Biologisch eten, vegans, vegetariërs.. Tegenwoordig worden we steeds iets bewuster als het om ons eten gaat. Ik denk dat we onderhand allemaal wel weten dat de vleesindustrie niet zo diervriendelijk is als het ons voorgehouden wordt. Maar hoe zit het dan met de zuivelindustrie? Wat schuilt zich daar allemaal achter?

“Een beetje domme vraag misschien, maar hoe kan het dat koeien het hele jaar door melk geven? Dat doen wij mensen toch ook alleen maar als we net een baby gehad hebben?” Precies deze vraag stelde ik zo’n anderhalf jaar geleden aan een vegan vriendin van mij, en zij raadde mij twee documentaires aan die haarfijn uitleggen hoe de zuivelindustrie werkt. Gelijk na het kijken van deze docu’s ben ik veel minder zuivel gaan eten. Waarom? Omdat ik zo geschrokken was door het verhaal dat achter de zuivelindustrie schuil gaat. Deze documentaires duren per stuk zo’n anderhalf uur en daar moet je maar net tijd voor hebben. Maar nu heb ik een filmpje gevonden die jou in 5 minuten uitlegt hoe de zuivelindustrie precies in elkaar steekt. Vooral als je denkt dat melkkoeien vrolijk door de wei huppelen en ‘ze de melk toch kwijt moeten’, moet je deze video echt kijken. Ik waarschuw je alvast: de video bevat schokkende beelden, maar het is maar 5 minuten. You’ll live. Ik wil hiermee niet beweren dat we allemaal vegan moeten worden en zuivel moeten verbannen. Zeker niet. Maar we vinden het wel belangrijk dat mensen op de hoogte zijn over de achtergrond van de producten die ze eten. Of dat nu de spinazie uit Spanje of de mandarijnen uit Marokko zijn, of dus waar jouw schaaltje of glas zuivel vandaan komt. Hierna kun jij je eigen oordeel vellen over of melk wel goed voor elk is. 😉

Recommended Posts

6 Comments

  1. Dat filmpje heeft me echt aan het huilen gekregen. Ik was al vegetariër, maar echt: dit wist ik niet! You just turned a vegetarian vegan...

    • Mij ook… Ik wist ook niet dat het er zo aan toe ging en al helemaal niet zo erg… Zo zielig ook dat die kalfjes meteen worden weggehaald en als het een mannetje is wordt gebruikt voor vlees.. I become a vegan!

  2. Onlangs heb ik ook een soortgelijke verhaal op youtube bekeken en ik moet zeggen dat gelijk wakker geschut van geworden. Zie zelf de video https://youtu.be/W4HJcq8qHAY

  3. Wat zijn we naïef… Wat verschrikkelijk is dit.

  4. Deze filmpjes komen uit Amerika. Ga eens in NL bij een boer kijken hoe het er echt aan toe gaat…


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.