De 5 liefdestalen: welke heb jij?

Love & Sex door Lien

Hecht jij veel waarde aan complimentjes krijgen? Of is juist quality time voor jou erg belangrijk? Zo’n voorkeur heeft alles te maken met de five love languages, oftewel: de vijf liefdestalen.

Misschien herken je het wel: je partner laat zijn of haar liefde aan je zien door je zo nu en dan af te zetten met de auto, voor je te koken en ’s avonds een kopje thee voor je te maken. Allemaal leuk en aardig, maar het doet jou niet zoveel: jij ontvangt veel liever bevestigende woorden, zoals complimentjes. Zoiets kan al snel tot miscommunicatie leiden of je het gevoel geven dat de ander jou niet (genoeg) liefheeft. De oplossing? Uitvinden wat jullie love languages zijn.

Receiving gifts

Liefde willen ontvangen door cadeautjes te krijgen klinkt misschien wat oppervlakkig, maar er zijn best veel mensen met een voorkeur voor deze liefdestaal. En het heeft minder met geld te maken dan je denkt, want een bosje bloemen of reep chocolade is al genoeg. Is receiving gifts jouw love language, dan houd je van een concreet en tastbaar bewijs van iemands liefde.

Quality time

Een voorkeur voor de liefdestaal quality time betekent dat jij het enorm waardeert als jouw partner er met zijn of haar hoofd bij is wanneer jullie afspreken. Het gaat hierbij niet altijd om de hoeveelheid of duur dat je elkaar ziet, maar vooral om de aanwezigheid van de ander: je hebt de aandacht en de rest van de wereld maakt even niet uit. Heb jij een partner die veel op zijn of haar telefoon zit wanneer jullie samen zijn? Dan is dit misschien not your person.

Words of affirmation

Dit is een van de meest populaire love languages. Mensen met een voorkeur voor words of affirmation hechten veel waarde aan wat anderen tegen ze zeggen. Herken jij je hierin, dan kan jij complimentjes enorm waarderen en vind jij appjes waarin iemand duidelijk communiceert een echte green flag. Ook het uiten van gevoelens stel jij erg op prijs. Op een moeilijke dag is alles wat je nodig hebt even horen dat je partner van je houdt en aan je denkt.

Acts of service

Vind jij het fijn als jouw partner jou zo nu en dan wat van je dagelijkse verantwoordelijkheden ontneemt? Dan kan acts of service zomaar eens jouw favoriet zijn. Je waardeert het als je partner af en toe iets voor je ‘doet’. Geen woorden, maar daden. Een partner die deze love language niet naar jou uit, kan jij al snel zien als iemand die niet genoeg moeite doet.

Ook interessant: bestaat liefde op het eerste gezicht?

Physical touch

Ben jij gek op knuffels en andere vormen van fysieke genegenheid? Dan is physical touch waarschijnlijk jouw love language. Een kus voordat je naar je werk gaat en ’s avonds de dag kroelend afsluiten: jij wilt niks liever. Zo’n moment van aanraking is alles wat er nodig is om jouw dag te maken. Waarschijnlijk ben je het liefste met een partner die ook zoveel van knuffelen houdt. En een lange afstandsrelatie? Dat is voor jou een lastige.