“Waarom raak ik geen vet of gewicht kwijt?” Het is op zich een simpele vraag en dat is het antwoord ook, maar er zijn wel een aantal dingen die je in gedachten moet houden wanneer je het hierover hebt. Laten we kijken naar de paar meest voorkomende fouten die mensen maken wanneer ze vet proberen kwijt te raken en waarom ze het gevoel hebben dat ze een plateau bereiken. 

Om te begrijpen waarom je geen vet kwijt raakt, of waarom je bent gestopt met vet verliezen, helpt het als je wat basis kennis hebt over hoe het lichaam vet verliest. Dat hoeft niet moeilijk te zijn, alles wat je nodig hebt zijn de fundamentele dingen.

Je lichaam is een machine

Een machine die dag en nacht werkt. In tegenstelling tot wat er over het algemeen wordt geloofd, gaat je lichaam niet ‘uit’ wanneer je slaapt, het gebruikt energie, elke dag van de week en elke seconde van de dag. Dat is een van de redenen waarom het helemaal prima is om te eten voor je naar bed gaat. Je hebt niet alleen energie nodig om te bewegen. Je organen hebben heel veel energie nodig. Een paar goede voorbeelden zijn je hart, lever, nieren, longen en hersenen. Al deze organen werken altijd. In elk geval heeft een machine brandstof nodig en de brandstof voor het lichaam kennen we als calorieën. Calorieën geven je lichaam de energie om te functioneren, zo simpel is het. Zonder calorieën, zonder energie, ga je uiteindelijk dood. Iedereen kan gewicht verliezen tot je dood gaat, niemand is hierop een uitzondering.

Wanneer je calorieën consumeert, gebruikt je lichaam het of als energie, of het wordt bewaard voor later gebruik. Als je consistent te veel consumeert, bewaart jouw lichaam die calorieën als love handles, een tweede kin, of ander ongewenst lichaamsvet. Wat lichaamsvet dus eigenlijk is, is energie dat gebruikt kan worden wanneer het lichaam het in de toekomst nodig heeft.

In tijden waarin het lichaam niet wordt voorzien van voldoende calorieën van eten, zal het energie moeten gebruiken vanuit een andere bron. Het moet wel, het lichaam moet functioneren en het kan geen zuurstof hiervoor gebruiken. Wat er daarom gebeurt is dat vet wordt afgebroken, vervoerd door de bloedstroom en uiteindelijk verbrand voor energie. Houd dat vol, en dan ga je uiteindelijk vet verliezen.

Ik eet clean, ik train hard, maar ik verlies geen vet!

Het is extreem belangrijk om te begrijpen dat calorieën calorieën zijn. Natuurlijk zijn er micronutriëntvolle calorieën, voedsel dat een hoop mineralen en vitaminen bevat en daarom wordt gezien als ‘gezonder’, maar het zijn nog steeds calorieën.

Als je te veel Snickers eet, word je dik. Maar als je te veel bruine rijst met kip eet, word je ook dik. ‘Clean’ eten is prima, maar je kan nog steeds dik worden op een clean dieet. Geloven dat je zo veel mogelijk kunt eten als je wilt, alleen omdat je denkt dat je eten gezond is, betekent niet dat het je niet dik kan maken. Dat kan het wel, en dat zal het ook doen, als je er te veel van eet. Onderzoeken laten ook duidelijk zien dat het niet uit maakt hoe veel van deze calorieën bestaan uit eiwitten, koolhydraten of vet. Als je dagelijks minder calorieën eet dan dat je verbruikt zal je vet verliezen.

Ookal zijn sporten en bewegen beiden over het algemeen gezond, ze voegen niet zo veel waarde toe aan het verliezen van gewicht als men denkt. We kunnen zelfs zeggen dat de meeste mensen het aantal calorieën dat ze verbranden met trainen overschatten en het aantal calorieën dat ze consumeren onderschatten.

Ik onderschat de calorieën die ik consumeer niet. Ik consumeer 1000 calorieën, maar ik raak geen gewicht kwijt!

 

Dat is waarschijnlijk niet waar. Ik zeg niet dat je een leugenaar bent, ik zeg alleen dat je menselijk bent. De meeste mensen zijn hieraan schuldig. Mensen met overgewicht of obesitas hebben de grootste moeite met het schatten van hun calorie inname, en dan voornamelijk vrouwen. Maar het is zeker niet een geslacht-specifiek iets. Mannen, vrouwen, jong en oud, de meeste mensen onderschatten het.

Het gebeurt zelfs als je mensen specifieke instructies geeft hoe ze hun voedsel inname moeten meten, het gebeurt diëtisten (mensen die dus gestudeerd hebben hoe het moet) en het gebeurt zelfs mensen wie ervoor worden betaald om hun voedsel inname te meten. Dit is allemaal onderbouwd door onderzoeken. We hebben data die vertelt dat mensen hun voedsel inname onderschatten met ongeveer 47% of zelfs 2.000 calorieën per dag. Dat zijn serieuze miscalculaties.

Hoe dan ook, je kunt dus waarschijnlijk wel ervan uitgaan dat je jouw inname ook wat onderschat op de een of andere manier.

Je bent eigenlijk niet dik

Laten we even eerlijk zijn, er zijn genoeg mensen, vooral vrouwen, die zichzelf als dik beschouwen terwijl ze dat helemaal niet zijn. Beweren ‘ik ben dik’ kan een feit zijn, maar het kan ook gewoon jouw mening zijn. Het is echt irritant voor mensen die trainen en op hun dieet letten om telkens mensen hen te laten vertellen dat ze een beetje moeten relaxen, dat ze het allemaal niet zo serieus moeten nemen etc. Maar wanneer je merkt dat een heleboel mensen je vertellen dat je niet meer gewicht moet verliezen, omdat je het écht niet nodig hebt, dan is het misschien een goed idee om daarnaar te luisteren en de mening te vragen van een professional.

Oke, dus wat nu?

Het antwoord op die vraag is heel erg afhankelijk van wie het vraagt. Over het algemeen zijn er een paar dingen die je moet doen of dingen die voor de meeste mensen werken:

  • Stel een calorie tekort vast. Dat betekent dat je minder calorieën moet consumeren dan dat je gebruikt. Een goede manier om dat te doen is door het tracken van je voeding – schrijf alles op. Als je gewicht hetzelfde is gebleven, moet je minder calorieën gebruiken in de weken daarna.
  • Haal vloeibare calorieën uit je dieet. Vloeibare calorieën uit drinken verzadigen niet. Het is vrij makkelijk om een liter chocolade melk achterover te slaan zonder je vol te gaan voelen. Mensen die een hoop calorieën drinken gaan meestal al veel gewicht verliezen wanneer ze water of calorie vrije drankjes gaan drinken.
  • Mensen bewaren vet in verschillende plaatsen en raken ze ook weer in verschillende snelheden kwijt van verschillende lichaamsdelen. Als je buikvet wilt verliezen gaan crunches of buikspieroefeningen niet helpen. Je zal terug moeten gaan en een ernstig calorie tekort moeten stellen voor jezelf en dan vet blijven verliezen tot het van de gewenste lichaamsdelen af gaat.
  • Start met het beoefenen van serieuze krachttraining. Bodypump, Bodyrock, Bodyattack en alle andere sporten die beginnen met ‘body’ kunnen leuk zijn, maar het is geen krachttraining. Zware krachttraining zal spiermassa onderhouden of ontwikkelen, wat het einde van je gewichtsverlies journey een stuk indrukwekkender maakt. Als je geen spieren hebt en geen vet is er alleen nog maar vel en botten over. Sommige mensen vinden dat mooi, maar de meesten niet.
  • Onthoudt dat hoe snel je ook vet verliest, het zal niet snel genoeg zijn. We zijn bijna nooit tevreden met de snelheid van onze vooruitgang. Daarom is het belangrijk om een manier van eten en trainen te vinden dat de dingen leuk en interessant houdt. Het beste dieet is er eentje dat je voor een lange periode kunt doen. Je hebt geen wondersupplementen nodig, geen geheime oefeningen en je hoeft ook niet het eten waar je van houdt te ontwijken. Je hebt geduld en inzicht nodig in hoeveel calorieën je consumeert en dan minder dan dat eten. Tenzij je een soort van alien of karakter uit Lord of the Rings bent, zal je op die manier vet verliezen.

Oke, so far the waarheid over vet. Ben je ook benieuwd naar de waarheid over eiwitten en koolhydraten? Estrella legt het je haarfijn uit. 

Recommended Posts

2 Comments

  1. Een erg behulpzaam artikelen! Hiermee kan ik zeker meer uithalen, heel erg bedankt. =)

  2. Interessant en goed geschreven!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.