Suiker: gif of bron van energie?

Mind door fitgirlcode

Sommigen noemen het gif, anderen een bron van energie: suiker. De meningen zijn verdeeld en de discussie laait hoog op. De vraag blijft: moeten we suiker helemaal uit ons leven schrappen of mogen we af en toe aan deze guilty pleasure toegeven?

De één zegt dat we het nodig hebben, terwijl de ander keihard roept dat we het moeten verbannen. Suiker wordt vaak gif genoemd. Het is slecht voor de tanden en je wordt er dik van. Wat men vaak vergeet is dat ons lichaam continu aan het werk is en dit veel energie vergt. Op bepaalde momenten heb je een extra boost nodig en suiker kan hierop het antwoord zijn. Belangrijk om te weten is dat er een groot verschil bestaat tussen ongeraffineerde en geraffineerde suikers. Ongeraffineerde suiker, oftewel oersuiker, is suiker in zijn natuurlijke vorm waarbij deze nog niet ontdaan is van de goede stoffen. Geraffineerde suiker is ‘schoongemaakt’ in de fabriek zodat deze mooi wit wordt en langer houdbaar en zoet van smaak is. Tijdens dit proces wordt het suiker ontdaan van vezels, vitaminen en mineralen terwijl die stoffen er juist voor zorgen dat de suiker op een natuurlijke wijze door het lichaam wordt opgenomen. Zo is fructose gemaakt van vruchten, maar door het gebrek aan vezels is het belastend voor ons lichaam en wordt het in het lichaam als reserve opgeslagen in plaats van verwerkt. Echt fruit daarentegen zit boordevol vezels en geleiden de fruitsuikers moeiteloos door je lichaam.

 

Zijn alle suikers slecht?

We weten allemaal dat cola en snoep veel suikers bevatten, maar andere producten zoals ontbijtgranen, koekjes en drankjes worden ook gezoet. Producenten voegen een heleboel extra suikers aan producten toe om ze bijvoorbeeld een zoetere smaak te geven of de groei van bacteriën te verhinderen waardoor een product langer houdbaar is. Deze extra suikers zijn lege calorieën en als het ware zinloos. Omdat het lichaam ze niet kan opnemen, worden de suikers omgezet in vetten. Informeer daarom altijd goed over een product en bekijk het etiket zorgvuldig. Enkele benamingen waaronder suiker schuilt zijn dextrose, fructose, glucose en sucrose. Pas ook op met veel smoothies en sapjes. Op het eerste gezicht lijken ze vaak gezond, maar soms zitten ze vol met toegevoegde suikers en andere additieven.

 

Suikervrij leven?

Ik weet dat het voor mij onmogelijk is om helemaal suikervrij door het leven te gaan, want ik vind het ook heerlijk om af en toe een lekkere reep chocolade of een pak koekjes naar binnen te werken, maar ik probeer het zoveel mogelijk te beperken of te vervangen door gezonde varianten. Daarnaast merk ik dat ik tussen de maaltijden door trek heb in een snack of dat ik aan het einde van de middag een dip heb en neig naar suiker. Een reep chocolade of bijvoorbeeld een energiedrankje geeft een korte bevrediging en resulteert daarna in een suikerdip. Het is daarom beter om je energieniveau op te krikken met natuurlijke suikers. In het verleden dronk ik veel koffie en energiedrankjes, maar ik probeer deze slechte gewoonte om te zetten in een gezonde gewoonte. Elke keer als ik er trek in krijg, neem ik een lekker stuk fruit of een klein handje ongezouten en ongebrande nootjes.

Naar mijn mening zouden we suiker dus niet volledig uit ons dieet moeten verbannen, maar er wel op een verantwoorde manier mee omgaan. Natuurlijke suikers geven je energie en houden je lichaam op peil. Maar let dus wel goed op waar je ze vandaan haalt!

Vinden jullie dat we suiker helemaal uit ons dieet moeten bannen of alleen de gezonde suikers moeten eten? Let us know!