Recepten

Vegan linzenstoofpot

De herfst vraagt om warme troostmaaltijden. Lekkere vegan stoofpotjes bijvoorbeeld die low-budget, makkelijk en ook nog eens superfood-zaam zijn. Hoewel ik voornamelijk raw vegan eet, ben ik er zeker niet strikt in. Ik ben namelijk ook gek op gekookte rijst, knolgewassen en onze lokale en wat mij betreft ondergewaardeerde superfood aardappel (niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor het milieu omdat het niet de halve wereld over hoeft te vliegen).

Hoewel peulvruchten zoals linzen bij mij niet al te vaak op het menu staan, vanwege mijn spijsverteringsproblemen, zijn ze, mits op de juiste manier bereid,  een geweldige bron van ijzer, vezels en eiwitten. Bovendien heeft de teelt en de productie van linzen een lage klimaatbelasting en worden ze gezien als prima vleesvervangers. Door de linzen een nacht van te voren te weken, ze goed uit te spoelen en langzaam gaar te koken, kunnen eventuele darmproblemen voorkomen worden. Dus gaf ik een flinke draai aan ons Turkse familie recept en bedacht deze linzenstoof met groenten van Nederlandse bodem. Hoewel toch wel erg anders dan de originele linzen-vermicelli soep van mam, draagt dit gerecht toch nog haar persoonlijke stempel: smaakvol, zacht, troostend, vullend en verwarmend. Probeer maar.

vegan linzenstoofpot

Ingrediënten vegan linzenstoofpot

Porties: 2

Allergenen: Lactosevrij, glutenvrij, soja-vrij en geen toegevoegde olie.

Dieet: Past binnen een Low-fat plantaardig dieet (zoals The Starch Solution, Forks over Knives etc.)

Gebruik bij voorkeur biologische ingrediënten.

  • 1 kopje gedroogde groene linzen.
  • 1 winterpeen in blokjes
  • 1 ui in blokjes
  • 1 stengel selderij in plakjes
  • 1 grote of twee kleine aardappels in blokjes
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 eetlepel Turkse zoete paprika Salça*
  • 1 theelepel gedroogde munt
  • 1 theelepel masala
  • 1 liter groentebouillon of water.

* Salça is een paprika pasta te koop bij de Turkse supermarkt. Let op dat er een zoete en een pittige variant is, ik gebruik de zoete.  Als je niet aan salça kan komen, gebruik dan paprika poeder.

HappyEarthKitchen_Lentil_Stew_3

Bereidingswijze

Stap 1

Laat de linzen (het liefst) een hele nacht weken in een bak met warm water en een paar eetlepels azijn. Deze stap is niet noodzakelijk, maar helpt bij het afbreken van de onverteerbare koolhydraten en is het daarmee milder voor de buik.

Stap 2

  • Stoof de ui, wortel en selderij in een beetje water (of olie als je daar geen bezwaar tegen hebt) totdat de uien glazig worden en het water verdampt is.
  • Voeg de paprika salça, de tomatenpuree en de kruiden toe en roer door.
  • Spoel de linzen goed uit en doe in de pan.
  • Roer 1 a 2 minuten totdat alles goed gemengd is.
  • Voeg 1 liter groentebouillon of 1 liter heet water toe aan de pan en laat het koken.
  • Zet zacht, voeg de aardappels toe en laat 1 uur zachtjes door pruttelen met de deksel op de pan.
  • Zet het vuur uit (voeg eventueel naar smaak zout en peper toe) en laat het 20-30 minuten rusten voordat je het opdient.

Dit gerecht smaakt de volgende dag nog beter. Maak daarom op z’n minst een dubbele portie. Daarmee bespaar je niet alleen tijd en energie, maar is het op dag twee ook nog eens dubbel genieten!

Meer Happy Earth Kitchen recepten vind je op www.happyearthkitchen.com

Fotocredits: Yonca Özbilge – Happy Earth Kitchen ©

vegan linzenstoofpot

 

Wil jij meer van dit soort recepten zien?

Geen probleem! We barsten van de healthy recepten en kunnen niet wachten om ze met jou te delen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg ze dagelijks in je inbox!

Plaats een reactie