegenwoordig hoor je echter online veel mensen die twijfelen aan de goede eigenschappen van soja. Dus hoe zit het, is soja gezond of kun je het beter laten liggen? 

Soja en haar bestanddelen

Soja komt van de sojaboon (peulvrucht) en bevat veel eiwitten, onverzadigd vet, ijzer en vitamine B1. Daarnaast helpt de sojaboon in het verlagen van je LDL-cholesterol, wat helpt met het gezond houden van je bloedvaten. Door producten zoals vlees en zuivel te vervangen voor soja, past dit dus perfect binnen een cholesterolverlagend dieet. In dit opzicht zitten er dus veel goede voedingsstoffen in soja en zou het geen kwaad kunnen.

Echter bevat soja ook toxines en een bestandsdeel wat het hormoon oestrogeen verhoogt. Zodra je hier teveel van binnenkrijgt en je te veel oestrogeen produceert, kun je pijnlijke borsten krijgen en bestaat de mogelijkheid dat je een grotere kans hebt op borstkanker en een verstoorde cyclus. Dat klinkt heftig, maar dit is allemaal nog niet wetenschappelijk bewezen en is dus niet volledig betrouwbaar.

Gefermenteerde producten

Eehhh... Wat zeg je? Bij fermentatie zorgen bacteriën, schimmels en gisten ervoor dat de smaak, geur en zuurgraad van een product verandert. Ik snap je verwarring, want dit klinkt natuurlijk slecht. Maar dat is het dus niet en dit gebeurt onder andere ook bij yoghurt, kaas, bier en brood. Door dit proces worden er bepaalde stoffen uit het product vernietigd, waaronder toxines en overtollige hormonen in het geval van soja, en daarnaast maakt het producten beter verteerbaar. Doordat in gefermenteerde producten minder hormonen aanwezig zijn, weet je zeker dat het hier niet mis mee kan gaan. Gefermenteerde producten van de sojaboon zijn onder andere tempeh, miso, sojasaus en natto.

Dus...

Soja heeft dus zo zijn voor- als nadelen en in het verleden zijn er alleen goed onderbouwde wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de voordelen. Momenteel wordt er meer onderzoek gedaan naar soja, omdat het nog onduidelijk is wat nou precies de effecten. Om deze reden gaan wij jou niet vertellen wat je het beste kunt doen, want wij zijn helaas geen wetenschappers en er zijn nog veel tegenstrijdige conclusies. Wel vinden wij dat je iets beter kunt voorkomen dan er later problemen mee krijgen. Mocht je dan ook twijfelen en liever het zekere voor het onzekere willen nemen, dan is het goed om op zoek te gaan naar een vervanger voor soja of door te kiezen voor gefermenteerde sojaproducten. Variatie blijft echter belangrijk, zo ook in de zuivelvervangers die je gebruikt. Wanneer jij één keer in de zo veel dagen iets met soja eet, zou dat in principe geen kwaad kunnen, maar doe uiteindelijk wat voor jou goed voelt!

Gebruik jij sojaproducten en was jij hier al van op de hoogte? Laat ons in de reacties weten wat jij hiervan vindt. 


Bron: Voedingscentrum, Optimale Gezondheid, Milieudefensie, de Hormoon Factor, Julia R. Barrette, American Institute for Cancer Research, Alpro (2015). 

Terug naar een luchtiger onderwerp, avocado's! Ze zitten vol goede voedingsstoffen en daarom verzamelden wij negen recepten met als hoofdingrediënt de avocado

Wil je meer van mij zien? Lees dan al mijn artikelen of volg me op Instagram op @resyvanrooijen.