Zo voorkom jij die nare spierkramp

Tips door roos-hijwegen

Kramp, waarschijnlijk is er geen enkele pijn die vervelender is. Eerder vertelden we jullie al wat kramp is en hoe je het kan verhelpen, maar het is natuurlijk nog beter om het gewoon te voorkomen. Dan kan je gewoon hele nachten doorslapen zonder je kuiten te moeten rekken of je workout op pauze moet zetten om de raarste houdingen aan te nemen in de sportschool. Stukken fijner!

Vitamines en mineralen

Er zijn vitamines en mineralen die kunnen helpen om verkramping te verkopen. Deze vitaminen en mineralen zijn: vitamine B-complex, vitamine D, vitamine E, magnesium, calcium, zink en natrium. Als jij vaak last hebt van spierkrampen kan het zijn dat je juist een tekort hebt aan deze stoffen.

Vaak is dan vooral een tekort aan magnesium, natrium en calcium de oorzaak van spierkramp. Deze mineralen zijn namelijk nodig om de spieren goed te laten functioneren. Een tekort aan deze mineralen kan worden veroorzaakt door een gebrek in het voedingspatroon of door een te kleine vochthuishouding. Het kan namelijk zijn dat magnesium en natrium het lichaam verlaten als je veel zweet, zonder genoeg te drinken.

Uit welke voeding kan je deze mineralen halen

Magnesium, wat vaak wordt gezien als de boosdoener voor kramp, kun je vinden in zuivelproducten zoals kaas en melk, maar ook in noten, brood, vlees, vis, groene bladgroenten, peulvruchten, aardappelen, zilvervliesrijst en sojabonen. Ook is magnesium te vinden in a Fit Girl's favorite: chocolade! Alle producten met cacao zijn erg rijk aan magnesium, dus pak een blokje van die reep. Het is voor je gezondheid!

Calcium is vooral te vinden in zuivelproducten, zoals melk, yoghurt en kaas. Volkorenbrood, aardappelen, noten en groenten als broccoli en peulvruchten dragen wel bij een de inname van calcium, maar zijn wel een minder rijke bron.

Natrium kun je vinden in keukenzout, kaas, spek, gerookte ham, brood en boter.

Heb jij regelmatig last van spierkrampen en heb je tot nu toe geen oplossing gevonden? Dan is het slim om een huisarts te raadplegen. Wij kunnen wel informatie geven over de oorzaak, maar wij zijn (helaas) geen dokter. Overleg dus altijd met een medisch professional als je er zelf niet uitkomt. 

Bronnen: Voedingscentrum, Gezondheidsraad 

Ben jij bezig met spieren opbouwen? Wij ontkrachten een paar mythes! >

Wil je meer van mij zien? Lees dan mijn artikelen of volg me op Instagram op @rooshijwegen!