Recepten

Vegetarisch eten op Dierendag

Vandaag is het 4 oktober, wat betekent dat het Dierendag is! Natuurlijk besteden we dan met z’n allen wat meer aandacht aan onze huisdieren. Maar het zou ook eens goed zijn als we met z’n allen eens een dag vegetarisch zouden eten! Minder vlees eten heeft namelijk vele voordelen.

Voordat ik bij Fitgirlcode werkte dacht ik eigenlijk nooit na over het eten van vlees. Eigenlijk at ik iedere dag wel vlees of vis en soms zelfs meerdere keren op een dag. Maar toen ik eenmaal bij Fitgirlcode begon kon ik er niet meer omheen. Meerdere collega’s zijn vegetariër en de vega recepten vliegen mij hier om de oren. Hierdoor ben ik toch wel bewuster gaan nadenken hierover en heb ik ook de voordelen uitgezocht van het minder eten van vlees. Deze voordelen liegen er niet om en hebben ervoor gezorgd dat ik een stuk bewuster eet en daarom vlees en vis wat vaker laat staan.

Voordelen van minder vlees eten

 • Minder vlees eten is erg goed voor je gezondheid: het zorgt ervoor dat je minder kans op hart- en vaatziekten hebt. Daarnaast heb je ook nog eens minder kans op kanker, overgewicht en diabetes.
 • Het is goed voor het welzijn van de dieren. Er zal een stuk minder dierenleed zijn wanneer wij met z’n alle minder vlees gaan eten. Daarnaast zullen er ook nog eens minder dierenziektes verspreiden.
 • Het is beter voor het milieu. Zo worden er minder bossen gekapt, is er minder uitstoot van broeikasgassen, gebruiken we minder energie en water en is er ook nog eens een kleiner mestoverschot.
 • Er is minder overbevissing. Helaas wordt 80% van de vissen met uitsterven bedreigd. Doordat er erg veel in zeeën en (kleine) wateren wordt gevist missen lokale bevolkingen een belangrijke voedselbron. Al deze vissen worden geconsumeerd door het Westen.
 • Je leeft gezonder. Doordat je veel meer vitamines, mineralen en antioxidanten eet met een vegetarisch dieet krijg je een vaak een betere huid. Daarnaast eten vegetariërs vaak bewuster, wat er voor zorgt dat ze vaak een lager BMI en cholesterol hebben.

Recept: couscousschotel

Om jullie wat inspiratie te geven deel ik mijn favoriete vegetarische recept met jullie!

Foto: Susan van Esch

Ingrediënten:

 • 50 gram couscous
 • 4 vega balletjes
 • 1 ui
 • 1 tomaat
 • 1 knoflookteen
 • 1 eetlepel zonnebloempitten

Bereidingswijze

 1. Doe de couscous in een schaaltje en giet er 50 ml kokend water overheen.
 2. Dek het schaaltje af en laat het voor 3 minuten staan.
 3. Snijd in de tussentijd de vegaballetjes (optioneel), ui, tomaat en knoflook in de gewenste grootte.
 4. Doe de couscous en alle overige ingrediënten in een ovenschaal. voeg eventueel wat lekkere kruiden toe, zoals koriander, peper en zout.
 5. Schuif de schaal tot slot voor zo’n 15 minuten op 180 graden Celsius in de oven.

Vegetarische Fitgirlcode Guide

Een meat-free dieet is niet alleen goed voor jouw Fit Journey, maar ook voor moeder aarde. Toch is het vaak een flinke uitdaging om jouw hele eetpatroon hierop aan te passen. Lucky for you hebben wij het denkwerk al voor jou gedaan! Speciaal voor jou hebben wij deze guide ontwikkeld? Wat zit hier dan allemaal in? De Vegetarische Guide is een compleet 8-weken guide die je alle handvatten geeft en begeleidt om op een makkelijke manier jouw Fit Journey te starten en vast te houden. Deze guide bevat 8 weken lang workoutschema’s, 8 weken lang vegetarische meelplans met wekelijkse boodschappenlijstjes, 8 weken lang mindfulness begeleiding en gratis audio-oefeningen. Daarnaast is het ook nog eens samengesteld door gecertificeerde experts. De guide is beschikbaar als e-book en als hardcopy! Haal de Vegetarische Fitgirlcode Guide vandaag nog in huis, kickstart een nieuw gezond hoofdstuk van je leven met meer dan 80 overheerlijke vega-recepten.

Lijkt de couscousschotel jou ook zo lekker? Laat het me weten via de comments!

VEGETARISCHE GUIDES

Plaats een reactie