Recepten

Zo maak je knapperige zoete aardappelfriet

Zoals je misschien wel is opgevallen, zijn we behoorlijk fan van zoete aardappels bij Fitgirlcode. Zelf sta ik regelmatig in de keuken om weer een feestmaal met deze groenten op tafel te toveren, maar er is een ding dat me nog nooit goed was gelukt: knapperige zoete aardappelfriet maken. (zonder de frituur te gebruiken) De frietjes zijn altijd een beetje slap of te gaar. Dus werd het tijd om daar voor eens en altijd verandering in te brengen zodat we altijd kunnen genieten van picobello frieten! 

Gebruik de juiste olie

Het klinkt misschien gek, maar de olie die je gebruikt heeft echt invloed op hoe je frietjes uit de oven komen. De geheime truc is om zonnebloemolie te gebruiken. Dit heeft een hogere verbrandingstemperatuur en kan hierdoor dus heter worden. Kokosolie werkt trouwens ook, maar dan moet je het wel eerst smelten. Zorg er ook voor dat de olie goed verdeeld is over de friet. Doe de frietjes in een kom en giet hier een aantal eetlepels olie overheen, hussel het vervolgens goed door elkaar en je friet is voorzien van een goed laagje olie.

Was de frietjes niet

Vaak wordt er gezegd dat het koud wassen van zoete aardappel er voor zou zorgen dat het zetmeel van de aardappel worden onttrokken. Maar dit heeft vaak amper effect. Bovendien moeten de frietjes heel goed droog zijn voordat ze de oven in gaan en ze worden niet zo snel droog als je ze eerst flink in het water hebt gelegd.

knapperige zoete aardappel friet

Niet schillen

Het behouden van de schil zorgt ervoor dat de zoete aardappel veel knapperiger blijft. Bovendien vind ik het zelf ook veel lekkerder als de frietjes nog een schil hebben. Geen zorgen, je proeft echt niets van die schil. Als je een echte bite wilt, wil je de schil echt om de aardappel heen laten zitten. Bovendien scheelt het je ook nog behoorlijk wat tijd. Mooi meegenomen toch? 😉

De juiste plaat

Ja, ook de bakplaat of het rooster wat je gebruikt heeft invloed op hoe knapperig de frietjes worden. Het was even zoeken, maar inmiddels heb ik de truc ontdekt. Het is belangrijk om een dunne metalen bakplaat of een rooster te gebruiken. Gebruik geen ovenschaal, want hierdoor wordt de warmte niet goed geleid. Je kunt wel gewoon een bakpapiertje gebruiken, zolang je plaat of rooster maar niet te dik is.

Genoeg ruimte en lekker husselen

Dat was het nog niet, je moet er namelijk ook voor zorgen dat je frietjes alle ruimte hebben op je plaat of rooster. Zodra ze te dicht op elkaar liggen, zullen ze niet knapperig worden. Verder is het van groot belang dat je de frietjes tussendoor een aantal keer omkeert. Zo weet je zeker dat ze aan alle kanten worden verwarmd en dus echt de kans krijgen om knapperig te worden.

knapperige zoete aardappel friet

Bron: Creme de la crumb

Mijn favoriete recept

Nu ik zo op dreef ben met alle tips, kan ik net zo goed meteen mijn favoriete recept voor zoete aardappelfrietjes delen. Ik doe er namelijk meer overheen dan slechts een beetje zout en olie. Geen zorgen, je hebt de ingrediënten (waarschijnlijk) gewoon in huis en het kost geen extra moeite.

Ingrediënten voor 1 schaaltje friet

  • 2-3 middelgrote zoete aardappels
  • 2-3 el zonnebloemolie
  • snuf paprikapoeder
  • snuf komijn
  • peper en zout

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 225 graden.
  2. Snijd de zoete aardappel in dunne frieten en doe ze samen met de olijfolie en kruiden in een schaal. Hussel dit goed door elkaar.
  3. Bekleed een dunne bakplaat of een rooster met bakpapier en verspreid de aardappels over de bakplaat. Zorg dat de frietjes genoeg ruimte hebben en niet tegen elkaar aan liggen.
  4. Bak de frietjes in ongeveer 25 minuten knapperig en hussel ze minimaal 2 keer om. Ze zijn goed als ze een beetje bruin gekleurd zijn.

Als het je nu nog niet lukt om heerlijke knapperige zoete aardappelfriet te bakken, weet ik het ook niet meer. Mij is het in ieder geval gelukt om een heerlijke schaal van deze not-so-guilty pleasure te maken. Dus haal de inner-keukenprins in je naar boven en deuk lekker de keuken in! 

Wil jij meer van dit soort recepten zien?

Geen probleem! We barsten van de healthy recepten en kunnen niet wachten om ze met jou te delen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg ze dagelijks in je inbox!

Plaats een reactie