Dit moet je weten voordat je een tattoo neemt

Beauty door michelle-den-elzen

Tattoo’s: ze zijn leuk, mooi en sinds enkele jaren zelfs een waar fashion statement. Wat inkt onder je huid is allang niet meer alleen voor de zware jongens, zelfs de liefste meisjes (waarvan je het niet verwacht) toveren een kleurplaatje onder hun kleding vandaan. Zit jij eraan te denken om je eerste tatoeage te laten zetten? Lees dan zeker dit even door.

Zelf ben ik hartstikke fan van tattoos. Mijn lichaam telt er inmiddels 4 en natuurlijk heb ik genoeg ideeën voor nieuwe plaatjes. Ze zeggen altijd dat het verslavend werkt en je er na eentje sowieso meer wilt en in mijn geval is dat hartstikke waar. Toch ben ik heel blij dat ik niet hals over de kop begonnen ben toen ik een idee had bedacht wat voor tattoo ik wel zou willen. Toegegeven: dat eerste idee dat ik had, is er wel gekomen hoor. Maar als ik me toen had laten tatoeëren had ik nu hele lelijke, krullerige letters op mijn lijf, terwijl ik nu gezegend ben met een mooi strak font. Moraal van het verhaal: een tattoo heeft nooit haast - wacht altijd totdat je het echt zeker weet. Ik heb met mijn eerste tattoo 5 jaar gewacht en ben zo blij dat ik dat heb gedaan.

Hoe werkt het?

Heb jij je zinnen op een ontwerp gezet en weet je helemaal, 100%, for real zeker dat je dit de rest van je leven bij je wilt dragen? Dan zijn er wat dingen die je moet weten. Allereerst over wat zo’n tatoeage nou precies is en hoe ze het niet-zo-plakplaatje aanbrengen. Met een tattoonaald (die weer bestaat uit allemaal andere kleine naalden) prikken ze zo’n 2mm diep in je huid. Met elk prikje blijft er een kleine inktdruppel achter die te groot is voor het lichaam om als afvalstof af te voeren. Het resultaat? Hij wordt ingekapseld, waardoor hij geen schade meer kan aanrichten aan het lichaam. En dan zit ‘ie daar dus voor altijd.

Niet geheel zonder zorgen

Er wordt altijd gedacht dat tattoos 100% veilig zijn. Dit is helaas niet zo. Op korte termijn (en bij slechte verzorging of een onhygiënische tattooshop) kunnen er infecties ontstaan. Het is dus belangrijk dat je altijd naar een tattooshop gaat die gecertificeerd is. Kan de tattoo artist jouw gewoon certificaat van de GGD tonen? Loop dan direct de shop weer uit. Ook op lange termijn zijn er enkele risico’s. Zo zou je allergisch kunnen zijn voor de inkt. Het is heel zeldzaam dat dit gebeurt, maar de mogelijkheid is er wel. Ook zitten er stoffen in de inkt die niet allemaal bewezen veilig zijn. Zo zouden sommige kankerverwekkend kunnen zijn. Het is dus ook niet geheel onverstandig om naar certificaten van de inkt te vragen om er zeker van zijn dat ze geen schadelijke bestandsdelen bevatten.

The fun part

Dan komt the fun part: het laten zetten van je tattoo. Doe je research naar een goede artist. Wil jij een subtiele tattoo met dunne lijnen? Ga dan niet bij iemand langs die bekend staat om grote, grove tattoos. Kies iemand die bij jouw stijl past, een indrukwekkend portfolio heeft opgebouwd en bij een gecertificeerde shop in dienst is. Heb je er eentje gevonden? Top! Ga bij het kiezen van een artist niet uit van een bepaald budget. Wil jij een mooie tattoo? Dan kost dat geld. En dat moet je er voor over hebben, gezien het feit dat het voor altijd op je lichaam zal blijven zitten.

Een persoon is genoeg

Als het je eerste tattoo is, is het fijn om iemand bij je te hebben. Het is namelijk best wel spannend en een nieuwe ervaring. Neem echter geen heel supportersteam mee, daar zit geen enkele tatoeëerder op te wachten.

Wat je wél mee moet nemen, zijn duidelijke foto’s of tekeningen van je ontwerp. Sta open voor advies en eventuele aanpassingen van de artiest, maar houd altijd in je achterhoofd dat het jouw lichaam is en jij er de komende jaren van moet genieten. Als je iets echt niet wilt, moet je het zeker niet doen. Maar houd wel altijd een open mind – die vrouw of man heeft jaren ervaring en weet precies hoe een ontwerp het beste uit de verf komt.

Pijn = fijn

Op de dag zelf doe je er goed aan om goed te eten en te drinken. Houd je bloedsuikerspiegel hoog, dit voorkomt dat je eventueel flauw kunt gaan vallen. Drink in de 24 uur van tevoren geen alcohol en neem geen ‘preventief aspirientje’ – dit verdunt je bloed en maakt het tatoeëren lastiger. Zorg dat je fit en uitgeslapen bent, zodat je pijngrens hoger is. Want ja, het gaat sowieso pijn doen. Op sommige plekken is het gewoon een irritant prikkeltje waar je goed mee kan leven, op andere plekken is het flink tanden bijten en stiekem je tranen bedwingen. (Zoals je ribbenkast, believe me, I know.)

De nazorg

Als je tattoo eenmaal is gezet, begint het volgende, belangrijke deel: de nazorg. Laat de plasticfolie waarin je tattoo is verpakt minstens 24 uur zitten. Liever iets langer dan te kort. Hierna kun je de tattoo voorzichtig wassen en regelmatig insmeren met een vette crème, zoals Bepanthen. Elke tattooshop heeft eigen voorschriften, dus volg de instructies die je meekrijgt goed op. Houd je tattoo de komende tijd uit de zon en breng geen bezoekje aan de sauna of het zwembad. Bedenk je dat je tattoo op dit moment nog gewoon een wond is waar je voorzichtig mee om moet gaan. Na zo’n twee weken is de tattoo genezen, zijn alle korstjes eraf gevallen en kun je genieten van je plaatje!

Denk jij erover om een tattoo te nemen - en wat voor ontwerp zou je willen? Ik ben benieuwd! 

Dit zijn de allerleukste Fit Girl tattoos! >