Salade met falafel en bulgur

Diner door anna FG

Ik experimenteer graag met salades en vind het heerlijk om nieuwe combinaties te ontdekken. Soms ga ik voor een hele simpele salade en de andere keer steek ik er iets meer tijd in en duik ik echt de keuken in. Zo heeft deze salade wat meer ingrediënten, maar hij is echt overheerlijk! Ik kon het dus echt niet laten om dit met jullie te delen. Dit recept kwam ik tegen in een van de boxen van HelloFresh.  

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 170 gram bulgur
  • 300 gram falafeldeeg of kant-en-klaar falafelballletjes
  • 200 gram koolrabi
  • 200 gram roma trostomaten
  • 1 Jonagold appel
  • 6 bladpeterselie takjes
  • 60 gram botersla
  • 1/2 citroen
  • 350 gram groentebouillon
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 eetlepel extra vierge olijfolie
  • 1 theelepel honing
  • peper en zout naar smaak

Bereidingswijze

  1. Bereid de bouillon in een pan met deksel. Voeg de bulgur toe en kook dit afgedekt in 8-10 minuten gaar. Roer tussendoor goed over de bodem om aanbranden te voorkomen. Laat het daarna zonder deksel uitstomen.
  2. Als je de falafel zelf gaat maken, draai dan ondertussen, met vochtige handen, 6 falafelballetjes per persoon. Schil de koolrabi en snijd in blokjes van 1 cm.
  3. Verhit de olijfolie in een koekenpan met deksel en bak de koolrabi 1 minuut op middelhoog vuur. Breng op smaak met peper en zout, voeg 2 eetlepels water per persoon toe en bak de koolrabi, afgedekt, 10 minuten.
  4. Verhit ondertussen de zonnebloemolie in een andere koekenpan en bak de falafelballetjes 2-3 minuten op middelhoog vuur aan elke kant bruin. Pas op, de falafel bakt snel aan!
  5. Snijd de roma trostomaten in kwarten. Snijd de appel klein. Hak de bladpeterselie fijn en scheur de botersla klein. Meng alles in een saladekom.
  6. Pers het sap van de citroen uit en maak een dressing van de extra vierde olijfolie, honing, 1/2 eetlepels citroensap per persoon, peper en zout.
  7. Maak de bulgur los met een vork en voeg de bulgur, koolrabi en dressing toe aan de saladekom. Breng op smaak met extra citroensap peper en zout.
  8. Verdeel het gerecht over de borden en serveer met de falafel.

Eet smakelijk!