Na een drukke dag even een momentje voor mezelf, rust. Meestal plof ik met een dekentje en wat snacks op de bank om vervolgens een Netflixmarathon te houden. Zo af en toe kies ik er ook voor om mijn dag af te sluiten met wat yoga, en dan voel ik me toch net even wat lekkerder dan na een netflixsessie. Maar waarom doe ik het dan niet vaker? En waarom mediteer ik dan niet af en toe? Hoe houd je zoiets eigenlijk vol? Ik zocht het uit.

Onderzoek

Recent las ik een onderzoek van Patipada.nl waaruit bleek dat 51% van de mensen die mediteren dit dagelijks doet. Terwijl slechts 13% van de yogi’s dagelijks yoga beoefent. Hmm, dan ben ik dus toch niet de enige. De redenen die hiervoor worden gegeven zijn als volgt:

  1. Meditatie vereist een bepaalde discipline, je probeert zo lang mogelijk aan niets te denken. En dat is voor velen van ons moeilijker dan verwacht. Wanneer je dus veel mediteert, creëer je ook meer discipline. Hierdoor zorgt de discipline er weer voor dat je je gedreven voelt om dagelijks te mediteren. Een vicieuze cirkel, zeg maar.
  2. Yoga wordt door mensen vaak geassocieerd met iets wat je in de sportschool of bij de yogastudio doet, waardoor veel mensen al sneller het idee hebben dat je ergens naar toe moet om het te beoefenen.

Wat moet ik dan wel doen?

Moeten we dan dagelijks met z’n allen gaan mediteren? Nou, dat hoeft dan ook weer niet. Hoewel het wel zorgt voor een opgeruimd hoofd (en dus ook nog een discipline creëert) en dat is dan wel weer mooi meegenomen. Mediteren is iets waar je een moment voor moet nemen, net als yoga. Maar het hoeft beide geen uren kosten. Een kwartiertje mediteren of yoga kan al zorgen voor een rustiger gevoel.

Tips

Om jou (en mezelf) een beetje op gang te helpen heb ik een aantal tips verzameld die je kunnen helpen om net wat vaker een rust momentje te pakken en Yoga te doen. Komen ze!

1. Maak er een gewoonte van

Doe je yoga elke dag op een vast moment van de dag. Zo wordt het vanzelf een gewoonte en kost het voor je gevoel minder tijd. Doe bijvoorbeeld de zonnegroet als je opstaat of wat relaxende oefeningen voordat je gaat slapen.

2. Het hoeft geen uren te duren

Liever elke dag een kwartiertje dan een keer per week een uur. Iedereen kan wel een kwartiertje van zijn dag missen, toch?

3. Zie het als een sport

Tijdens een yogaroutine gebruik je waarschijnlijk meer spieren dan je denkt. Zelfs wanneer je oefeningen op de grond doet, ben je zeker nog aan het sporten. Je hoeft dus niet én yoga én naar naar de sportschool, eentje is genoeg hoor 😉 (Tenzij dit natuurlijk je fit goals zijn!)

Ik ben weer helemaal geïnspireerd en ga zo meteen mijn yogamatje uitrollen. Doe je met me mee? Welke oefeningen doe jij meestal als je yoga doet? Of mediteer je toch echt liever?

Ben je nog op zoek naar leuke yogaroutines? Roos schreef er eerder al een blog over die je zeker even moet checken! >

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.