6 manieren om je hoofd leeg te maken

Mind & Wellness door chrismuru

Heb jij ook vaak last van storm in je kop? Dat is vervelend, want het belemmert je focus op de belangrijke dingen in het leven. Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om te zorgen dat die storm gaat liggen. Probeer deze 6 manieren om je hoofd leeg te maken en je focus te hervinden.

6 manieren om je hoofd leeg te maken

#1. Maak een to-do lijst

Hoe meer dingen je moet onthouden, hoe drukker het is in je hoofd. Dit kun je tegengaan door alle dingen die je moet doen op papier te zetten. Zo creëer je meer rust in je bovenkamer en voorkom je dat je belangrijke dingen vergeet. Ik maak zelf gebruik van Todoist, een handige mobiele app die automatisch synchroniseert met de desktopversie. Zo kan ik mijn to-do lijstjes altijd en overal raadplegen en bijwerken.

#2. Hou een dagboek bij

Zit je hoofd vol met angsten en zorgen? Dan kan het helpen om een dagboek bij te houden. Net als bij het maken van to-do lijstjes is dit een goede manier om ruimte in je hoofd te creëren. Daarnaast helpt het onder woorden brengen van je angsten en zorgen om meer grip te krijgen op wat je nu zo erg bezighoudt. Ben je niet zo'n schrijver? Dan kun je ook een invuldagboek proberen of experimenteren met bulletpoints. Plan elke dag 10 minuten in om je gedachten op papier te zetten; je zult merken dat het een hoop scheelt.

#3. Ruim je troep op

De storm in mijn hoofd is altijd tien keer erger als het een bende is in huis. Een opgeruimd huis is voor mij echt een opgeruimd hoofd, en ik ben niet de enige voor wie dat geldt. Als ik aan het opruimen ben merk ik meteen dat ik mentaal een stuk rustiger word. Zorg dat alles een eigen plekje heeft; zo raak je ook niet zo snel dingen kwijt en hoef je geen kostbare tijd te verspillen aan zoeken.

#4. Leer ‘nee’ zeggen

Sommige mensen kunnen gewoon geen ‘nee’ zeggen. Ze zeggen altijd ‘ja’ wanneer anderen hen om een gunst vragen of hen ergens voor uitnodigen. Maar als je hoofd al vol zit, dan zal die gewoonte om overal maar ‘ja’ op te zeggen alleen maar voor meer stress zorgen. Stel prioriteiten voor jezelf. Is het echt noodzakelijk om naar die verjaardag te gaan? Nee, je kunt dit keer ook gewoon een kaartje sturen. Wil je die vriendin graag helpen met verhuizen maar heb je nog een deadline te halen? Stel dan voor dat je op een later tijdstip komt helpen met verven. Voel jezelf vooral niet schuldig om het feit dat je af en toe jezelf eens op #1 zet.

#5. Beperk interrupties

Als je hoofd vol zit en je ook nog eens om de haverklap wordt gestoord, dan kun je al snel het gevoel krijgen dat je overbelast raakt. En dan kom je helemaal nergens. Interrupties belemmeren je productiviteit, dus moet je ze beperken. Heb je een klus die je wil afmaken? Zet dan je telefoon en mail uit, geef jezelf een social media verbod en zet een noise-cancelling koptelefoon op. Als je klaar bent met wat je moet doen kun je alles weer aanzetten – als je dat dan nog wilt.

#6. Stel zo min mogelijk uit

Uitstelgedrag is een belangrijke oorzaak van een vol hoofd. De dingen die je voor je uit hebt geschoven blijven in je hoofd zitten en kunnen aan je gaan knagen. Daardoor kun je je nooit echt volledig concentreren op wat je op dat moment aan het doen bent. Bovendien stop je zo vaak meer energie in nadenken over iets doen, dan wanneer je het meteen doet! Pak dringende zaken daarom gewoon zo snel mogelijk op en zet de dingen die je niet direct kunt doen op je to-do lijst voor de volgende dag. Het zal je verbazen hoe snel je je hoofd leeg kunt maken als je jezelf ergens toe zet.