Zo snijd je een ui zonder te huilen

Food & Recipes door robin-den-besten

Je kent het wel, je staat net lekker in de keuken en de tranen lopen over je wangen. Meteen beginnen je ogen te prikken en moet je stoppen met koken. Die stomme uien ook altijd! Maar wist je dat er een aantal handige trucjes bestaan die er voor zorgen dat je nooit meer hoeft te huilen? Ik leg ze stap voor stap aan je uit.

Truc 1:

Wat heb je nodig: Een scherp mes, snijplank, water

Zo werkt het: Maak je snijplank en je mes vochtig en snijd daarna pas je ui. Doordat de zwavel eerst reageert op het water, zal het zich minder snel in de lucht verspreiden. Zo simpel is het!

Truc 2:

Wat heb je nodig: Een scherp mes, snijplank, waxinelichtje

Zo werkt het: Steek voordat je je ui gaat snijden een waxinelichtje aan en zet deze op je snijplank. De zwavel zal direct verbranden wanneer het vrijkomt en kan daardoor niet in je ogen komen. Opgelost!

Truc 3:

Wat heb je nodig: Een scherp mes, snijplank, vriezer

Zo werkt het: Leg de ui voordat je hem gaat snijden 15 minuten in de vriezer. Door de temperatuurdaling zal het zwavelgehalte afnemen. Het heeft echter - gelukkig - totaal geen effect op de smaak!

Truc 4:

Wat heb je nodig: Een scherp mes, snijplank, citroen

Zo werkt het: Gebruik een citroen om je mes in te smeren en snijd vervolgens de ui. Let op: je moet het citroensap wel blijven smeren na een paar keer snijden.

Voortaan kun je zonder tranen in de keuken blijven staan. 1 - 0 voor jou! (Al werkt die good old duikbril natuurlijk ook gewoon nog steeds. ;) )