Zo stop je met piekeren

Mind & Wellness door Lien

Piekeren is iets wat we allemaal wel eens doen. Deze gewoonte is allesbehalve gezond: het kan je nachtrust verstoren en gevoel van geluk dwarsbomen. Gelukkig bestaan er manieren om piekeren los te laten.

Stoppen met piekeren

Een positieve mindset ontwikkelen is het perfecte recept tegen piekeren. Onderstaande manieren helpen je daarbij:

1.      Je bewust worden van gedachten

Probeer te begrijpen wat de achterliggende oorzaken van je zorgen zijn. Dit is de eerste stap naar het stoppen met piekeren. Neem de tijd om bij je gedachten stil te staan en identificeer wat triggers zijn. Het kan helpen om dit op te schrijven en zo herhalende patronen te ontdekken. Je kan deze manier ook inzetten om je gedachten later terug te lezen en opnieuw te analyseren. Dit maakt dat je het wat meer van een afstandje bekijkt en het geheel anders ziet dan voorheen.

2.     5 minuten piekeren

Zet een timer en sta jezelf toe om vijf minuten je piekergedachtes de vrije loop te laten. Probeer tegelijkertijd te observeren waar deze over gaan. Grote kans dat ze gebaseerd zijn op angst. Dit is vaak geen goede raadgever: angst maakt dat je niet rationeel nadenkt en jezelf onnodig opzadelt met een vervelend gevoel. Toch kan vijf minuutjes bewust piekeren je helpen. Het maakt dat je deze gedachtes gedurende de dag meer los kunt laten.

3.    Focus op het hier en nu

Je druk maken gaat vaak over een van deze twee: het verleden of de toekomst. In het heden is er vaak helemaal niet zoveel aan de hand. Probeer daarom op het hier en nu te focussen. Een handige manier om jezelf hierin te trainen is door je bewust te zijn van je zintuigen: wat zie, hoor, ruik, proef en voel je? Focus hier een voor een op om piekergedachtes te verdrijven.

Meer lezen: Lifehack voor meer balans: de 80/20 regel

4.    Praat met iemand

Lucht je hart bij een dierbare. Diegene kan je een ander perspectief binnen en je van wat wijze raad voorzien. Iemand anders ziet dezelfde situatie waar je zo over piekert vaak totaal anders. Dit helpt je om datgene waar je je druk om maakt wat meer te relativeren. Verder is praten een effectieve manier om dingen los te laten.