Trucje om minder streng te zijn voor jezelf

Mind & Wellness door Lien

Heb jij wel eens last van een innerlijke ‘criticus’? Gelukkig kun je daar iets aan doen. Er bestaat namelijk een trucje waarmee je minder streng voor jezelf leert te zijn. Deze gewoonte vervang je dan voor zelfcompassie.

Zelfkritiek en zelfcompassie

Wanneer iets niet ging zoals je had gehoopt, ga je al snel over jezelf oordelen. Die zelfkritiek geeft je natuurlijk allesbehalve een goed gevoel over jezelf en is dus ook niet bevorderlijk voor een positief zelfbeeld. De oplossing? Zelfcompassie. Hierdoor zou je minder streng voor jezelf zijn en dingen beter los kunnen laten. Stress en spanning kunnen dan van je af glijden en heftige emoties drijven als wolkjes weer voorbij. Zelfcompassie betekent niet dat je niks meer hoeft en alles al goed is. Het is een soort liefdevol streng zijn. Je zet jezelf er bijvoorbeeld wel toe om naar de sportschool te gaan of nog even je werk af te maken, maar het is ook oké om jezelf daarna te belonen met een reep chocolade. Hoe je dit toepast? Dat kun je doen door onderstaand trucje in je leven te brengen.

Trucje om minder streng te zijn

Bedenk in welke situaties je de meeste zelfkritiek ervaart en schrijf mantra’s voor in die specifieke omstandigheden. Een mantra is een positieve affirmatie die je in je hoofd of hardop uitspreekt.

Voordat je de mantra’s bedenkt ga je na wat je voelt in die situaties en wat je van jezelf nodig hebt. Probeer ook over die emoties niet te oordelen. Erken de emotie en de invloed die je op de situatie kunt uitoefenen. Vervolgens kun je zo’n compassievolle mantra gaan bedenken, zoals ‘ik kan dit’, ‘rustig aan’ of ‘ik houd van mezelf’. Zo verbeter je je zelfbeeld en gemoedstoestand en leg je die innerlijke ‘criticus’ het zwijgen op.