Zo kun je beter met tegenslagen omgaan

Mind & Wellness door Lien

Mentaal fit zijn is iets wat iedereen nodig heeft. Gelukkig kun je je weerbeerheid op een simpele manier boosten. Er bestaan namelijk verschillende trucjes om je mind te trainen. Pas deze gewoontes regelmatig toe en je leert jezelf om beter met tegenslagen om te gaan. Toch wel een fijne skill om te hebben. We hebben de drie habits hieronder voor je op een rijtje gezet.

1.      Minder social media

Socials zijn natuurlijk fijn op z’n tijd: ze vermaken leiden je af van de realiteit. Toch kan het fijn zijn om hier net te veel minuten op een dag aan te besteden en je schermtijd een beetje te beperken. Dit omdat je je leven en uiterlijk erdoor steeds meer met die van anderen gaat vergelijken. Mensen plaatsen de ‘highlights’, oftewel de leukste en mooiste momenten uit hun leven. Dit geeft een vertekend beeld en onrealistische verwachtingen voor je eigen levensstijl. Daarnaast zijn foto’s regelmatig bewerkt en gefacetuned, wat weer een negatief op je gevoel van eigenwaarde en lichaamsbeeld kan hebben. Genoeg redenen om die telefoon vaker weg te leggen.

2.     Geef grenzen aan

Misschien ervaar je op werkgebied veel druk en voel je dat anderen veel van je verwachten, of leunen de mensen in je vriendegroep wel erg veel op je schouders. Dit soort dingen kunnen op een gegeven moment z’n tol eisen. Om te voorkomen dat je te veel stress en spanning van hoge verwachtingen gaat ervaren, pas je dit trucje toe: grenzen aangeven. Dat kan in het begin best lastig zijn, vooral als je dit voorheen nog niet zo vaak deed. Toch is dit het proberen waard. Het geeft je meer rust en anderen weten dan ook beter waar ze aan toe zijn. Je kunt nu eenmaal niet altijd alle ballen hooghouden.

3.     Kritisch op je eigen gedachten

We staan er niet altijd bij stil, maar onze eigen gedachten hebben enorm veel invloed op hoe we met situaties omgaan en vooral ook hoe we ze ervaren. Zo kun je sommige dingen nog erger maken in je hoofd, of het juist relativeren en daardoor sneller loslaten. Het kan enorm verleidelijk zijn om mee te gaan in een negatieve gedachtestroom, maar hier ga je je absoluut niet lekkerder door voelen en vergroot je bepaalde tegenslagen alleen maar uit. Probeer ze te vervangen met positieve gedachten. Als dat nog niet lukt, kan het al een fijn begin zijn om vaker bij je thoughts stil te staan en er op te letten wat deze nu eigenlijk allemaal zijn – en of ze wel of niet aan een vrolijke gemoedstoestand toevoegen.

Ook interessant: trucje om minder streng te zijn voor jezelf