Voordat ik zelf begon aan een gezonde levensstijl, geloofde ik alles wat mij werd wijsgemaakt door populaire tijdschriften, bloggers en trainers. Ik las vaak dat je vanzelf het ‘perfecte’ lichaam krijgt, zolang je jezelf maar uithongert en in het zweet werkt. Gewoon doorgaan! Doorgaan tot wat? Totdat ik zo ‘slank’ ben dat ik in de winter word aangevallen door de kou? 

Toch geloofde ik er een paar jaar geleden wel in. Zware gewichten heffen was in die tijd voor mij ook een ‘no go’. Het leek toendertijd ten strengste verboden om als vrouw in het krachthonk te verschijnen. Tenzij je doel was om eruit te zien als een Minecraft karakter.

En eten? Dat was je vijand. De duivel, waar je liever niet mee in aanraking kwam. Gelukkig weet ik inmiddels beter. Want ik wil niet dat mijn spieren wegsmelten, mijn kracht verdwijnt en mijn stofwisseling blokkeert. Of zelfs dat ik mijn eigen hormonen kapot maak. Jij ook niet toch?

Om te voorkomen dat wij naar dit soort onzin luisteren, heb ik 5 punten opgesomd die iedere Fit Girl moet onthouden. Met deze 5 punten in je achterhoofd ben je vele malen slimmer dan de mensen die beweren dat je het krachthonk en bepaalde voedingsmiddelen moet vermijden!

Punt 1

Zware gewichten heffen maakt je niet grof en breed (en al helemaal geen Minecraft karakter)!

Als er één leugen is die ervoor zorgt dat meiden/vrouwen uit het krachthonk bijven, is het wel de waarschuwing dat gewichtheffen een vrouw groot en breed maakt. Op het eerste gezicht klinkt het ook best aannemelijk, dat geef ik toe. Zware gewichten zijn voor mannen die uitpuilende biceps willen, toch? Waarom zouden vrouwen die lang, slank en licht gespierd willen zijn dan ook op deze manier moeten trainen?

Een belangrijk puntje om te weten is dat het erg moeilijk is voor vrouwen om een groot en breed lichaam op te bouwen. Dat gebeurt nou eenmaal niet per ongeluk of tijdens je dagelijkse powernappie. Het kost namelijk jaren van intensieve training en tonnen aan voeding voordat je dat zult bereiken.
Geloof me, zelfs al wil je wel grote omvangrijke spieren krijgen, dan zal je door een hel aan tijd moeten gaan! Helaas voor alle Fit Girls die breed en flink gespierd willen worden. Zelfs mannen hebben soms moeite om groot en breed te worden en die hebben wel 10 tot 15 keer zoveel testosteron als vrouwen ons! Het is mogelijk als je het wilt, maar dat het veel tijd en werk kost is zeker!

Deze misvatting is zo zonde, omdat je juist door gewichtheffen een atletisch, goed gevormde figuur met curves krijgt. Wel is het daarbij belangrijk dat je niet een extreem hoog vetpercentage hebt. Want als je veel vet en spieren hebt, zul je sneller breder lijken. Maar hé, het verlagen van je vetpercentage is voor iedereen mogelijk, dus waar wacht je nog op? Hup het krachthonk in!

Punt 2

Wees absoluut niet bang dat bepaalde voedingsmiddelen je dik maken.
Voel je alsjeblieft niet schuldig na het eten van koolhydraten. En geniet daarnaast regelmatig van wat lekkers. Het is echt niet nodig om 100% clean te eten om jouw droomlichaam te krijgen. Daarbij is er ook nog eens een kans dat je het zonder af en toe wat lekkers te nemen moeilijk volhoud! Ik heb zelf een tijdje alleen maar ‘clean’ gegeten. Ik nam nooit een stukje chocola, koekje of wat anders lekkers. Ik had geen honger, want at gewoon genoeg, maar omdat ik elke dag niks lekkers at, werd het steeds moeilijk om iets vol te houden. Geloof me, als je een goede balans vindt tussen gezond en ongezond, gaat het veel beter, geniet je van je fit journey en komen de resultaten ook gewoon!

Beeld je het volgende eens in: Je hebt een slank en gespierd lichaam en kunt iedere dag genieten van zowel gezond eten als wat lekkers. Je hoeft jezelf niet uit te hongeren en krijgt hierdoor geen eetaanvallen. Ideaal en levenslang vol te houden. Geloof me, dat maakt je een gelukkig mens! Je weet dat je goed bezig bent en boekt resultaten terwijl je ook gewoon van dingen kunt genieten die misschien iets minder gezond zijn, maar wel enorm lekker! Het klinkt misschien als een sprookje, maar dat is het niet! Miljoenen vrouwen leven op deze manier, waarvan ik er inmiddels één ben. Als je mij op Instagram of snapchat (@fitfoodestrella) volgt, lijkt het misschien alsof ik alleen maar gezond eet, maar geloof het of niet, ik eet elke week wel een Magnum en geniet dagelijks van een stuk chocolade (ons geheimpje oké? :-))

Je hoeft jezelf niet uit te hongeren om er fit uit te zien. Heb je hiervoor bepaalde genen nodig? Nee, zeker niet! Een genetische meevaller maakt het wel makkelijker, maar niemand heeft genen die bepalen dat je niet fit kunt worden. Ook jij kan fit en sterk worden en tegelijkertijd blijven eten wat je lekker vindt. Zo lang je maar in balans blijft. Want er zit natuurlijk wel een grens aan die Magnums en chocolade.
Mijn tip: ontzeg je zelf niet alles wat je lekker vindt. Heb je ergens trek in? Neem het dan gewoon! Dat stukje chocola verminderd echt niet meteen jouw resultaten. Breek gewoon een stukje af en leg de rest weer weg. Geniet extra van dat stukje, want je weet op = op! (Dit helpt echt!! Ik spreek uit eigen ervaring :-))

Punt 3

Wil je van je curves af? Doe dan cardio, maar pas op…
Als het aan mij ligt, doe ik elke dag aan cardio. Je werkt jezelf lekker in het zweet, denkt verder nergens aan en je krijgt er een voldaan gevoel van. Het enige puntje is dat cardio twee kanten heeft. Het verbrandt namelijk energie en draagt daardoor bij aan gewichtsverlies, prima manier om dat sixpack tevoorschijn te toveren dus! Maar aan de andere kant is er ook een kans dat je nog iets anders verbrandt, namelijk je spieren. En laat je lichaam deze spieren nou juist nodig hebben om dat slanke, gespierde lichaam te krijgen.

Moet je dan helemaal geen cardio doen? Ik heb beweringen van experts gelezen waarin stond dat dit inderdaad klopte. Zij beweerde dat je alleen gewichten hoeft te heffen om vet te verbranden. Nadat ik wat onderzoek heb gedaan, ben ik erachter gekomen dat deze experts deels gelijk hebben. Alleen gewichtheffen is namelijk genoeg om een slank figuur te krijgen en om deze te behouden. Maar als je sneller resultaat wilt boeken kan cardio je daar wel bij helpen, als je maar weet wat je doet. Elke dag ruim een uur hardlopen, zullen de resultaten van een krachttraining niet bevorderen. Maar een aantal keer (zo’n drie keer) in de week 25 minuten HIIT-cardio kan prima! Dit is namelijk de beste manier voor het maximaliseren van vetverlies en het minimaliseren van spierverlies. Door jezelf 25 minuten in het zweet te werken, verbrand je het nodige vet maar spreek je niet je spieren aan. Ik doe dit zelf sinds afgelopen zomer en heb ontdekt dat het heerlijk is en echt werkt! Ik doe zelf de HIIT-cardio alsvolgt: 25 minuten op de crosstrainer, waarbij ik 2,5 minuut opwarm en 2,5 afkoel. De overige 20 minuten wissel ik af door te sprinten (20 sec.) en rust te nemen (1 min.) Mijn hartslag gaat hierdoor flink omhoog en dat levert de nodige vetverbranding op! Ik zou zeggen: probeer het eens uit! Ik weet zeker dat de tijd sneller voorbij is dan je denkt!

Punt 4

Je moet trainen als een man om eruit te zien als een godin!
Gooi je haar in de wind en lach lief, zolang je in de sportschool maar traint als een beest. Ik moest in het begin zelf ook even een drempel over. Ik voelde me niet bepaald sexy als het zweet van me afdroop. Maar de resultaten die het oplevert zijn wel behoorlijk sexy! Maak je dus geen zorgen om je looks of wat andere mensen over je denken als je aan het trainen bent. Geef gewoon alles wat je hebt, werk jezelf in het zweet, trek de lelijkste gezichten tijdens die laatste herhalingen en zorg dat jouw haar aan het einde van je workout natter is dan ooit. Dan weet je zeker dat je je best hebt gedaan en dat je met trots je haar los mag gooien zodra je de gym uitloopt.

Punt 5

Het behalen van je doel gaat waarschijnlijk langer duren dan je wilt..
We leven in een tijd waarin ongeduld een grote rol speelt. Ik merk het zelf ook vaak. Mensen willen in 6 minuten zichtbare abs en binnen 30 seconden een maaltijd op hun bord. Maar helaas is dit niet mogelijk. Hetzelfde geldt voor het opbouwen van een Fit Girl lichaam en levensstijl. Ook dit duurt waarschijnlijk langer dan je wilt. Je kunt nou eenmaal niet 10 kilo vet verliezen binnen een maand of je booty hervormen in een week tijd. Dus heb geduld, geniet van de veranderingen en overwin de struggles, dan heb jij de helft van jouw fit journey al gewonnen en volgt de rest vanzelf! Nog een tip: vergelijk jezelf niet met anderen! Iedereen heeft een ander lichaam en iedereen boekt andere resultaten. Naar andere kijken voor motivatie en inspiratie kan nooit kwaad, maar jezelf vergelijken met anderen is nergens voor nodig. Je bent mooi zoals je bent en zoals jij jezelf ontwikkelt!

FullSizeRender-10

Ik heb de balans gevonden en geniet dagelijks van een workout in het krachthonk! Met behulp van deze vijf punten hoop ik jou ook weer een stukje verder geholpen te hebben tijdens jouw fit journey! 

Recommended Posts

1 Comment


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.