Lifehack voor meer balans: de 80/20 regel

Mind & Wellness door Lien

Balans: een evenwichtige toestand waarin verschillende onderdelen in harmonie zijn. Het een is op het ander afgestemd en vice versa. Niet altijd makkelijk om te vinden, die balans. Gelukkig is er een handige tool die je al een heel eind op weg helpt: de 80/20 regel.

De 80/20 regel

Op elk vlak van je leven evenwichtigheid aanbrengen - dat klinkt als een onmogelijke taak. Met de 80/20 regel streef je vooral naar afstemming in grote lijnen, niet op ieder mini-detail. Kort gezegd is dit wat het inhoudt: 80% van de tijd focus je op gezondheid, productiviteit en verantwoordelijkheden. De andere 20%? Die is ervoor bestemd om jezelf niets te ontzeggen en ongegeneerd te doen waar je behoefte aan hebt. Kies er bijvoorbeeld voor om de meeste dagen van de week te sporten en op de andere dagen lekker te hangen. Of een combinatie van vurig je to-do lijstjes afwerken en daarna volledig te relaxen. In plaats van een ‘alles of niets’ mentaliteit, kies je voor beide uitersten en breng je ze in evenwicht.

Ook interessant: door deze 5 dingen werkt de pil misschien niet

Manieren om balans aan te brengen

Als je het altijd maar druk lijkt te hebben, kan het fijn zijn om voor de start van de week een planning te maken. Niet de leukste bezigheid om te doen, I know. Maar je gaat jezelf zo dankbaar zijn wanneer het maandagochtend is en je niet verdrinkt in alles wat je wilt doen op een dag! Er zijn talloze aspecten waarop je balans kunt toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan je slaapritme, eetpatroon of sportroutine. Bij al deze onderdelen kan het fijn zijn om een handig overzichtje te maken. Is dat niet jouw ding en voeg je liever op een spontane manier meer evenwicht toe? Dan kan dat natuurlijk ook!