Waarom een cooling down zo belangrijk is

Tips door robin-den-besten

Voordat ik ga sporten begin ik vaak met een goede warming up. Even 10 minuutjes op de loopband of goed stretchen en ik kan er tegenaan. Maar wanneer ik vervolgens klaar ben met m’n workout kan ik vaak niet snel genoeg naar huis racen. Ik vergeet iets heel belangrijks: een cooling down! Herkenbaar? Ik leg je vandaag uit waarom een cooling down belangrijk is en geef je tips om deze zo goed mogelijk uit te voeren. 

Het belang van je cooling down

Wist je dat een cooling down meer doet dan alleen spierpijn voorkomen? Er zitten nog een aantal andere belangrijke voordelen aan vast. De grootste reden om een cooling down te doen, is om duizeligheid te voorkomen, dit ontstaat door een verandering in de bloedsomloop. Wanneer je van een flinke workout ineens over gaat in de rustmodus, is die verandering heel plotseling en kan je dus duizelig worden.

Daarnaast is een cooling down erg belangrijk voor je spierherstel. Een cooling down zorgt voor vermindering van het melkzuur in je lichaam. Het melkzuur hoopt zich, tijdens het sporten, op in je spieren en zorgt voor een trager herstel. Wanneer jij je cooling down doet, wordt het melkzuur gemakkelijker afgevoerd en herstelt je lichaam beter.

Tips voor je cooling down

Soms heb ik mijn uurtje gym precies zo gepland dat ik weer op tijd terug ben voor het volgende in mijn agenda (of voor dat leuke tv-programma ;)). Daarom geef ik wat tips voor wanneer je geen tijd of zin hebt in je cooling down.

  1. Plan je cooling down

Wanneer je weet dat je een uurtje hebt om je workout te doen, plan dan 50 minuten voor je warming up en workout en houd de laatste 10 minuutjes over voor je cooling down. Zo ben je mooi op tijd klaar voor het volgende op je planning.

  1. Maak er een routine van

Sport je volgens een bepaald schema? Zet je cooling down dan ook bij je schema. Wanneer je dit schema een tijdje herhaalt, raak je er vanzelf aan gewend en wordt het een routine. Zo hoef je nooit meer na te denken over het wel of niet doen van je cooling down.

  1. Houd het simpel

Een cooling down hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn of lang te duren. Houd het simpel door 2 minuutjes te wandelen en vervolgens nog wat stretches te doen. Of doe bijvoorbeeld een 5 minuten durende yogaroutine, easy does it!

Ik sla mijn cooling down in ieder geval nooit meer over! Doe jij altijd een cooling down na het sporten? Of sla je ‘m, net als ik, ook eigenlijk te vaak over? Ik lees graag wat jullie denken!