DIY: Moderne moestuintjes voor stadsmeiden

Lifestyle & Tips door fitgirlcode

Als er iets zwaar, maar dan ook echt zwáár irritant is, is het wel je gloednieuwe basilicumplant die na vijf dagen (ondanks intense verzorgsessies) sterft. Ik kan het weten. Same goes voor je tuinkers, dille, en eigenlijk het gehele supermarkt assortiment aan potplantjes in je raamkozijn. Uiteindelijk koop je tóch maar die prijzige plastic mini-verpakkingen aan verse kruiden. Prima, maar dat kan beter (én cheaper). Je eigen lekkernijen kweken achter je keukenraampje is makkelijker dan je denkt, en nog leuk ook! No need voor groene vingers, met alleen een simpele handleiding en de basis benodigdheden komen we al een heel eind! Give it a shot!

DIY is key

Het probleem met supermarkt plantjes is de manier en snelheid waarop ze gekweekt worden. De levensduur van de producten wordt hierdoor namelijk flink beperkt… No wonder dat je de plant na een luttele week, ondanks al je aandacht en zorg, tóch in de prul moet deponeren. Nu denken we al snel, oké, als ik een kant-en-klare plant niet in leven kan houden, moet ik al helemaaaal niet beginnen aan een self-made exemplaar. Maar niks is minder waar. Je eigen producten kweken is a piece of cake, mits je een beetje weet wat je aan het doen bent. En daar ga ik je bij helpen.

Where to start met je moestuintje?

Het eerste belangrijke punt om vast te stellen: de locatie van je moestuintje. Benodigdheden? Een flinke vensterbank of plank waar je een aantal potten kan stationeren (het aantal ligt uiteraard aan je level van enthousiasme). Punt twee, er moet in ieder geval af en toe een zonnetje schijnen. Kies daarom een raam uit aan de zonkant van je huis! Kunstmatige warmtelampen zijn dan weer nét aan de prijzige kant (lees: echt belachelijk duur), en dat willen we natuurlijk vermijden.

Het gewenste einddoel. Nee, het uiteindelijke resultaat. Het gaat zo worden. Echt. Geloof me! (zei non-garden-girl Tessel tegen twijfelachtige observanten).

What do we need?

Kies voor grote potten! Je bent nogal snel geneigd om zaden in een koddig klein potje te planten, maar ruimte is important. Ook moet de onderkant van de pot voorzien zijn van gaten, zodat water kan weglopen. Zet dus wel even een schotel onder je pot, anders wordt het een lekker zooitje.

Wat aarde betreft kan je het beste een simpele zak potgrond aanschaffen (tuincentra bieden veel kant-en-klaar gemixte varianten voor kruiden en groenten aan). Mocht je nu zelf aan de slag willen met aarde, dan is een mix van compost (2/6), grof zand (1/6), en potgrond (3/6) ideaal. Om waterafvoer te bevorderen is het overigens sowieso handig om onderin de pot een laagje kiezelsteentjes te leggen.

Grow baby, grow!

Als beginneling is het slim om eerst te experimenteren met kruiden, omdat dit net een tikkeltje makkelijker is dan groenten. Leuke opties zijn basilicum, citroengras en bieslook! Controleer dagelijks of de bovenste laag grond droog begint aan te voelen. Zo ja, woel de aarde om met een vork en voeg een beetje water toe, maar nooit too much! Handige tip: draai de pot óm de dag een centimeter of drie, zodat de plant niet schuin naar het licht gaat groeien. Ook belangrijk, als er eenmaal een plantje staat is het niet de bedoeling om de eerste de beste keer heel de boel te kortwieken, dat is murder!

Voor de ijverige kweekkoninginnen

Natuurlijk kan je naast kruiden ook groenten kweken! Leuke (niet te moeilijke) opties zijn pluksla, paprika’s en pepers. Zorg bij het zaaien dat je de zaden ver genoeg uit elkaar plant, zodat ze genoeg groeiruimte hebben. Champignons zijn trouwens helemaal easy! Koop een kweekdoos bij het tuincentra, strooi er champignonsporen in uit, en wachten maar!

Durf jij de challenge aan?! Een binnenshuis moestuintje is prima te onderhouden, en zorgt voor heerlijke verse kruiden en groenten. Begin klein, en wie weet heb jij binnen de kortste keren een volwaardige Fit Girl window garden in bezit! Good luck!

P.S. Heb je nu helemaal de smaak te pakken? Check dan vooral even het te toffe concept WindowFarming uit NYC. A girl can dream...