Light producten: vermijden of hartstikke veilig?

Lifestyle & Tips door michelle-den-elzen

We hebben het allemaal al wel eens gehoord: van Light-producten krijg je honger, aspartaam veroorzaakt kanker, en ga zo maar door… Maar doe je er echt goed aan om met een grote boog om het schap heen te lopen, of kan een blikje Cola Light op zijn tijd best? We zochten het voor eens en voor altijd uit.

Ik ben zelf fervent Light-drinker. Never drink your calories is één van de motto’s waar ik onder leef (met uitzondering van een glas alcohol op zijn tijd dan, vooruit). Dus wel de smaak van frisdrank, maar niet de calorieën? Ja graag! Maar in mijn achterhoofd zweefden wel altijd de negatieve berichten die ik over light hoorde. Want was ik mezelf, samen met een groot deel van bewust Nederland, aan het vergiftigen? Tijd voor een onderzoek.

A large fries and a Diet Coke

Nou, die schadelijkheid valt dus allemaal reuze mee! Laten we beginnen met een beetje achtergrondinformatie. Aspartaam is een zoetstof die bijna geen calorieën heeft, maar wel enorm zoet is. (Doei suiker: aspartaam is zo’n 200x zoeter). Op verpakkingen heet het stofje meestal E951 – en hoewel E-nummers een slecht imago hebben, betekent het juist dat ze hartstikke veilig zijn. E-nummers worden namelijk stuk voor stuk uitvoerig gecontroleerd door de Europese Unie.

Maar met alleen ‘het is gecontroleerd, dus veilig’ zijn we er natuurlijk nog niet. Elke stof heeft een ADI, een grens bij welke inname het schadelijk wordt. Ook aspartaam heeft er zo eentje: 40mg per kg lichaamsgewicht per dag. Maar om die grens te bereiken, moet je zo’n 4 tot 6 liter frisdrank naar binnen klokken. Elke dag weer. Ik denk niet dat er iemand is die zó veel van frisdrank houdt dat ‘ie die grens bereikt. En dus kun je met een gerust hart die Light drinkyoghurt of Fanta in huis halen.

Nog wel even een snelle tip: door de koolzuur van frisdrank kan je buik wel opblazen. Dus ook al drink je dan geen calorieën en word je er zeker niet dik van, misschien dat die abs toch even een dagje verdwijnen door het ballonnetje in je buik. Daarnaast heeft het drankje ook nog eens weinig voedingswaarde, het is dus puur voor de smaak. Drink met mate!

Bron: http://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/aspartame

Hoe het zit met suiker? Ook dat hebben we helemaal uitgezocht voor je >