WIN: Het boek Van Tajine tot Havermout van Jamila Winwood

Food & Recipes door fitgirlcode

DEZE WINACTIE IS GESLOTEN. DE WINNAAR IS GECONTACTEERD VIA EMAIL. 

Toen ik met kennis over de wisselwerking tussen hormonen en levensstijl mijn eetgewoonten ging veranderen, ontdekte ik dat heel veel inspiratie kon halen uit de Marokkaanse keuken. Zo ontwikkelde ik een diverser, gezonder, en glutenvrij eetpatroon, geïnspireerd door de traditie van mijn grootouders. Mijn favoriete recepten heb ik verzameld in dit boek. Frisse smoothies, aantrekkelijke ontbijtjes, vlees-, vis- en vegetarische gerechten, simpele salades en zoete hapjes. Allemaal gezond en glutenvrij!

 

HV-JWfood-20150006Mijn versie van de hamburger

In Marokko zijn sandwiches met gehakt een veel gegeten lunch: voor mij een reden om als uitdaging een vegetarische lunch te bedenken. Dit deed ik toen vrienden langs zouden komen en mij vroegen of ik hamburgers wilde maken. Ik had niet zo'n zin in vlees en besloot het gehakt te vervangen door linzen. Ik gebruikte baharatkruiden, oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. Dit kruidenmengsel wordt vooral gebruikt voor het op smaak brengen van vlees. Het bleek een gouden combi! Zo kregen de linzen toch een hamburgersmaak, maar wel met een Arabische twist.

 

"In dit recept eet ik de linzenburgers tussen blaadjes little gem in plaats van een broodje. Lekker fris, knapperig en gezond!"

Ingrediënten

  • 200 g linzen
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el verse peterselie
  • 2 tl baharat (specerijenmengsel)
  • 2 kleine eieren
  • 60 g havermout
  • 4 el sesamzaad
  • 1 el kokosolie
  • 2 kropjes little gem
  • 2 gele paprika's (geroosterd en ontveld)
  • 2 tomaten (in plakken)
  • 2 el gemengde kiemen of alfalfa

Bereidingswijze

  1. Kook de linzen in ruim water in 20 minuten gaar.
  2. Giet ze af en laat ze goed uitlekken.
  3. Doe de linzen in een keukenmachine met de sjalot, knoflook, peterselie, baharat, eieren, havermout, zout en peper.
  4. Maal alles kort tot een grove puree (het linzenmengsel mag nog wat structuur hebben. Is het mengsel te nat, roer er dan een extra lepel havermout door.
  5. Laat het mengsel een half uur in de koelkast opstijven.
  6. Verhit de oven voor op 180 graden.
  7. Vorm 4 mooie linzenburgers van het mengsel.
  8. Strooi het sesamzaad op een bord en haal de burgers erdoorheen, zodat ze bedekt zijn met een laagje zaadjes.
  9. Verhit een beetje kokosolie in een koekenpan en bak hierin de linzenburgers een paar minuten per kant, tot ze mooi bruin en krokant zijn.
  10. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de burgers erop.
  11. Bak ze nog 15 minuten in de oven.
  12. Bouw de burgers op door stevige blaadjes little gem sla te gebruiken als 'broodje'.
  13. Leg hierop een plak tomaat, de linzenburger, paprika, een plukje kiemen en eindig weer met een slablad.
  14. Serveer de burgers met een homemade dipsaus naar keuze. Eet smakelijk!

 

Cover_Havermout_voorzijde_HR

Ik heb leuk nieuws voor de lekkerbekken onder jullie, want ik mag één gesigneerd exemplaar weggeven van mijn boek Tajine tot Havermout! Wat je moet doen? Schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief, en reageer onder dit artikel waarom jij zou moeten winnen. Wie weet ben jij straks wel de gelukkige die dit fijne kookboek op de deurmat ontvangt!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief:

De winnaars worden 11 augustus 2016 gecontacteerd via email.