De 10 basisprincipes van intuïtief eten

Sport & Eetschema's door chrismuru

Calorieën tellen is nooit iets voor mij geweest. Het volgen van een dieet ook niet. Ik geef de voorkeur aan intuïtief eten; ik ben ervan overtuigd dat je lichaam je vertelt wat je nodig hebt. De uitdaging is om ernaar te leren luisteren. Hieronder de 10 basisprincipes van intuïtief eten. Lees ze eens door – misschien dat ook jij op een heel andere manier naar eten gaat kijken.

De basisprincipes van intuïtief eten

#1. Laat de dieet-mentaliteit los

Wil je intuïtief eten, dan moet je om te beginnen moet je die dieet-mentaliteit loslaten. Al die diëten die gewichtsverlies beloofden en er uiteindelijk voor zorgden dat je opgaf en weer aankwam? Laat ze achter je. Op die manier creëer je de ruimte om intuïtief te gaan eten.

#2. Negeer je honger niet

Zorg dat je voldoende energie en koolhydraten binnenkrijgt. Doe je dat niet, dan trigger je namelijk een primordiale drive om te veel te eten. Als je een punt bereikt waarop je echt honger hebt, verdwijnen je intenties van gematigd, bewust en gezond eten – ze zijn op dat moment gewoon niet relevant meer. Met andere woorden: luister naar je hongergevoel en handel ernaar. Vertrouw op je lijf.

#3. Sluit vrede met eten

Als je jezelf steeds maar weer verteld dat je bepaald voedsel niet mag hebben, kan dat leiden tot intense gevoelens van onthouding. Die creëren oncontroleerbare cravings. Op het moment dat je toegeeft en toch die ‘verboden’ dingen gaat eten, eet je vaak veel te veel. Het gevolg: overweldigende schuldgevoelens. Stop dat vechten met eten! Sluit vrede en geef jezelf een onvoorwaardelijke toestemming om te eten.

#4. Daag de Voedselpolitie uit

Dat stemmetje in je hoofd dat je een schuldgevoel aanpraat omdat je een stukje brownie hebt gegeten? Zeg “nee” tegen dat stemmetje. Dat stemmetje is de Voedselpolitie, die gecreëerd is door de dieetcultuur van maatschappij. Laat je niet vertellen wat wel en niet goed is. Dat bepaal je zelf.

#5. Neem de tijd

Als je je gaat verdiepen in intuïtief eten, dan kun je heel veel leren van de Japanse cultuur. Een van de factoren die voor hen heel vanzelfsprekend zijn voor een gezond leven, is genieten van je eten. De tijd nemen om je eten te bekijken, te ruiken, te voelen, te proeven en te kauwen. Daardoor zul je je veel tevredener gaan voelen.

#6. Luister naar je lichaam

Let op de signalen die je lichaam geeft om je te vertellen dat je geen honger meer hebt. Pauzeer tijdens je maaltijden. Vraag jezelf af hoe je eten smaakt, en of je echt behoefte hebt aan meer. Als je genoeg hebt gegeten, stop je.

#7. Wees aardig voor jezelf

Veel eetstoornissen ontstaan doordat mensen het gevoel hebben dat ze de controle over hun leven verliezen. Ze gaan zichzelf dan voedselrestricties opleggen; dat is het enige dat ze kunnen controleren. En dat loopt vaak uit de hand. Het kan ook leiden tot emotioneel eten. Natuurlijk, we ervaren allemaal gevoelens van angst, woede, eenzaamheid en verveling. Maar voedselrestricties helpen daar niet bij. Het is daarom belangrijk dat je leert om die emoties te identificeren en zoekt naar andere (gezonde) manieren om ermee om te gaan.

#8. Respecteer je lichaam

Accepteer je genetische blauwdruk. Je koopt geen schoenen in maat 37 als je maat 40 hebt, toch? Het is zinloos (en bijzonder oncomfortabel) om hetzelfde te doen met de rest van je lijf. Als je onrealistische verwachtingen hebt van je lichaamsbouw, is het alleen maar moeilijker om je af te zetten tegen de dieet-mentaliteit. Elk lichaam verdient respect.

#9. Focus op hoe je je voelt

Probeer om, in plaats van obsessief bezig te zijn met cardio, je focus te verleggen naar hoe het voelt om je lichaam te bewegen. Bewegen moet niet als een verplichting voelen, maar als een manier om energiek, fit en opgewekt te worden en te blijven. Dat kan het verschil maken tussen ’s ochtends je bed uit komen voor een stevige wandeling, of blijven snoozen tot je geen tijd meer hebt.

#10. Denk niet zwart-wit

Je hoeft niet perfect te eten om gezond te zijn. Je krijgt heus geen vitaminetekort als je een keer een ongezonde maaltijd eet, en je wordt ook niet van de ene op de andere dag ongezond als je een ‘slechte’ snack eet. Het draait om consistentie op de langere termijn.