Zo blijft Aranka gezond tijdens haar zwangerschap
Sinds ik erachter kwam dat ik zwanger ben, heb ik behoorlijk wat research gedaan naar wat er nu precies wel en niet goed is voor mij en de baby. Ik wilde natuurlijk weten wat ik wel en niet mag eten! Ook ontdekte ik dat er veel manieren bestaan om, met de voeding die je eet, de gezondheid van je baby te waarborgen. En wist je dat jouw eetpatroon tijdens de zwangerschap ook al voor een groot deel bepaalt hoe jouw kind zich gaat ontwikkelen en uiteindelijk zelf gaat eten? Echt! Ben je benieuwd naar al mijn bevindingen en hoe ik zorg dat ik gezond en in balans blijf? Lees dan snel verder!
Wat mag ik überhaupt nog eten?
Zoals ik je in mijn vorige update al vertelde, kwam ik er net voor een etentje met mijn schoonouders achter dat ik zwanger was, wat tijdens die avond resulteerde in eindeloze google sessies over wat ik nu precies wel of niet mocht eten. In het begin veroorzaakte dit zo nu en dan echt stress! Dat je geen rauwe vis of vlees (dag, sushi!) mag eten is voor veel vrouwen wel bekend, maar ik had bijvoorbeeld geen idee dat te veel kruidenthee ook slecht kan zijn voor de baby. En wist je dat rauwe kiemgroenten en alfalfa op de verboden lijst staan? Ik niet! Ook superfoods als gojibessen en chiazaad mocht ik even van mijn lijstje schrappen. Maar het allerergste vond ik toch wel dat ik mijn gepocheerde eitje op een avocado toast nu moest vergeten.
Al met al was ik, ondanks dat ik super gelukkig was met mijn zwangerschap, iets minder blij met mijn nieuwe eetpatroon. In het begin was dit dan ook best wel wennen, maar inmiddels heb ik het aardig onder de knie. Ik kwam er namelijk achter dat er nog steeds best wel veel is dat ik wel kan eten en dat ik van sommige dingen zelfs wel wat meer binnen kan krijgen. Ik eet tenslotte voor twee, toch? ?
Een flinke lijst
Na een kleine zoektocht kwam ik erachter dat er behoorlijk wat voedingsstoffen zijn waar je in je zwangerschap goed op moet letten. Je baby heeft namelijk een aantal essentiële stoffen en bacteriën nodig om zo goed mogelijk te groeien. Zo moet je bijvoorbeeld genoeg calcium eten om de groei van de botten te bevorderen en zijn ijzer en omega-3-vetzuren van groot belang voor de ontwikkeling van je kind. Verder is het essentieel dat je extra foliumzuur en voldoende vitamine D binnenkrijgt.
Ondanks dat ik wist hoe belangrijk het is om op bepaalde voedingsstoffen te letten, was dit in de praktijk niet altijd even makkelijk. Ik vond ik het de eerste maanden heel erg lastig om gezond te eten. Mijn lichaam had vooral behoefte aan vet en koolhydraten, ik lustte geen vis en vlees meer en met een warme maaltijd maakte je me ook echt niet gelukkig. Om zeker te weten dat ik voldoende binnenkrijg slik ik twee keer per dag PrenaFem van Orthica, die mij in een keer van al die nodige stoffen voorziet, inclusief de omega-3-vetzuren.
Het is ook belangrijk om goed op te letten dat je voldoende vetten binnenkrijgt, bijvoorbeeld door het eten van vette vis of avocado’s. Vooral vette vis wordt overal aangeraden, al stond deze dus niet echt boven aan mijn lijstje van favoriete voedingsmiddelen. Gelukkig zei mijn verloskindige dat als ik een weekje geen vis at, ik dit kon compenseren door elke dag wat walnoten te eten. Walnoten vind ik wel erg lekker, dus ik heb hier meteen een grote zak van gekocht.
Als laatste zorg ik ervoor dat ik genoeg probiotica inneem. Je darmen bevatten zo’n 160 verschillende (goede) bacteriesoorten die er allemaal voor zorgen dat jij gezond blijft. Zo helpen ze met de spijsvertering en een goede darmwerking, maar ook met het onderhouden van mijn weerstand. Zelf gebruik ik hiervoor Orthifor Plus, dat alle probiotica bevat om gezond te blijven. Daarnaast zal ik in de laatste 6 weken van mijn zwangerschap Orthiflor Start gebruiken, om de goede bacterien ook mee te geven aan de baby.
Mijn go-to recepten
Mijn favorite recepten zijn nog steeds shakes en smoothies. Om wat extra groenten en fruit binnen te krijgen is dit voor mij echt een uitkomst! Hieronder deel ik twee van mijn lekkerste smoothie combinaties, die boordevol goede voedingsstoffen zitten (of je nu een baby krijgt of niet ?). Het maken is heel makkelijk: stop alle ingredienten in een blender en blend ze tot een gladde mix.
Green Monster smoothie
- 200 ml ongezoete amandelmelk (of meer, als je een dunnere smoothie wilt)
- 1 mango
- 1 flinke hand spinazie
- 2 groene kiwi’s
Pink Protein smoothie
- 2 scheppen proteine poeder (mijn favoriet is Fitshe aardbei)
- 175 gram aardbeien
- 200 ml vers geperst sinaasappelsap
- 1/2 limoen
- 4 à 5 ijsblokjes
- 1 handje walnoten
Niet te streng zijn
Natuurlijk had ik mezelf voorgenomen om me perfect te houden aan alle dagelijkse hoeveelheden en zou ik alleen maar super gezond gaan eten. In de praktijk bleek dit echter een stuk moeilijker. Ik kreeg enorme cravings in dingen die totaal niet gezond waren en werd midden in de nacht wakker met de zin in paprika chips, chocolade koekjes en witte chocolade met crispy rijst erin. Ik had me zo voorgenomen om gezond te eten, maar deze cravings zitten niet tussen je oren!
Ik realiseerde me al snel dat ik dit probleem op dezelfde manier moest aanpakken als toen ik gezonder wilde gaan eten voordat ik zwanger was. Daarom besloot ik dat ik meer dan genoeg gezonde en lekkere snacks in huis moest hebben en ik meerdere keren per dag kleinere porties moest gaan eten. Ik wilde niet te streng zijn voor mijzelf, dus de “slechte dingen” had ik ook wel in huis. Ik sprak met mezelf af dat als ik genoeg gezonde dingen had gegeten, ik best wel een bakje chips mocht. En wat blijkt, ik zit vaak zo vol van al het gezonde eten dat ik weinig trek meer heb in koekjes en chips! Maar, eerlijk is eerlijk: dit werkt niet altijd en het komt ook wel eens voor dat mijn vriend om 22:00 nog even snel naar de winkel gaat om een bak ijs voor me te halen!
Als jij ook wat gezonder wil eten: bij mij werkt de verhouding 80/20 heel erg goed. Zolang 80% van wat ik at gezond eet, mag ik die 20% zelf invullen. Het fijne van wat gezondere snacks in huis te hebben, is dat je sneller die keuze maakt. Zo eet ik hele komkommers met tsatsiki, walnoten en amandelen en word ik ook erg gelukkig van worteltjes met hummus.
Al met al is het dus gelukkig niet zo lastig als ik aan het begin van mijn zwangerschap dacht! Ik heb in deze 8 maanden een hele hoop geleerd over hoe ik (ondanks mijn gekke cravings) mijn baby en mezelf zo gezond mogelijk houd. Met een combinatie van gezonde smoothies, healthy snacks en een beetje aanvulling van voedingssupplementen voel ik me goed en blijft mijn buik groeien. Hoe zorg jij dat je (tijdens je zwangerschap) alle voedingsstoffen binnenkrijgt en welke food cravings heb jij?
Disclaimer: dit artikel is in samenwerking met Orthica geschreven. Dit verandert echter niets aan mijn situatie, ik ben echt zwanger en mijn food struggles zijn real ?.