3 manieren om vermoeidheid te verminderen

Mind & Wellness door Lien

Je zo nu en dan moe voelen is hartstikke normaal. Blijft dit gevoel aanhouden? Dan is het hoog tijd om jezelf van wat frisse energie te voorzien. Een handige manier om dit te doen is door meer aandacht te besteden aan de drie facetten: slaap, voeding en beweging.

Vermoeidheid verdrijven

Meer energie krijgen doe je door je gewoontes onder de loep te nemen. Wees lief voor jezelf en leer goed voor jezelf te zorgen, dan kom je al een heel eind. Focus op deze drie elementen om vermoeidheid de deur te wijzen:

Slaap: genoeg uren en een ritme

Allereerst is een goede slaap natuurlijk essentieel om je energiek te voelen. Dit houdt niet alleen in dat je genoeg uurtjes slaapt, maar ook op vaste tijden. Het is verleidelijk om in het weekend andere tijden aan te houden. Het nadeel daarvan is dat dit je biologische klok flink in de war schopt. Dit mechanisme is verantwoordelijk voor je slaap-waakritme. Het geeft aan wanneer je wilt slapen, wanneer je wakker wordt en het wordt aangestuurd door de hypothalamus. Dit is een regelcentrum van de hersenen dat zich achter de ogen bevindt. Je natuurlijke ritme aanhouden is essentieel voor een goed functionerend lichaam. Dit bespaart je lichaam een hoop energie en maakt dat jij je fitter voelt.

Voeding: niet bewerkt, maar biologisch

Eet je veel bewerkte voeding? Dan kan het zomaar eens zo zijn dat dit de oorzaak is van een laag energieniveau. De ingrediënten in bewerkte voeding helpen je allesbehalve om je fit te laten voelen. Je lichaam moet hard werken om al die conserveringsmiddelen te verteren. Op korte termijn geeft bewerkte voeding je door suikers weliswaar een energiekick, maar na een uurtje begin je al in te zakken en je nog vermoeider te voelen. Waar je dan beter voor kunt kiezen? Dat is biologische voeding. Eet pure voeding in plaats van snelle koolhydraten. Variëren in groente en fruit is altijd goed. Verder helpt het om goed te hydrateren en meer te eten op minder momenten. Jezelf een extra energieboost geven? Dat doe je met gembershots, matcha of pure cacao.

Meer lezen: Zo stop je met piekeren

Beweging: iedere dag 30 minuten

Geef je hart de kans om even flink te kloppen door meer te sporten. Het liefst beweeg je iedere dag minimaal 30 minuten. Ook als je niet van intense workouts houdt kun je deze gezonde gewoonte in je routine krijgen. Iedere dag stevig doorwandelen is namelijk ook een optie. Beweging vermindert psychische klachten, zoals depressiviteit en angstgevoelens. Dit komt onder andere doordat het je neurotransmitters stimuleert om meer geluksstofjes af te geven. Verder ondersteunt het je hart, longen, spieren en talloze processen in je lichaam.

Kleine veranderingen in gewoontes maken een groot verschil.