4x tips om koolhydraatarm te eten

Fit & Training door robin-den-besten

Bij Fitgirlcode vinden we het vooral belangrijk dat jij doet waar je je goed bij voelt. Jezelf dingen compleet ontzeggen is wat ons betreft niet iets wat op lange termijn goed vol te houden is, maar ook dit is natuurlijk voor iedereen weer anders. Wij geloven er heel erg in dat je alles met mate moet doen. Je kunt echt prima in het weekend een beetje loslaten en op die ene borrel een wijntje extra nemen, zolang de basis maar goed staat.

Zo probeer ik zelf doordeweeks koolhydraatarm te eten, dit houdt overigens niet in dat ik me houd aan een streng aantal of percentage. Ik probeer gewoon op te letten op de hoeveelheden en een basis te creëeren die voor mij werkt. Aangezien koolhydraatarm eten iets is wat tegenwoordig erg veel mensen doen en interessant vinden, leek het me wel leuk om een aantal simpele tips te geven die je kunt toepassen in je dagelijkse lifestyle.

1. Verklein je hoeveelheden

Bij mijn ouders thuis werd vroeger nooit echt gelet op de hoeveelheden 'granen' die werden gekookt. Rijst en pasta gingen op gevoel en er moest minstens 100 gram pasta per persoon gekookt worden. We hielden hierdoor niet alleen vaak eten over, maar aten ook veel meer dan eigenlijk nodig was. Sinds een aantal jaar is dit flink veranderd en het mooie is dat we dit nu niet eens meer merken. Het is zo'n standaard geworden om de hoeveelheden te verkleinen dat we nu kleinere porties eten en nooit meer iets hoeven weg te gooien. Eet je normaalgesproken 100 gram rijst, probeer dit dan eens te verkleinen naar 80 of 90 gram per persoon, dit is een kleine hoeveelheid maar ik weet zeker dat dit na een tijdje heel groot verschil maakt.

2. Maak zoveel mogelijk zelf

Koolhydraten komen vooral voort uit suikers, zetmeel en vezels. Dit zijn ingrediënten die in veel producten zitten en deze zijn uiteraard in normale hoeveelheden hartstikke gezond. Het probleem is alleen dat je vaak, wanneer je iets kant en klaar koopt, niet precies weet hoeveel koolhydraten er in een product zitten. Wanneer je iets zelf maakt kun je precies controleren hoeveel je van alles in jouw ontbijt, lunch, diner of snack hebt toegevoegd. Je hoeft natuurlijk niet meteen je eigen brood te gaan bakken, maar probeer in ieder geval zoveel mogelijk dingen lekker zelf te maken.

3. Ga voor meer groenten

De bloemkoolrijst, courgetti en spinaziebodems vliegen tegenwoordig om je oren en dat is natuurlijk niet voor niets. Groenten bevatten over het algemeen niet zoveel koolhydraten en zijn vaak een hele goede vervanger van graanproducten. Probeer eens je lasagne bladen te vervangen voor courgetti, maak een bloemkool nasi of knutsel je eigen bloemkool pizzabodem in elkaar. Zo krijg je ook meteen wat extra vitamientjes binnen en dat kan natuurlijk nooit kwaad. ;)

4. Kies de juiste koolhydraten

Het is helemaal niet erg, of zelfs goed om koolhydraten te eten. Je lichaam heeft deze tenslotte nodig om energie uit te halen. Toch zit er wel een groot verschil in de koolhydraten die je eet. Je hebt namelijk snelle en langzame koolhydraten. Snelle koolhydraten worden, zoals de naam ook al doet vermoeden, sneller verteerd door je lichaam. Hierdoor krijg je ook meer pieken in je bloedsuikerspiegel en dus ook weer sneller trek in iets. Op langzame koolhydraten kun je vaak veel langer teren en hiervan krijg je ook minder pieken in je suikerspiegel. Een aantal voorbeelden van goede (en dus langzame) koolhydraten zijn: zilvervliesrijst, volkorenpasta, quinoa, zuurdesembrood, banaan, bonen en zoete aardappel.

Met deze tips is het voor mij in ieder geval een stuk makkelijker om zo nu en dan wat meer koolhydraatarm te eten. Ik ben benieuwd of jij ook nog goede tips of lekkere koolhydraatarme recepten hebt. Deel je ze met me in de comments?