“Je bent te zwaar!” Femke vertelt je over haar lipoedeem

Body & Health door femke-van-roekel

Mijn gewicht is iets dat altijd al voelt als een soort van strijd. Ik was groter dan gemiddelde meisjes van mijn leeftijd & cup A is aan mij voorbijgevlogen. Ik droeg op mijn twaalfde al de shirtjes van mijn vijf jaar oudere zus & broeken kopen was een straf.

Ik ga absoluut toegeven dat mijn lichaam vast niet was geworden zoals het nu is als ik mij altijd aan de regels van de diëtist had gehouden. Ik was 12 toen ik voor het eerst kennis maakte met de term diëtist. Ik deed aan topsport in de paardensport & het was dus ook voor mij van belang dat het niet erger zou worden. Nu had ik altijd al ‘vreetbuien’. Voor de buitenwereld deed ik braaf wat ik moest doen, maar stiekem pakte ik uit de snoeplade van mijn moeder de partymix met Twixen & Bounty’s die ik dan opat in mijn kamer.

Als ik terugkijk naar deze tijd was ik misschien te jong. Ik zat net op de middelbare school & wilde ook net als mijn klasgenoten dat frikandelbroodje met een Redbull in de pauze. Je wilt dan helemaal niet bezig zijn met afvallen.

Op mijn 18e vond ik HET dieet wat het voor mij deed, ik viel maar liefst 15 kilo af! Hoe? Door Powerslim producten, af en toe aangevuld met wat kwark en groenten. Afzien, maar het werkte! Ik ging meer bewegen en de kilo’s vlogen eraf.

Totdat ik weer normaal ging eten, wat al gauw weer uit de hand liep tot het uiterste. Die 15 kilo die ik kwijt was vond ik snel weer terug, met nog 10 kilo extra. In oktober 2020 brak ik. Ik was me aan het aankleden voor een leuke avond, daar was het besef er. Geen één broek paste eigenlijk meer, niks zat…

Het nieuwe plan van aanpak: ik wilde beginnen met meer bewegen. Zo kwam ik terecht bij Movi Performance Gym, wat bleek te zijn van een personal trainer die ik al kende van ‘vroeger’. Stap voor stap begon ik met trainen én werd ik ook nog eens persoonlijk begeleid op het gebied van voeding.

Gert-Jan, mijn coach, vroeg mij op een zekere ochtend of mijn sokken altijd zo in mijn benen kwamen te staan. Ik antwoordde: ja, dat heb ik altijd al. Hij vroeg nog even door: een smalle taille, smalle enkels en de welbekende zadeltassen op mijn bovenbenen.

Hierna vertelde hij mij over het fenomeen lipoedeem. Lipoedeem is een huidaandoening waar sprake is van een ongelijke vetverdeling dat zwellingen veroorzaakt. Ik ben dit gaan googelen en inderdaad; hij kon wel eens gelijk hebben. Ik ben meteen op zoek gegaan naar een huidtherapeut waar ik al redelijk snel terecht kon. En wat bleek; ik had inderdaad de kenmerken van iemand met lipoedeem.

De huidtherapeut bevestigde mijn vermoedens. Het klinkt misschien gek, maar het voelde toch als een opluchting. Ik kwam terecht op een platform dat speciaal is opgericht voor vrouwen met lipoedeem. Ik ben daar onwijs geschrokken. Ik weet dat er nog veel ergere varianten zijn dan de mate waarin ik last heb van mijn lipoedeem, maar ik schrok vooral van de slachtofferrol waarin sommigen zichzelf neerzetten.

Deze dames hebben mij wel de motivatie geven om te bewijzen dat je nog steeds kunt kiezen voor een gezond en fit leven! In mijn blogs hoop ik aan jou te laten zien dat je niet alleen bent en dat er zoveel meer kan dan dat je soms denkt. Ja, het is zeker een traject met ups & downs, maar dat maakt het juist ook een positieve uitdaging! Houd mijn blogs in de gaten voor mijn verhaal. Misschien herken je je erin en kan ik jou helpen door mijn verhaal