Door deze 5 dingen werkt de pil misschien niet

Body & Health door Lien

De pil is een veelgebruikt anticonceptiemiddel en effectief in het voorkomen van ongewenste zwangerschappen. Toch is die effectiviteit onder voorbehoud: er zijn verschillende factoren die de werking van de pil kunnen beïnvloeden. Lees hieronder welke dit zoal zijn.

Het tijdstip

Als je iedere dag op hetzelfde moment op de dag de pil inneemt, is het belangrijk om dit zo aan te houden. Gebruik jij de pil met progesteron en neem je deze 3 uur na het gebruikelijke tijdstip van de dag in? Dan bestaat de kans dat je niet genoeg beschermd bent. Je kunt jezelf er aan herinneren om ‘m op een vast moment in te nemen door bijvoorbeeld een dagelijkse reminder te zetten in je telefoon.

Andere medicijnen

De meeste medicijnen die er mogelijk voor kunnen zorgen dat de pil niet goed werkt, heten enzyminductoren. Deze zorgen ervoor dat alles veel sneller door je lever gaat. De hormonen van de pil komen via je lever in je bloedbaan, vandaar dat enzyminductoren er dus effect op hebben. Check daarom voor de zekerheid of jouw medicijnen de werking van het anticonceptiemiddel kunnen aantasten.

Extreme temperaturen

De pil bij zeer hoge of lage temperaturen innemen kan ervoor zorgen dat de effectiviteit wordt aangetast. Reis je naar een land met een erg warm of koud klimaat? Dan kan het verstandig zijn om hier rekening mee te houden.

Vasten

24 uur niks of extreem weinig eten kan ervoor zorgen dat de pil niet meer zo goed werkt. Dit hoeft niet zo te zijn, maar de kans bestaat dus wel dat het invloed heeft op de mate van bescherming. Vast je regelmatig? Dan kan het handig zijn om over te stappen op een andere vorm van anticonceptie.

Ziek zijn

Als je binnen een paar uur na het innemen van de pil overgeeft, ben je niet meer beschermd. Logisch, want het lichaam heeft even de tijd nodig om zoiets in zich op te nemen. Als je ‘m de volgende keer weer op hetzelfde tijdstip inneemt en de dagen daarna ook, is er niks aan de hand en ben je weer beschermd zoals voorheen.

Ook interessant: hoe lang kan je een beha blijven dragen?

Fruitsoorten

Volgens het Center for Education and Research on Theurapeutics zorgt het regelmatig eten van grapefruit(sap) ervoor dat de CYP3A niveaus in je lichaam dalen. CYP3A is een enzym dat helpt bij het proces om lichaamsvreemde stoffen in je lichaam op te nemen. Minder van dit enzym betekent dus een verminderde werking van de pil. Ook andere citrusvruchten kunnen effect hebben op dit anticonceptiemiddel, namelijk sinaasappels en limoenen.