4 TIPS VOOR EEN ROMANTISCHE DATENIGHT

Love & Sex door willeke

In alle hectiek van de week, is een romantische datenight dé uitkomst voor stellen die hun relatie leuk willen houden. Alle tijd en aandacht voor elkaar, voor samen kletsen, ontspannen, lachen, vrijen, of zelfs een ruzie uitpraten zodat er daarna weer ruimte is voor romantiek.

Datenight betekent dat je gaat ‘daten’ met je partner, één avond per week. Deze 4 tips gaan je helpen om er elke week weer een romantische datenight van te maken.

  1. Kies voor rituelen

Soms is voorspelbaar heel romantisch. Ik vind het zelf prettig om te zien dat mijn man zich even omkleedt voordat we samen gaan koken. De kinderen liggen op bed of zijn boven en zijn omkleden geeft duidelijk aan: nu draait het om ons. Geen huispak of zweetshirt, maar lekker fris en aantrekkelijk. Ik doe dat net zo. Het maakt me bewust van mijzelf op een fijne manier. Ik voel me weer mens en een beetje opgeladen. En dan moet die romantische avond nog beginnen!

Denk behalve aan verzorging van jezelf ook aan sfeervol licht, kaarsjes, een speciaal menu. Zeker als je veel vanuit huis werkt, is het nodig dat je je verbeelding gebruikt: van saaie woon- of werkkamer naar een romantische plek met diner voor twee. Zet desnoods de meubels anders neer, maar rituelen helpen de romantiek soms een handje. Hoe kun je de avond anders dan andere avonden maken?

  • Houd het spannend

Blijf variëren met de invulling van datenight. Doe je haar anders, zet vanavond een andere playlist op, kies voor een verrassend recept. Mijn man en ik hebben ontdekt dat er voor elk gerecht wel een playlist beschikbaar is. Soms hilarisch en soms heel passend. Zoek maar eens op ‘thaise noodles’ op Spotify en je avond voelt gewoon weer anders dan vorige week.

Ook de invulling van de avond mag variëren. Samen koken en eten is leuk, maar wat lekkers laten bezorgen geeft weer een andere ‘vibe’ aan je romantische avond samen. Waar wij eerst spelletjes speelden of goede gesprekken hadden, kiezen we nu liever voor samen muziek luisteren of toch soms een fijne film aanzetten (ook al is de afspraak eigenlijk dat Netflix uit blijft).

Wanneer datenight als sleur voelt, doorbreek je dat eenvoudig door het vandaag gewoon eens anders te doen. Dat zit in de kleinste dingen.

  • Kies bewust voor diepgang

Juist een romantische avond geeft ruimte voor diepgang. In alle ontspanning met elkaar praten over wat je bezighoudt. Leer elkaar beter kennen, probeer elkaar beter te begrijpen. Zo zijn er handige boeken, spelletjes of zelfs online relatiecursussen om eens goed in gesprek te raken met elkaar. In een relatie is er niks mooier dan écht gekend zijn, en ondanks alles écht geliefd te zijn.

Dus vraag eens door bij je partner. Wie ben jij? Wat drijft jou? Wat wil je nog met je leven? Hoe gaat het echt met je de laatste tijd?

Lees ook: 26 vragen om je partner nóg beter te leren kennen

  • Afspraak is afspraak

“Met datenight sta ik altijd te koken en zit hij voetbal te kijken op de bank” klaagde een vrouw bij mij in de praktijk. Soms is het nodig om samen afspraken te maken. Wat wil jij en wat wil ik met datenight? Wel of geen netflix, telefoon aan of uit, wie kookt wanneer, wie regelt oppas als dat nodig is, wat verwachten we? En daar misschien eerst even samen over onderhandelen.

En houd je dan ook aan de afspraken die je samen maakt. Na een tijdje slijten goede gewoontes zoals datenight er echt wel in. Het was voor mijn man en mij in het begin ook verleidelijk om onze avond samen toch in te vullen met Netflix of zelfs afspreken met vrienden of sport. Maar inmiddels is het geen optie meer. Afspraak is afspraak. Alle avonden mogen gestolen worden, maar deze avond is het datenight. Muziek aan, wijntje erbij en samen de keuken in. Hallo romantiek!

Lees ook: Laat je relatie groeien door tijd te investeren in elkaar