Sporten gedurende de vier seizoenen van je cyclus

Body & Health door jetske

Misschien heb je er wel eens van gehoord: De vier seizoenen van je cyclus. Wanneer je een natuurlijke cyclus hebt kan je deze verdelen in de 4 seizoenen.

Winter:

In de winter van je cyclus ben je aan het bloeden. Het beste is dan om jezelf even helemaal terug te trekken. Als je last hebt van krampen zijn kruiken en kopjes thee je grote vriend.

Qua sporten kan je het beter in deze periode op een lagere intensiteit houden. Ikzelf kies op mijn meest heftige dagen voor een yoga workout of ik ga wandelen. Helemaal een rustdag nemen is natuurlijk ook een optie. Toch raad ik je aan te bewegen aangezien dat de krampen verlicht. Waarschijnlijk zal je merken dat wanneer je toch een pittige training op de planning hebt staan, deze een stuk minder goed gaat dan wanneer je in de lente of zomer van je cyclus zit.

Lente:

De eerste dagen na je menstruatie zijn de lente dagen. Je zal merken dat je meer energie hebt en daardoor ook meer kracht. Sporten gaat beter en je merkt misschien hier en daar al wat progressie. Je kan je favoriete sport weer beter uitvoeren dan een paar dagen geleden.

Zomer:

De lente gaat geleidelijk over in de zomer. De periode van je eisprong. Hierbij ben je het meest actief, is je libido het hoogst en ook je testosteron gehalte. Waarschijnlijk is dit de periode waarin je de meeste PR’s vlamt en je mooie resultaten neerzet!


Herfst:

De zomer is helaas van korte duur want deze gaat over in de langst durende periode: de herfst. Een periode waarin sommige PMS-klachten ervaren: zoals moodswings en hoofdpijn. Kijk in deze periode ook per dag aan wat wel en niet gaat. Maak een extra wandeling of doe wat ontspannende oefeningen. Je lichaam is zich aan het voorbereiden op de winter, dus kijk niet gek op als trainingen minder goed lopen dan dat je zal willen. Geef je lichaam de rust om zich voor te bereiden op de winter.

Tot slot is ieder lichaam anders. Het kan zijn dat je minder last hebt van sommige periodes. Bij mijzelf zijn de zomer en de winter het meest aanwezig, en merk ik nauwelijks verschil tussen herfst en lente. Daarnaast merk ik ook dat het er bij mij ook aan ligt welk seizoen het in Nederland is. In de winter heb ik veel meer last van mijn cyclus winter, dan wanneer het hier 25 graden is. Wel probeer ik nu goed naar mijn lichaam te luisteren en ben ik me bewust van waar eventuele pieken en dalen vandaan komen.