4 technieken om lucide te dromen

Body & Health door Lien

Lucide dromen: je al slapend beseffen dat je droomt en daardoor zelf bepalen wat je tijdens je slaap 'meemaakt'. Het is iets wat sommige mensen uit zichzelf kunnen, omdat de één er nu eenmaal meer aanleg voor heeft dan de ander. Gelukkig valt het ook te leren en bestaan er genoeg trucjes om jezelf hierin te trainen. Hieronder beschrijven we vier manieren waarop je lucide dromen zou kunnen opwekken.

Wat is lucide dromen?

Lucide dromen houdt dus in dat je weet dat je niet wakker bent terwijl je in een droom zit. Je bent je er op zo'n moment dus van bewust dat wat je ziet en doet niet 'echt' is. Dit bewustzijn maakt dat je zelf kunt bepalen wat je gaat doen. Of je nou wilt dromen dat je onder water kunt ademen, je huis van chocolademuren is gebouwd of dat je naar de andere kant van de wereld reist: alles is mogelijk.

Techniek 1: dromen onthouden

Vaak zijn dromen lastig te onthouden en is de herinnering al vervaagd zodra je je tanden staat te poetsen of aan het ontbijt zit. Toch kan het gunstig zijn om jezelf erin te trainen ze te herinneren. Als je de inhoud ervan onthoudt, herken je sneller wanneer je precies droomt. Probeer dromen te onthouden door ze gelijk op te schrijven wanneer je wakker wordt - al is het maar in steekwoorden. Je zult zien dat je ze steeds beter leert te herinneren. Hierdoor wordt het makkelijker om luciditeit op te wekken.

Techniek 2: droomsignalen herkennen

Probeer te focussen op wat er in je dromen gebeurt, en dan vooral de dingen die nooit in het echt zouden gebeuren. Het herkennen van deze signalen maakt het makkelijker om lucide dromen op te wekken. Dit komt doordat dit soort tekens met regelmaat terugkeren en je ze dus als herkenningspunten kunt gebruiken.

Techniek 3: checken of je droomt

Stel jezelf een paar keer per dag de vraag of je aan het dromen bent. Dit klinkt een beetje gek, want je weet natuurlijk dat dit niet het geval is. Toch kan de herhaling van het stellen van deze vraag helpen bij het opwekken van luciditeit. Wanneer dit een automatisme wordt, ga je je sneller afvragen of je droomt wanneer je aan het slapen bent. Het antwoord zal dan ‘ja’ zijn en: opeens merk je op dat je droomt en heb je alle controle over hoe deze er dan uitziet en wat je gaat doen.

Techniek 4: rust in je hoofd

Het helpt om ’s avonds je gedachten zoveel mogelijk tot rust te brengen. Je kunt een meditatie of ademhaligsoefening gebruiken, of iets anders wat voor jou goed werkt. Zo ga je helemaal helder de nacht in en is er een grotere kans dat je luciditeit kunt opwekken.

Ook interessant: waarom je niet met oorbellen in moet slapen

Twijfel je of je droomt? Kijk dan naar droomsigalen om dit te checken. Zo zijn letters en teksten vaak onleesbaar en veranderen ruimtes wel eens van uiterlijk. Valt dit je op, dan kan je tot het besef komen dat je niet wakker bent. Een andere manier om dit te doen is door naar je handen te kijken. Dit helpt om je meer bewust te worden van jezelf en vervolgens luciditeit op te wekken.

Klaar om je eigen dromen te regisseren en lucide te dromen?