Mijn tips om jouw relatie met voeding te verbeteren

Lifestyle & Tips door jetske

Jetske in 1991 geboren met een hartafwijking. Daar waar sporten voor haar als kind werd afgeraden trok ze op 21-jarige leeftijd de stoute (hardloop) schoenen aan en begon ze met rennen. Al snel werd dit aangevuld met krachttraining. Vandaag de dag sport ze zo’n 6 keer in de week waarbij ze 4 keer per week aan krachttraining en 2 keer aan hardlopen doet.

Inmiddels heeft ze al 2 keer een halve marathon gerend en rent ze regelmatig lange duurlopen van +10km. Dit met een hartafwijking en op plantaardige voeding!

Als het om eten gaat hoor ik nog regelmatig de volgende opmerkingen:

  • “Dat mag ik niet eten van mijn dieet”
  • “Nog eentje dan om het af te leren” gevolgd door:
  • “Morgen ga ik weer gezond doen/Morgen ga ik weer sporten”
  • “In december mag het toch?”
  • “Ik heb vanmorgen gesport en dus dit verdiend”
  • “Het is nou toch al verpest dus kan de rest er ook bij…

Voor mijzelf waren dit ook herkenbare gedachtes totdat ik mijn relatie verbeterde.

Voordat ik tips geef om je relatie met voeding te verbeteren onthoud het volgende:

  1. Je hoeft je eten niet te verdienen
  2. Je hoeft je eten er ook niet af te sporten
  3. Het is niet verpest met 1 koekje
  4. Cheatdays zijn onzin (net als cheat meals)

Dan hier mijn tips om jouw relatie met voeding te verbeteren:

Stop met voeding te stempelen als gezond/ongezond

Vooropgesteld een broccoli heeft meer voedingswaarde dan een koekje. Daarin zal je zeggen dat een broccoli gezonder is dan een koekje. Dit ben ik helemaal met je eens. Een broccoli geeft je veel vitamines en mineralen en daarnaast houdt het je langer verzadigd dan dat koekje.

Voorheen zag ik het koekje als iets slechts, wanneer ik het koekje had gegeten voelde ik me meteen schuldig. Want een koekje is ongezond en dus slecht!!

Nu geniet ik meer van koekjes en zie ik dat niet als iets ongezonds en slechts. Ik weet dat er minder voedingswaarde in zitten en dat mijn lijf vanzelf aangeeft dat het behoefte heeft aan iets als fruit of groente wat mij meer energie geeft. Ik zie een koekje nu dan ook gewoon als een tussendoortje, net zoals een banaan of een appel.

Stop met het jezelf verbieden van bepaalde voeding

Dat brengt mij meteen naar mijn tweede tip: Stop met jezelf verbieden van bepaalde voeding. Het is puur psychologisch, het zogeheten roze olifant effect. Ik zegt tegen jou dat je niet aan een roze olifant moet denken en waarschijnlijk zie je nu een roze olifant voor je.

Door jezelf bepaalde voeding te verbieden: “Ik mag geen chips” “Ik mag geen chocola” “Ik mag geen…” Ga je er alleen maar meer naar verlangen. Ironisch genoeg at ik voor een YouTube video laatst alleen maar pepernoten en ander Sint snoep en guess what? Mijn lijf verlangde naar fruit en groente…

Wanneer je bepaalde voedingsmiddelen op een voetstuk plaatst “Ik mag het alleen eten als ik x heb gedaan of als het weekend is” Dan ga je er alleen maar meer naar verlangen. Je wilt dat het weekend is want dan mag je weer… Gun jezelf op een doordeweekse dinsdag een stuk taart, eet die pizza op een donderdag als lunch en trek op de maandag een zak chips open.

Begrijp me niet verkeerd, ik zeg niet dat je maar onbeperkt voeding met minder voedingswaarde moet eten. Maar door er geen speciale betekenis aan te geven ga je er waarschijnlijk minder naar verlangen.

Doordat ik mezelf heb gegund om alles te eten wat ik wil eet ik ironisch genoeg veel minder vaak chips enzovoort. Sterker nog ik vind het niet eens meer fantastisch lekker. Het is voor mij niet meer bijzonder of speciaal om het te eten omdat ik het altijd mag eten van mezelf. En als ik dus wel een keer zin heb in een stuk taart of een pizza dan neem ik dat, ongeacht welke dag het van de week is en of er iemand jarig is…

Jetske werkt als leefstijlcoach en maakt video’s over haar vegan (fitte) leven! Check voor meer inspiratie haar YouTube kanaal of Instagram.