Tips voor het voorkomen van een burn-out

Mind door robin-den-besten

Je hoort het steeds vaker: twintigers die zo hard werken en zoveel doen dat ze een burn-out krijgen. En dat terwijl je in je twenties vaak in de bloei van je leven zit en behoorlijk wat energie hoort te hebben. Als je er op tijd bij bent is een burn-out te voorkomen, daarom geef ik je tips om een burn-out voor te zijn zodat je straks weer vol goede moed naar je werk kunt!

Herken de symptomen

Veel mensen hebben geen idee dat er zoveel komt kijken bij een burn-out en herkennen de symptomen niet. Als je merkt dat een paar van onderstaande symptomen op jou van toepassing zijn, maak dan snel een afspraak met de dokter en neem je rust. Enkele symptomen van een burn-out zijn: concentratieverlies, angstklachten of -aanvallen, geïrriteerd of agressief zijn, onzekerheid, opgejaagd gevoel, vermoeidheid en uitstelgedrag. (Dit zijn niet alle symptomen, er zijn er nog veel meer.)

Neem je rust

Laat je werk op kantoor en werk niet veel langer dan je op de planning hebt. Neem tenminste een vrije (mid)dag in de week, ook als je het enorm druk hebt. Probeer op je werk even de tijd te nemen om te lunchen in plaats van te eten achter je computer. Ben je echt toe aan een vakantie? Spreek dan met jezelf af dat je deze op korte termijn plant, zodat je hier naar uit kunt kijken.

Breng structuur aan

Wanneer het een chaos om je heen is, is het waarschijnlijk ook een chaos in je hoofd. Probeer je bureau of werkomgeving altijd netjes te houden en maak een to-do list met de taken die je vandaag af wilt krijgen. Je zult zien dat je je meteen wat rustiger voelt.

Beweeg dagelijks

Ook als je een lange dag hebt gehad is het goed om juist nog even de sportschool in te duiken of een rondje te gaan wandelen. Je maakt zo je hoofd leeg en hebt even geen tijd om aan werk te denken. Daarnaast is bewegen goed voor je algehele gezondheid en verlaagt het je stresslevel.

Deel je gevoel

In Nederland zijn een burn-out of vermoeidheidsproblemen nog altijd een beetje een taboe. Mensen voelen zich zwak wanneer ze erover praten en durven zich daardoor niet te uiten. Zit je ergens mee of heb je veel stress? Praat er dan over met je lief, beste vriendin of moeder. Wanneer die je niet beter kunnen laten voelen, is het verstandig om er met een professional over te praten.

Ik hoop dat ik je met dit artikel een beetje aan het denken zet en dat jij je realiseert dat het oké is om af en toe een momentje voor jezelf te pakken. Stress is een stille killer en eentje die behoorlijk wat met je doet. Probeer van je vrije tijd genieten en ga zo nu en dan is lekker een dagje op avontuur! Enjoy life! 

Ik ben geen dokter - ook al zou ik dat graag willen - en kan enkel advies geven op basis van mijn eigen ervaring en bronnen. Voel je je echt niet goed? Zoek dan hulp bij je huisarts of een professional. Herstellen van een burn-out kost veel tijd.