Verschillende soorten hoofdpijn en de oorzaken ervan
Er bestaan allerlei soorten hoofdpijn met talloze, mogelijke oorzaken. Heb jij wel eens last van een bonkend of kloppend gevoel in je hoofd? Dan kan het fijn zijn om er meer over te weten te komen. Misschien dat je het daardoor de volgende keer kunt voorkomen of verzachten. Dit zijn de verschillen tussen spannings-, clusterhoofdpijn en migraine.
Spanningshoofdpijn
Dit type hebben veel mensen wel eens ervaren. Een veelvoorkomende oorzaak is niet geheel verassend: stress. Ook slaapgebrek of uitdroging kunnen deze soort pijn aanwakkeren. De spanning is te vergelijken met het gevoel een strakke band rond je hoofd te hebben en een drukkend gevoel aan beide zijden van je hoofd. De oplossing: pijnstilling of een goede nachtrust. Een korte powernap kan ook al helpen.
Clusterhoofdpijn
Hierbij komen de aanvallen in ‘clusters’. Ze treden meerdere keren in een bepaalde periode op. Vandaar dan ook de naam. Kenmerkend voor deze soort is dat de pijn rondom of achter het oog zit. Mogelijke oorzaken zijn kou, alcohol, weinig zuurstof, bepaalde smaakversterkers of een vliegreis. Heb jij wel eens last van clusterhoofdpijn? Probeer erachter te komen of één van deze factoren het misschien triggert.
Migraine
Deze soort kun je ook ervaren zonder hoofdpijn te hebben. Je voelt je dan ziek, duizelig en overgevoelig voor licht, geluid of geuren. Heb je hierbij wel last van een bonkend hoofd, kan dat erg intens aanvoelen. Of je last hebt van migraine, of juist niet, is genetisch bepaald. Zo’n aanval wordt meestal veroorzaakt door een mix van factoren. Het kan worden getriggerd door sterke emoties, zoals stress, angst, woede, frustratie, opwinding en vermoeidheid. Ook andere prikkels kunnen een migraineaanval aanwakkeren, namelijk slecht slapen, vrouwelijke hormonen en onregelmatig leven. Een aanval kan tot wel 72 uur duren. Het is daarom extra fijn als je deze misschien kunt voorkomen.
Ook interessant: manieren om je hoofd leeg te maken
Tips om hoofdpijn te voorkomen
Regelmatig en veel slapen is altijd gunstig. Houd een ritme aan en probeer genoeg uurtjes te pakken. Opvallend genoeg kan een kloppend gevoel ook worden veroorzaakt door te veel slapen. Probeer hierin een goede balans te vinden. Zet je wekker in het weekend om ongeveer hetzelfde tijdstip als doordeweeks en probeer ’s avonds op vaste tijden je bed in te duiken. Een andere boosdoener is een tekort aan vocht. Drink genoeg water, vooral met warm weer of wanneer je veel sport. Dit kan ook helpen om de pijn te voorkomen of verzachten. Ook een sterke toename of juist vermindering in het stressniveau kan hoofdpijn aanwakkeren. Door iedere dag een momentje van ontspanning in te plannen en op een ontspannen manier te werken kun je zo’n sterke toe- en afname voorkomen.
Als je extreem veel last hebt van één van deze hoofdpijnsoorten, is het raadzaam om bij een arts hulp te zoeken.