Recepten

Hoe een maand vegan leven Michelle beviel


Het is alweer eind augustus geweest en dat betekent dat de vegan challenge ten einde is! De gehele maand heb ik mijn normale eetpatroon ingewisseld voor een geheel plantaardige. Dag zuivel, dag eieren, dag honing… Maar hallo nieuwe uitdaging en allerlei nieuwe recepten!

Twee weken geleden deelde ik al met jullie hoe het met me ging. De eerste twee weken waren best oké! Tuurlijk, het was even lastig om te ontdekken welke producten vegan waren en welke niet. Het zal je verbazen in hoeveel producten melk en ei wordt gebruikt! Maar toen ik de meeste ‘basisproducten’ wist te vinden, ging het best wel oké. ‘s Ochtends at ik sojayoghurt, havermout of een smoothie. Tussen de middag gingen er boterhammen met humus of vegan tosti’s mee naar Fitgirlcode HQ. En ‘s avonds maakte ik de lekkerste curry’s, vegan pizza’s en wraps.

Help, I’m bored!

Maar na die twee weken sloeg de verveling een beetje toe. Ik merkte dat ik, ondanks dat ik al 14 jaar vegetariër ben, nog niet zo heel veel vegan recepten ken. De boterhammen met humus zag ik echt niet meer zitten en die curry’s was ik op een gegeven moment ook wel een beetje zat. Help!

Gelukkig staat het internet bomvol lekkere vegan recepten. Toen ik ooit begon met een vegetarisch dieet heb ik ook veel moeten ontdekken en in al die jaren had ik een flinke database van recepten in mijn hoofd opgebouwd. Nu was het tijd om weer uit mijn comfortzone te stappen en op zoek te gaan naar een nieuwe categorie recepten. Het kostte even tijd om allerlei recepten op te zoeken, maar het was de investering meer dan waard! Ik kwam allerlei lekkere buddha bowls, couscoussalades en andere fijne recepten tegen. En die humus overdag liet ik vaker links liggen, omdat ik heerlijke boterhammen maakte met bijvoorbeeld Becel met kokosolie en pure hagelslag. (Echt een aanrader, het smaakt naar bounty!)

vegan challenge

Kaas cravings

Toch moet ik eerlijk bekennen dat ik wel wat moeilijke momenten heb gehad. (Naast die verveling, dan.) Zo heb ik serieuze kaas cravings gehad. (Iedereen die mij kent, weet ik dat ik echt een serieuze kaas fan ben.) Ik probeerde ze te stillen met pizza met vegan kaas of veganistische tosti’s, maar dat was toch niet helemaal hetzelfde. Ook kwam ik erachter dat niet alle vegan producten voor mij geschikt zijn. Van kokosyoghurt krijg ik blijkbaar maagpijn en overnight oats, waarvan ik altijd las dat iedereen het een feestje in de koelkast noemde, vond ik echt vreselijk. Warme havermout: ja. Koude havermout: iehl, het was veel te slijmerig voor mij. Daar ging mijn goed bedachte mealprep ontbijtje…

Ondanks alle struggles ben ik wel heel tevreden over mijn maand! Ik ben er heel blanco ingestapt en wist niet zo goed wat ik moest verwachten. Ik denk dat ik met mijn ervaring als vegetariër wel een voorsprong had ten opzichte van een vleeseter, maar het was alsnog niet heel makkelijk. Ik ben wel trots dat ik de maand best goed heb volgehouden! Al heb ik wel twee cheatmomentjes gehad, moet ik toegeven. Eentje was op een bier & foodfestival waar ik niks anders kon eten dan patat met ketchup. Best lekker, maar het voelde echt als een restrictie. Hiervoor kwam ik niet naar een festival – ik wilde bij meer kraampjes wat te eten halen dan alleen de patatkraam. De tweede keer was met mijn verjaardag. Die valt namelijk in augustus en die avond mocht ik van mezelf lekker uit eten en een pizza quattro formaggi eten bij de Italiaan. Yummy! Deze twee cheat momentjes waren wel de enige en ik heb alleen ’s avonds gekozen voor vega in plaats van vegan. Overdag heb ik beide dagen wel heel netjes mijn vegan dieet gevolgd en met mijn verjaardag heb ik zelfs een vegan verjaardagstaart gebakken op kantoor. Benieuwd naar het recept? Ik deel hem natuurlijk met je! Let wel op: het is echt een guilty pleasure. (Hallo suiker!) Maar ja, je bent natuurlijk niet jarig om een supergezonde taart te eten toch? Op je verjaardag mag je los gaan met alles wat je lekker vindt. En dat is dan ook precies wat ik gedaan heb!

vegan challenge

Recept: Vegan verjaardagstaart met limoen

Ingrediënten:

Voor de taart:

  • 220 gram bloem
  • 200 gram suiker
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel zout
  • 80 milliliter limoensap
  • 160 milliliter sojadrank
  • 80 milliliter plantaardige olie (ik gebruikte Becel olie blend met olijfolie)
  • 1 eetlepel witte azijn (of appelciderazijn)
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 theelepel groene eetbare kleurstof (optioneel)

Voor de frosting:

Voor de decoratie:

  • rasp van 1 limoen

Andere benodigdheden:

  • springvorm van 21 cm doorsnede
  • bakpapier
  • Becel olie blend met olijfolie om in te vetten

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Zeef de bloem boven een kom en voeg er alle droge ingrediënten voor de taart aan toe. (De suiker, baking soda, bakpoeder en zout.) Meng dit door elkaar.
  3. Pers de limoenen uit en voeg alle vloeibare ingrediënten voor de taart toe. (De sojadrank, olie, azijn, vanille extract en eetbare kleurstof.)
  4. Mix het met een (elektrische) garde goed door elkaar totdat er geen klontjes meer inzitten.
  5. Vet de springvorm in met Becel olie blend en leg een velletje bakpapier op de bodem.
  6. Giet het beslag in de springvorm en bak hem voor 30 minuten in de oven. (Check na 30 minuten of hij helemaal gaar is door in het midden te prikken met een satéprikker! Komt hij er schoon uit? Dan is de taart goed! Is hij nat of kleeft er beslag aan? Dan moet je taart nog even.)
  7. Haal de taart uit de springvorm en laat hem compleet afkoelen voordat je hem insmeert met frosting.
  8. Maak, terwijl de taart in de oven staat, alvast de frosting. Dit kun je doen door alle ingrediënten in een beslagkom te doen en met een elektrische mixer te mengen. (Begin op een lage stand en ga steeds sneller naarmate de frosting meer smooth begint te worden.)
  9. De frosting moet stevig, maar wel smeerbaar zijn. Is hij te dun? Voeg dan wat meer poedersuiker toe. Is hij te dik? Voeg dan wat limoensap toe.
  10. Is de taart helemaal afgekoeld? Smeer er dan de frosting bovenop. Decoreer met limoenrasp.

Tip: de benodigdheden zijn voor een taart met 1 lagen. Wil je een taart van twee lagen maken? Vermenigvuldig dan alle hoeveelheden met 1,5x. Hierdoor maak je twee dunnere lagen. Smeer laag 1 helemaal in met de frosting, leg laag 2 erbovenop en besmeer ook deze met frosting. Tadaa, double layer cake!

Tip 2: als het lukt, maak deze taart dan met key limes in plaats van normale limoenen. Deze zijn wat voller van smaak.

Disclaimer: dit artikel is in samenwerking met Becel geschreven. Dit verandert echter niets aan mijn mening, ik sta 100% achter dit artikel! 🙂

Plaats een reactie