Waarom seizoensgroenten eten voor iedereen beter is

Food & Recipes door resy-van-rooijen

Je zal het vast wel eens gelezen of gehoord hebben: het is beter om met de seizoenen mee te eten. Maar er zijn weinig mensen die weten welke voordelen hiervoor zijn. Daarom dat wij hier voor jou uitleggen waarom seizoensgroenten nou beter zijn.  

In principe legt het woord zichzelf al uit: seizoensgroenten zijn groenten die in een bepaald seizoen geproduceerd worden. Natuurlijk is het tegenwoordig vrijwel het gehele jaar door mogelijk om groenten te produceren en kan dit verspreid worden over de hele wereld. Met seizoensgroenten gaat het echter specifiek om de productie uit eigen land of een direct buurland. Zo kan je in Nederland bijvoorbeeld in de wintermaanden geen bloemkool uit eigen land vinden en komt het in die periode voornamelijk uit het buitenland.

Minder transport

Doordat je de producten uit eigen land haalt, of een land die hier dicht in de buurt ligt, bespaar je naast veel transportkosten ook veel op milieuvervuiling. Transport staat namelijk in verband met uitlaatgassen en hoe minder groot de afstand is die overbrugd moet worden voor het vervoeren van producten, des te minder uitlaatgassen komen er vrij. Het eten van seizoensgroenten is dus een milieubewuste keuze!

Lagere prijs

Deze staat in verband met het feit dat er minder transport nodig is. Doordat de afstand tussen het kweken en de verkoop van producten minder groot is, zijn er minder arbeidsuren en brandstof nodig. Beide kosten geld en hoe minder dit nodig is, des te lager zijn de productiekosten om het product bij jou in de supermarkt te krijgen. Iets wat uiteindelijk resulteert in een lager prijskaartje.

Versheid en vitamines

Een andere bijkomstigheid dat de producten dichter bij huis vandaan komen en zo een minder lange reis ondergaan, is dat de producten langer vers zijn zodra ze bij jou in huis liggen. Ze hebben nu namelijk niet al twee tot drie dagen gereisd en opgeslagen gelegen in koelcellen. Doordat de producten een stuk verser zijn, is de aanwezigheid van de vitamines ook nog zo volledig mogelijk.

De seizoensgroenten

Nu je weet waarom het beter is om groenten zo dicht mogelijk bij huis te verkrijgen, is het natuurlijk ook handig om te weten welke producten dat in welk seizoen precies zijn. Daarom hieronder een lijstje per seizoen:

Winter: Aardappel, aardpeer, boerenkool, groene selderij, knolselderij, koolraap, paddenstoelen, pastinaak, pompoen, prei, raap, rode biet, rodekool, savooikool, spruiten, ui, veldsla, waterkers, witlof, wittekool, wortel.

Lente: Aardappel, andijvie, asperges, bloemkool, groene selderij, paddenstoelen, paksoi, pompoen, prei, raap, raapsteel, radijs, rode biet, roodlof, spinazie, ui, warmoes, waterkers, wortel, witlof.

Zomer: Aardappel, andijvie, artisjok, aubergine, bleekselderij, bloemkool, broccoli, chinese kool, courgette, doperwt, groene selderij, komkommer, koolrabi, kropsla, paddenstoelen, paksoi, paprika, peultjes, prei, radijs, rode biet, rodekool, savooikool, snijbonen, spinazie, spitskool, tomaat, tuinboon, ui, venkel, warmoes, waterkers, wortel.

Herfst: Aardappel, andijvie, artisjok, aubergine, bleekselderij, bloemkool, boerenkool, broccoli, chinese kool, courgette, groene selderij, knolselderij, komkommer, kolrabi, kropsla, paddenstoelen, paksoi, paprika, pastinaak, pompoen, prei, raap(steel), radijs, rammenas, rode biet, rodekool, savooikool, snijboon, spitskool, spinazie, tomaat, ui, veldsla, venkel, waterkers, witlof, wittekool, wortel.

Nu je weet welke producten je het beste wanneer kan halen - wat ga jij vanavond eten? 

Bron: Voedingscentrum, Velt - samen eco actief

Super winters en heel verantwoord: deze boerenkoolstamppot met pompoen! >