Last van een zomerdepressie? Het kan en zo herken je het

Mind & Wellness door Chloe

De winterdip hebben we allemaal wel eens van gehoord, maar wist je dat je ook een zomerdepressie kan hebben? Ondanks dat je met koude en donkere dagen somberheid misschien wat beter kunt voorstellen, is dit in de zomer net zo goed mogelijk.

Wat is een zomerdepressie?

Een seizoensgebonden depressie komt voor wanneer sombere gevoelens ieder jaar rond dezelfde tijd terugkomen. In de meeste gevallen komt dit voor in de winter. De zon schijnt minder en de dagen worden grauw. Toch zijn er ook mensen die deze gevoelens juist in de zomer ervaren. Dit komt bij ongeveer 1 op de 100 mensen in Nederland voor.

Symptomen van een zomerdepressie

De symptomen zijn vergelijkbaar met die van een gewone depressie. Enkele voorbeelden zijn somberheid, slaaptekort, concentratieproblemen, niet kunnen genieten van leuke dingen en snel overprikkeld raken. Ook hebben 1 op de 300 Nederlanders last van een zomerdip. Dit kenmerkt dezelfde symptomen, maar zijn minder heftig en duren vaak minder lang.

Hoe ontstaat een zomerdepressie?

Hoewel een winterdip vaak ontstaat door een gebrek aan daglicht, is dit bij een zomerdepressie natuurlijk niet het geval. Echt wetenschappelijk onderzoek is er nog niet, maar wetenschappers denken dat dit juist te maken heeft met te veel zonlicht. Dit zorgt voor een schommeling in neurotransmitters zoals serotonine en melatonine. 

Te veel druk

De zomer is altijd een drukke periode. We voelen daarom vaak sociale druk om het leuk te moeten hebben. Iedereen is op vakantie en je voelt je op een mooie dag ‘verplicht’ om te genieten van het mooie weer. Dit is vooral lastig als jij gewoon aan het werk bent. Daarnaast kan ook onzekerheid een grote rol spelen. Als je onzeker bent over je lichaam kan het feit dat je in je bikini op het strand gaat liggen al zorgen voor onzekerheid. Dit in combinatie met de sociale druk kan leiden tot een zomerdepressie.